Отидете към основна версия

1 349 0

Провал на преговорите за пенсионната реформа

  • протест-
  • пенсии

Синдикатите напуснаха срещата, Дянков обявява окончателното решение

Снимка: Факти.бг

Пълен провал претърпяха преговорите между депутатите от ГЕРБ и представителите на синдикатите относно поредното предложение на управляващите за увеличение на възрастта за пенсиониране. Синдикатите напуснаха срещата в Народното събрание, видимо недоволни. Свикват се стачните комитети на КНСБ и КТ "Подкрепа", за да решат какви ще са по-нататъшните действия.

Предложихме многократно пакет от мерки и така смятаме, че трябва да се подхожда към пенсионната система. Пакет от мерки, които на входа дават допълнителни възможности за повече приходи, гарантират правата на хората и не налагат увеличение на възрастта от 1 януари 2012 г. Това беше нашият подход и продължава да бъде. Вярваме, че в него могат да бъдат намерени маса решения – компромисни в това число, без хората да пострадат, заяви след срещата Пламен Димитров от КНСБ.

„Днес не виждаме в това, което ни се предлага, едно-единствено решение или по-скоро три решения. Не виждаме начин да вместим своето убеждение, че трябва пенсионната система да се развива балансирано с разпределяне на отговорностите, но и споделяне на всички трудности. Не чухме защо 4 пункта от споразумението са нарушени и по тях няма консултации и диалог.“, каза още Димитров

По думите на синдикалния лидер не е станало ясно защо не е изпълнено решението от втора точка от споразумението, с което трябваше да се криминализира укриването на неплащането на вноски и от 1 януари тази година.

„Продължаваме да мислим, че отпадането и опитът да отпадне увеличението на всяка година стаж в тежестта на моята лична пенсия, което се съдържа в предложението на депутатите и малко се коментира в обществото, ще накърни много сериозно интересите на хората, на които им предстои пенсиониране. Не виждаме причина тези нарушения на споразумението да бъдат приети и възприети от нас с лекота“, категоричен бе той.

Категорични са и от ГЕРБ. „Няма да допуснем да ни бъдат извивани ръцете", заяви зам.-председателят на ПГ на партията Искра Фидосова и се обърна към българските граждани с призива да не се подвеждат. Тя е категорична, че позицията на управляващите е правилната.

В момента тече среща между депутатите от ГЕРРБ и вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков, след което се очаква Дянков да оповести окончателното решение на правителството.

По-рано днес представители на парламентарната група на ГЕРБ се срещнаха с премиера Бойко Борисов, за да го запознаят с новото предложение за постепенно увеличаване на пенсионната възраст. Според последната идея за реформа повишаването на възрастта за пенсиониране ще бъде през 2012, 2013, 2014 година с по четири месеца на година за всички категории труд.

Това е пореден обрат във вижданията на управляващите. Преди година правителството се споразумя със синдикатите увеличението на възрастта да почне чак през 2021 г. Миналата седмица твърдото решение на ГЕРБ бе за рязко повишение на възрастта с 1 година от 2012 г. за всички категории труд, на което синдикатите реагираха с национален протест.

Снощи след няколкочасови преговори между депутати от ГЕРБ и синдикалните лидери Пламен Димитров и Константин Тренчев, докато хиляди хора протестираха пред парламента срещу увеличението на пенсионната възраст, се стигна до компромисното решение плавното увеличение с по четири месеца да засяга само за трета категория труд, а работещите в тежки условия остават незасегнати. Представителите на профсъюзите останаха доволни от разговорите, но заявиха, че приемането на новата идея трябва да бъде одобрена от синдикалните структури.

Днес след срещата с премиера Менда Стоянова обяви, че отстъпление няма и плавното вдигане на възрастта ще засегне и трите категории труд. Заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Искра Фидосова подчерта, че тяхното решение е отговорно и управляващите не са отстъпили под натиск. „Пенсионната реформата е задължителна, прогнозата показва, че в дългосрочен план тя трябва да се случи, а в краткосрочен – тактиката е да става плавно и постепенно“, поясни тя.

От ГЕРБ очакват профсъюзите да проявят зрялост и отговорност и че тяхното предложение е в интерес на хората. Те ще докажат своето предложение с разчети, които днес пред премиера е показал социалният министър Тотю Младенов.

Очаква се по-късно днес по време на заседание на комисията по бюджет в НС да бъде направено официално предложение за постепенното вдигане на възрастта за пенсиониране.

Към синдикатите показахме решимост досега, ще я покажем и занапред, така финансовият министър Симеон Дянков обобщи резултатите от преговорите си с тях след днешната му среща с ръководството на ПГ на ГЕРБ в НС с участието и на социалния министър Тотю Младенов. За мен това е първата истинска социална реформа у нас от 15 г. насам, което рязко ще намали дефицита в НОИ – до 2014 г. той ще бъде съкратен с половин милиард, до 2020 г.- на годишна основа, с 6 милиарда, заяви той.

„Тази мярка е добра, защото от 2014 г. работещите в първа и втора категория труд ще получават пенсиите си от т. нар. частни пенсионни фондове. За да стане тяхната пенсия по - висока е по-изгодно за самите тях те да имат допълнителен стаж до края на 2014 г.- по този начин ние със значителна степен ще увеличаваме пенсиите, които те ще получават“, смята министърът.


 

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини