Last news in Fakti

7 Декември, 2011 18:02 1 636 0

КНСБ до депутатите: Не гласувайте промените в пенсиите

  • кнсб-
  • синдикати-
  • пенсии
КНСБ до депутатите: Не гласувайте промените в пенсиите - 1
Снимка: Факти.бг

Синдикалният лидер Пламен Димитров прати отворено писмо до всички депутати, с което настоява да не гласуват промени в пенсионната възраст от догодина.

След поредица преговори депутатите от ГЕРБ предложиха омекотен вариант на предвиденото от догодина вдигане на възрастта за пенсия с една година от догодина. В деня на националния протест пред парламент (бел. ред. на 30 ноември) се взе  решение пенсионната възраст да бъде плавно вдигана с по четири месеца през следващите три години. Предложението мина през ресорните парламентарни комисии, но синдикатите го обявиха за неприемливо.

Ето защо председателят на КНСБ настоява за съвместна работа по „обща визия за дълготрайна финансова жизнеспособност на пенсионната система“.

По-рано днес КТ „Подкрепа“ обяви, че лошите управленски решения, включително и за пенсиите, я тласкат към организиране на национална стачка.

Преди година правителството се споразумя със синдикатите увеличението на възрастта да почне чак през 2021 г. Миналата седмица твърдото решение на ГЕРБ бе за рязко повишение на възрастта с 1 година от 2012 г. за всички категории труд, на което синдикатите реагираха с национален протест.

„Вместо да се извлекат поуките от тази година и да се потърси развитие и допълване на мерките за стабилизиране на приходите на пенсионната система, се стигна до самоцелни рестрикции, засягащи правата на хората и предизвикващи недоволство и протести“, пише Димитров до депутатите.

„Не се подвеждайте по бомбастичните числа на икономията на разходи, които ви се поднасят като аргументи. Внимателно разгледайте разчетите, таблиците и графиките, които очертават очакваното въздействие на измененията. Очевидно е, че ефектът от увеличаването на пенсионната възраст е почти незабележим. Още повече, че там не са отразени увеличените разходи за пенсиите на лицата с  придобити права  до настоящата година и побързали да подадат документи преди 01.01.2012 г. тъкмо поради увеличението на възрастта“, разяснява синдикалистът на народните избраници. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА