Жълтък на прах с фипронил е бил използвани у нас за производството на над 34 т храни (25 тона сладолед, сладоледени торти и около 9 т майонеза), съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните.
Уточнява се още, че яйченият прах е бил вложен в минимални дози (от 0,9 до 2,9%). Продължава извършването на проверки и по отношение на използваното количество яйчен продукт и разпространението на храните, в които е вложен, уверяват от БАБХ.
Въпросното количество е част от 500-те кг, яйчен прах, доставен от Германия, за който ЕК ни алармира, че съдържа от отровния инсектицид, хванат в Западна Европа в началото на юли. От БАБХ са установили в кой склад е бил получен продуктът още, че пратката е доставена до две производствени предприятия на територията на страната. Налични и възбранени са почти 64 кг яйчен жълтък на прах, който ще бъде насочен за унищожаване.
На фирмите производители са връчени предписания за незабавно спиране на реализацията и изтеглянето от пазара на наличните партиди с вложен яйчен жълтък на прах. В момента почти всички разпространени в търговската мрежа количества са изтеглени. Предстои извършването на лабораторен анализ на партидите и до излизането на резултатите всички възбранени храни ще са под официален контрол.
БАБХ предприема и предпазни мерки за недопускане на замърсяване с фипронил в птицефермите в България. Ветеринарномедицински препарати, съдържащи веществото не са разрешени за употреба при продуктивни животни, в т.ч. и кокошки носачки. Контролните органи, съгласувано с браншовите асоциации на птицевъдите, ще извършват проверки на всички птицефермите за кокошки носачки в страната за наличие и употреба на забраненото вещество. Ще бъдат вземани и проби за лабораторни анализи.
Мерките се предприемат превантивно и са с цел да се предотврати замърсяване на българските яйца с фипронил, за да бъдат защитени потребителите от евентуални здравни рискове, а самите производители – от евентуална криза на българския пазар.