Last news in Fakti

25 Август, 2017 23:29 4 789 16

Изяли сме 34 тона храни с фипронил

  • яйца-
  • майонеза-
  • фипронил-
  • храна-
  • храни-
  • сладолед

Яйченият прах е бил вложен в минимални дози

Изяли сме 34 тона храни с фипронил - 1
Снимка: Shutterstock

Жълтък на прах с фипронил е бил използвани у нас за производството на над 34 т храни (25 тона сладолед, сладоледени торти и около 9 т майонеза), съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните.

Уточнява се още, че яйченият прах е бил вложен в минимални дози (от 0,9 до 2,9%). Продължава извършването на проверки и по отношение на използваното количество яйчен продукт и разпространението на храните, в които е вложен, уверяват от БАБХ.

Въпросното количество е част от 500-те кг, яйчен прах, доставен от Германия, за който ЕК ни алармира, че съдържа от отровния инсектицид, хванат в Западна Европа в началото на юли. От БАБХ са установили в кой склад е бил получен продуктът още, че пратката е доставена до две производствени предприятия на територията на страната. Налични и възбранени са почти 64 кг яйчен жълтък на прах, който ще бъде насочен за унищожаване.

На фирмите производители са връчени предписания за незабавно спиране на реализацията и изтеглянето от пазара на наличните партиди с вложен яйчен жълтък на прах. В момента почти всички разпространени в търговската мрежа количества са изтеглени. Предстои извършването на лабораторен анализ на партидите и до излизането на резултатите всички възбранени храни ще са под официален контрол.

БАБХ предприема и предпазни мерки за недопускане на замърсяване с фипронил в птицефермите в България. Ветеринарномедицински препарати, съдържащи веществото не са разрешени за употреба при продуктивни животни, в т.ч. и кокошки носачки. Контролните органи, съгласувано с браншовите асоциации на птицевъдите, ще извършват проверки на всички птицефермите за кокошки носачки в страната за наличие и употреба на забраненото вещество. Ще бъдат вземани и проби за лабораторни анализи.

Мерките се предприемат превантивно и са с цел да се предотврати замърсяване на българските яйца с фипронил, за да бъдат защитени потребителите от евентуални здравни рискове, а самите производители – от евентуална криза на българския пазар.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 тони

    48 0 Отговор
    В Китай обесиха четирима души за грешка в киселото мляко на децата!
  • 2 ЗАКАЛЕН

    12 5 Отговор
    Аз знаех че консумирахме и това нещо, ехеее кви боклуци консумирахме че това е бел кахър. Ние сме оцелявали винаги и това ще преглътнем . Свиквайте че сме на балканите, а кадее европа.? .?
  • 3 СКУ

    25 4 Отговор
    Raffy, Нестле и Олинеза са въпросните фирми

    Коментиран от #6

  • 4 Ввв

    18 3 Отговор
    Е,ама хубава работа нали нямаше,сега пък минимални количества...Боколандия пак лъже гражданите си
  • 5 Гадове

    29 3 Отговор
    Едно време мълчаха за Чернобил, сега мълчат за отровните храни! А матряла все е пре*.ан! Каква е разликата бе!
  • 6 Симеон

    9 3 Отговор

    До коментар #3 от "СКУ":

    Само две предприятия са ползвали от яйчния прах и в един друг сайт уточниха, че са с производство в София. Вероятно са Нестле и олинеза. Детето ми е алергично към яйца и специално сме проверили, че в Рафи няма яйца и яйчен прах. На Рафи фабриката им е до нас в Елин Пелин и ядем поне два пъти в седмицата. В някои от сладоледите на Нестле и алджида има яйца и не близваме от тях.
  • 7 Пак да гласуваме за тях

    23 1 Отговор
    Докато ние,данъкоплатците ядем вносните отрови, търтеите набиват Добрички суджуци, а Драгалевският Ман Гуру хрупа марули и репички.Така живеят тези,по чийто вени 27г.вече тече "синя"кръв.
  • 8 Гого

    9 0 Отговор
    В такъв случай се казва държава няма ама за това имаме картели. Толкова много държавна администрация а работа за 0 лева!
  • 9 шшш

    10 0 Отговор
    утре ще добавят и още храни и фирми с тези отрови, но сега яжте и бъдете спокойни става дума за малки дози! важно да не се спира производство..и да няма безработица, е странични ефекти са стотици болни и умрели ,но кой ги брои...нали, те ще са в бъдещо време..
  • 10 незнайко

    7 0 Отговор
    Как така изведнъж 34 тона храни. Нали обясняваха, че нямаме в България ! Или то се отнасяше само до пресните яйца ?
  • 11 Смешника

    9 0 Отговор
    Добре де, защо не обявявате кои са фирмите? Каква е гаранцията, че в бъдеще няма да влагат вредни вещества от ГЕрмания в българските храни? И дали ще разбираме винаги за отровите?
  • 12 Иван

    7 0 Отговор
    А сладоледа в хладилника ми......? Или децата ми да мрат!
  • 13 Уринат

    5 1 Отговор
    За урана да мислим, не за кокошките!
  • 14 Бахмаамо и държава

    4 0 Отговор
    Нас ни тровят по европейски с всякакви боклуци и отрови,а други преяждат с Добрички суджук и пеят руски ромамси.
  • 15 1234

    5 0 Отговор
    Нали ни уверявахте,че у нас нямало такива яйца.Като не знаете защо лъжете хората,или да ги изядем,а после да кажете ау не знаехме,или си правите експерименти на нашия гръб.Много подло от ваша страна,но то винаги е било така у нас и с радиацията и с фалита на банките,НИКОГА НА СТЕ КАЗВАЛИ ИСТИНАТА НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД,но господ ще ви накаже за това.
  • 16 Лупи

    4 0 Отговор
    То който яде химическите бъркочи на "Краси" и "Нестле" фипронила му е последния проблем, докато се стигне до него имаш още един куп други химикали- палмови масла, оцветители, сгъстители, гуми и консерванти. Така или иначе редовните потребители на тия две компании са добре привикнали към химията и даже тоя фипронил може да им е обагатил нещо вместо да им е навредил.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове