Отидете към основна версия

1 384 3

Доносници и в алтернативния Синод

  • синод-
  • пимен-
  • доносници-
  • донос-
  • дс

Принадлежността на членове на висшия клир на Българската православна църква към Държавна сигурност е била цената църквата да съществува по времето на комунистическия режим. Това каза за предаването за "Неделя 150" на "Хоризонт" психиатърът д-р Николай Михайлов.

Църквата се управляваше институционално тъкмо от Синода и тъкмо от Комитета по вероизповеданията, който е филиал на Държавна сигурност. Каква изненада има, следователно, че митрополитите са агенти на Държавна сигурност. Абсолютно никаква! Този, който е ставал в онези години митрополит, е взел съзнателно решение да принадлежи на Държавна сигурност, припомни д-р Николай Михайлов.

Членовете на т.нар. алтернативен синод също са били сътрудници на Държавна сигурност, заяви бившият съветник на президента Жельо Желев по религиозните въпроси Михаил Иванов.

Бог да ги прости дядо Пимен и дядо Панкратий. Те се вписваха напълно в тази картина, която сега всички виждат. Тези хора, които бяха по някакъв начин лансирани като алтернативен Синод, не биха могли да се различат съществено.

Да не забравяме избора и на дядо Арсений, по какъв начин беше избран за врачански митрополит Калиник, избора на самия патриарх Максим. Bсе пак водещо е процедурата на интронизация, а тя е направена действително според канона по отношение на патриарх Максим, отбеляза Михаил Иванов.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини