Отидете към основна версия

2 186 14

Прокуратурата образува дело срещу Начкови от Мировяне

  • начкови-
  • мировяне
Снимка: БГНЕС

Софийската районна прокуратура (СРП) е образувала досъдебно производство за намерените пет кутии безбандеролни цигари в дома на семейство Начкови от Мировяне, съобщиха от държавното обвинение. Максималното наказание за престъплението е затвор до 5 години и глоба в размер на 10 пъти намереното количество контрабандна стока, което е около 200 лева, съобщи Mediapool.

За оказаното насилие про време на полицейската акция върху Петър Начков, прокуратурата не е отворила дори и преписка. "За действията на полицаите при ареста очакваме доклада от проверката на инспектората на МВР. Едва тогава ще се прецени дали евентуално да се образува досъдебно производство", заяви заместник-районният прокурор на София и говорител на институцията Руси Алексиев.

Семейството бе задържано при специализирана полицейска операция, в която участвали около 20 маскирани служители на СДВР.  Полицаите действали по сигнал за съхранение и разпространение на акцизни стоки без бандерол. В дома им обаче са намерени само пет кутии. По-късно Начкови бяха освободени от ареста и заявиха, че срещу тях е упражнено полицейско насилие.

След настояване на Борисов трима МВР-шефове бяха наказани дисциплинарно. Директорът на СДВР Валери Йорданов е с наложено дисциплинарно наказание "мъмрене". Началникът на Второ РПУ бе отстранен от поста и върнат на предишната си работа в Четвърто управление, а началникът на "Икономическа полиция" във Второ управление бе санкциониран с "порицание".

Въпреки това Йорданов е назначил проверка по случая, за да се установи дали полицаите са превишили правата си и попита дали някой ще се извини на МВР, ако се окаже, че твърденията на Начкови не са съвсем верни.

Пострадалото от действията на МВР семейство Начкови поискаха до дни оставката на вътрешния министър Цветан Цветанов. В противен случай щели да започнат с протестни шествия, които ще продължат, докато Цветанов не освободи поста.

Начкови обявиха още, че създават граждански комитет, който ще се занимава със случаите на насилие над обществото. Семейството ще публикува информация за действията на комитета  в социалната мрежа Facebook, където желаещите могат да се присъединят към инициативата.

Те са подали и жалба до прокуратурата заради действията на полицията и очакват държавното обвинение да се самосезира по случая.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини