Last news in Fakti

25 Януари, 2012 20:09 2 177 14

Прокуратурата образува дело срещу Начкови от Мировяне

  • начкови-
  • мировяне
Прокуратурата образува дело срещу Начкови от Мировяне - 1
Снимка: БГНЕС

Софийската районна прокуратура (СРП) е образувала досъдебно производство за намерените пет кутии безбандеролни цигари в дома на семейство Начкови от Мировяне, съобщиха от държавното обвинение. Максималното наказание за престъплението е затвор до 5 години и глоба в размер на 10 пъти намереното количество контрабандна стока, което е около 200 лева, съобщи Mediapool.

За оказаното насилие про време на полицейската акция върху Петър Начков, прокуратурата не е отворила дори и преписка. "За действията на полицаите при ареста очакваме доклада от проверката на инспектората на МВР. Едва тогава ще се прецени дали евентуално да се образува досъдебно производство", заяви заместник-районният прокурор на София и говорител на институцията Руси Алексиев.

Семейството бе задържано при специализирана полицейска операция, в която участвали около 20 маскирани служители на СДВР.  Полицаите действали по сигнал за съхранение и разпространение на акцизни стоки без бандерол. В дома им обаче са намерени само пет кутии. По-късно Начкови бяха освободени от ареста и заявиха, че срещу тях е упражнено полицейско насилие.

След настояване на Борисов трима МВР-шефове бяха наказани дисциплинарно. Директорът на СДВР Валери Йорданов е с наложено дисциплинарно наказание "мъмрене". Началникът на Второ РПУ бе отстранен от поста и върнат на предишната си работа в Четвърто управление, а началникът на "Икономическа полиция" във Второ управление бе санкциониран с "порицание".

Въпреки това Йорданов е назначил проверка по случая, за да се установи дали полицаите са превишили правата си и попита дали някой ще се извини на МВР, ако се окаже, че твърденията на Начкови не са съвсем верни.

Пострадалото от действията на МВР семейство Начкови поискаха до дни оставката на вътрешния министър Цветан Цветанов. В противен случай щели да започнат с протестни шествия, които ще продължат, докато Цветанов не освободи поста.

Начкови обявиха още, че създават граждански комитет, който ще се занимава със случаите на насилие над обществото. Семейството ще публикува информация за действията на комитета  в социалната мрежа Facebook, където желаещите могат да се присъединят към инициативата.

Те са подали и жалба до прокуратурата заради действията на полицията и очакват държавното обвинение да се самосезира по случая.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПАРОДИЯ

    0 0 Отговор
    ЕГАТИ ДЪРЖАВАТА
    аз мислех че са започнали дело срещу полицаите
    а те за 5 кутии цигари сигурно ще вкарат битите в затвора.

    Това е некаква ПАРОДИЯ !
  • 2 наблюдател

    0 1 Отговор
    Престъпниците в затвора ...
  • 3 бандит

    0 1 Отговор
    АКО ОБЕРЕШ БАНКА И ТЕ ХВАНАТ САМО С 100 ЛЕВА КАКВО ЩЕ ПОСЛЕДВА ??? ПРИСЪДА НА ОБИРДЖИЯТА ИЛИ НА ПОЛИЦИЯТА ПОНЕЖЕ Е ОКРАЛ МАЛКО ПАРИ , НО ПРИ АРЕСТА Е БИЛ ПООТУПАН ???
  • 4 ник

    1 0 Отговор
    ПЪЛЕН КЕНЕФФФФФ Е ТАЯ ДЪРЖАВА
  • 5 ПИЧ

    0 2 Отговор
    БЕ ГОЛЕМИ ТЪПОТИИ-ИЗЛИЗА,ЧЕ С ПРАВОТО СА ПРЕСТЪПНИЦИТЕ А НЕ ПОЛИЦИЯТА?????
  • 6 ПИЧЧЧЧ

    2 0 Отговор
    леле ПИЧ....ТИ ЛЕЛИНА ТОВА ЛИ СА ПРЕСТЪПНИЦИ БЕ ?
    ТОВА ЛИ СА ПРЕСТЪПНИЦИ БЕ ?

    ТОВА ЛИ СА ПРЕСТЪПНИЦИ БЕ ?

    ТОВА ЛИ СА ПРЕСТЪПНИЦИ БЕ ?

    ТОВА ЛИ СА ПРЕСТЪПНИЦИ БЕ ?


    ТИ ВИЖДАЛ ЛИ СИ ПРЕСТЪПНИЦИ ?

    ТИ ЗНАЕШ ЛИ БЪЛГАРСКИ БЕ ?

    ТИ СИ УНИКАЛНО НЕКОМПЕТЕНТЕН .... УНИКАЛНО НЕЩО

    ТЕЗИ ПОЛИЦАЙЧЕТА ТРЯБВА ДА ГИ СМЕЛЯТ ОТ ТОРМОЗ В ЗАТВОРА !

    И ТАМ ЩЕ ВИДЯТ КАКВО СА ПРЕСТЪПНИЦИ ! И ЩЕ ИМ СЕ ИЗЯСНЯТ НЕЩАТА !!
  • 7 DerFicker

    2 0 Отговор
    Количеството е нищожно, но се твърди, че куките са действали по сигнал. А споменатото насилие е смешно - сериозно ли някой очаква, че куките не са комплексари и не се чудят как да си го изкарат някому? Ще докажете ли нещо? В правова държава е трудно, а у Бугаристан направо мисия невъзможна. Има ли невинни?! Да, да! Нищо неочаквано. Пародия, епизод, който продължава до безкрайност.
  • 8 TTT

    1 0 Отговор
    Пародия, епизод, който продължава до безкрайност.
  • 9 Имигрант

    2 0 Отговор
    Чудя се само глупаци ли са останали в България,че търпят още Физкултурника и Мутрата
  • 10 Рачо Рачев

    0 0 Отговор
    Absurd na absurdite.Niama da se uchudia ako v skoro vreme otvoriat otnovo Skravena.Boyko razkaray vazmojno nay barzo ""cvetancho'"",dokato ne te e provalil totalno.
  • 11 медиатор алфа

    0 0 Отговор
    За 5 кутии ментолови цигари претрепаха цяла фамилия. И тази прокуратура е толкова п...ска организация. Цяла България разбра , че хората са малтретирани и тръшкани, в парламента дебати излъчваха на живо, Цвъцко др.щи под налягане, оставки и наказания на ченгета, само Софийската прокурорска кочина не чула, не разбрала, чака писмо от атамана.
  • 12 пушача

    3 0 Отговор
    Значи ако притежаваш 5 кутии цигари без бандерол 5 години в затвора????????????
    По 1 година на КУТИЯ????????
    За по долу коментиралите : Пичове тука не става въпрос за разпространение на цигари без бандерол, а само за притежание!!!
    Това вече е НЕ нормална държава, не е за вярване, МУТРИЕ ни мачкат, събудете се!!
  • 13 НАРОД

    0 0 Отговор
    ДИГАЙ СЕ НАРОДЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ,ДНЕС СА В МИРОВЯНЕ УТРЕ СА ПРИ ВАЗЕ ,ЕДНА ЖЕНИЦА ДЪЛЖАЛА 37 ЛВ ТАКСА ЗА ТЕЛЕФОН ДНЕС ВЕЧЕ ДЪЛЖИ 1037 ЛВ И ШУМЕНСКИ СЪДИЯ ИСПЪЛНИТЕЛ ,ЩЕ СЪБИРА ВЗЕМАНЕТО ,КАК СТАНАХА 1037 ЛВ ЗА 1 ГОД. ТЕЗИ 37 ЛВ ?КОЙ Е ПРЕДУПРЕДИЛ ТАЗИ ЖЕНИЦА ЧЕ СА И ПРОДАЛИ ДЪЛГА НА НЯКОГО СИ ?КВИ СА ТЕЗИ 370 ЛВ РАЗХОДИ ЗА АДВОКАТИ ?КВИ СА ТИЯ 500 ЛВ СЪДЕБНИ РАЗХОДИ?КАКВО Е ТАЯ МАФИОТСКА ДЪРЖАВА БЕ ХОРААААААА,АВЕ ВЗЕМАЙТЕ СОПИТЕ И ДА ИЗМИТАМЕ МАФИОТИТЕ ОТ КАБИНЕТИТЕ ИМ.КАК ЩЕ ЖИВЕЕМ НАТАТЪК БЕ ХОРА?ТЕ ПОЛУДЯХА ТИЯ УПРАВЛЯВАЩИ .5 КУТИИ ЦИГАРИ БЕЗ БАНДЕРОЛ !ЧЕ КОЙ НЯМА ТАКОВА КОЛИЧЕСТВО В КЪЩАТА СИ?80% ОТ ПУШАЧИТЕ СИ КУПУВАТ ТАКИВА ЦИГАРКИ ЩОТО СА МНООО ПО ЕВТИНИ ,ПОВЕЧЕТО ОТ ТЯХ КОГАТО ИМАТ ПАРИЧКИ СИ КУПУВАТ СТЕКЧЕ ОТ 10 КУТИИ !!!2Х5 КУТИИ !СТРАШНА РАБОТА !ЩЕ ДОИДАТ И ЩЕ ТИ РАЗБИЯТ ВРАТИТЕ ЗА 500ЛВ ЗА НЕКВИ 5 КУТИИ ЦИГАРИ!20 ПОЛИЦАЯ!СЪС ЗАПЛАТИ ПО 1000 ЛВ !ШШШШШШШ НАРОДЕЕЕЕЕЕ ,Е.АВАТ СЕ С НАЗЕ !!!
  • 14 народ 2

    0 0 Отговор
    Неплатена сметка за мобилен телефон от 30 лв. донесе големи ядове за жена от столичния квартал „Факултета".

    Тя отлагала плащането и минали две години. Малката сума обаче е нараснала до 1000 лв. с лихвите, след като мобилният оператор е продал дълга на фирма за събиране на задължения.

    Жената разкри, че съдия-изпълнител от Шумен й се обадил, за да й обясни каква сума дължи. Жената се оплака, че не може да отиде до града, за да обсъди проблема, тъй като е болна от страхова невроза и не може да пътува. Социалните й помощи пък вече отиват за изплащането на дълга.

    Съдия-изпълнителят Асен Тонев в Шумен обясни пред бТВ, че Радка Методиева е осъдена да заплати на определена фирма сумата от 37,31 лв., както и сумите 25 лева държавна такса и 120 лева адвокатски хонорар. В хода на изпълнителния процес при Тонев е представено пълномощно за определено адвокатство дружество срещу 360 лева с ДДС да извършва процесуално представителство по делото.

    Остава въпросът дали хората по веригата - фирми за събиране на дългове - адвокати - съдия изпълнители в подобни случаи правят необходимото, за да информират длъжниците, за делата, които се водят. Радка Методиева призна, че не е била информирана.