Отидете към основна версия

11 886 11

Кела не знаел, че го издирват, не се крил

  • пламен дишков-
  • кела

Това че съм напуснал страната като един от многото българи, не означава, че се укривам. Освен това, ако бях уведомен, че има такъв проблем, щях да се върна. Това твърди в интервю пред в. „24 часа” заловеният през лятото в Португалия бургазлия Пламен Дишков – Кела.

В началото на януари Португалия ни върна 36-годишния Дишков, осъден на 20 години затвор като подбудител и помагач в убийството на Димитър Стаматов-Мастара. Кела беше заловен през лятото в Португалия по силата на издадена европейска заповед за задържане от 18 юли 2008 г. въз основа на влязла в сила присъда на Бургаския окръжен съд с наложено наказание 20 години лишаване от свобода.

На 21 ноември 2002 г. към 17.00 ч. в Бургас Пламен Дишков и двама негови приятели раниха смъртоносно Димитър Стамов. За покушението бе обвинен Кела, който получил сумата 10 000 щатски долара за мократа поръчка. Ден след това Дишков напусна България с полет до Полша. През годините, Кела се появяваше периодично в ЮАР, Уругвай, Бразилия, Италия и Германия.

Делото по искането за възобновяване на разследването вече е насрочено за 22 февруари.

„След задържането ми в Германия (тогава екстрадиция бе отказана, тъй като към този момент Дишков имаше оправдателна присъда - б.а), в рамките на 3-4 години съм проверявал на официални страници в интернет дали е имало проблем с мен. Това ми беше достатъчно”, отговаря Кела на въпроса как така за толкова години не е разбрал, че е осъден в България и е издирван от полицията по цял свят.

„И на адвоката си в Португалия казах, че не е възможно да се укривам с този си начин на живот. Той ме познава отпреди във връзка с бизнеса ми там“, казва още Кела. По думите му в периодите, в които са твърдели, че се крие, при него са идвали българи на гости. „И в един момент някой твърди, че аз се крия!“, учудва се той.

Дишков си обяснява факта, че в този момент сте станали оперативно интересен, с изборите през есента на миналата година. „Ако се направи малка калкулация - трофейно трябваше да бъда докаран преди президентските избори. Това обаче не се случи. Аз без да се крия, не ме намериха 10 г. Ако съм се крил, сигурно и 40 нямаше да ме намерят“, казва той.

Освен това Кела твърди, че не знае каква точно присъда има. Той отрича да се е прибирал в България през дългия период, за който се смята, че се е укривал от правосъдието. Има само българско гражданство.
Пламен Дишков обяснява, че е управлява бизнеса си дистанционно. „Акционер съм в няколко компании. Никъде не участвам чрез подставени лица - или аз, или човек от семейството. Бизнесът е структуриран по този начин, че да може да работи по европейски и световен стандарт, без да е нужно моето присъствие. Аз като основен акционер си получавам дивиденти“, разказва той.

По думите на Дишков с убития Масрата са били в нормални приятелски отношения. Никога не са се карали и не са имали повод за това. Твърди, че не познава другия осъден за убийството Бойко Стоянов. „В това няма нищо чудно. Между нас има възрастова граница, няма логика да сме се познавали. Това, че целият град познава мен, не означава, че аз трябва да познавам всички“, заявява той.

Откакто е в затвора са се видели веднъж на стълбите и Бойко му се е представил. „Това стана пред охранителя. Всъщност аз говорих с охранителя. Той ме потупа по рамото и ми каза: “Здравей, позна ли ме?”

Кела допълва, че не се притеснява от Димитър Желязков – Митьо Очите, с когото според мълвата са в напрегнати отношения. “Дори се радвам, че излиза от затвора. Смятам да го призова като свидетел по делото ми, за да стане веднъж завинаги ясно, че не съм в конфликт с него и не съм имал какво да деля. Дори сме си правили услуги”, казва още Кела.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Кела с маска на Вендетата в съда

    Върховният касационен съд разгледа молбата на Пламен Дишков-Кела за възобновяване на делото му. Бившият лидер на силовата групировка СИК в Бургас в ...
    22.02.2012
    8 636
    7
  • Португалия ни върна Кела

    Португалия ни върна 36-годишния Пламен Дишков-Кела, осъден на 20 години затвор като подбудител и помагач в убийството на Димитър Стаматов-Мастара. ...
    06.01.2012
    3 239
    1
  • Екстрадират у нас Кела

    Издирваният за неизлежана присъда Пламен Дишков-Кела днес ще бъде екстрадиран от Португалия. Португалските власти са преценили, че искането на бълг ...
    05.01.2012
    12 781
    7