Last news in Fakti

22 Февруари, 2012 11:56 8 613 7

Кела с маска на Вендетата в съда

  • пламен дишков-
  • кела
Кела с маска на Вендетата в съда - 1
Снимка: БГНЕС

Върховният касационен съд разгледа молбата на Пламен Дишков-Кела за възобновяване на делото му. Бившият лидер на силовата групировка СИК в Бургас влезе с прочутата маска на Вендета. Тя се използва от Анонимните, в знак на протест срещу ACTA.

Той бе осъден на 20 г. затвор за убийството на Димитър Стаматов-Мастара през 2002 г. Дишков иска възобновяване на делото, тъй като е осъден задочно. В молбата си твърди, че не е взел участие нито в съдебната, нито в досъдебната фаза, а наказателното производство е започнало, без да участва в него в каквото и да е друго процесуално качество. Според него до момента на задържането му в Португалия не му е бил известен фактът на задочното му осъждане.

В началото на януари Португалия ни върна 36-годишния Дишков, който е осъден на 20 години затвор като подбудител и помагач в убийството на Димитър Стаматов-Мастара. Кела беше заловен през лятото в Португалия по силата на издадена европейска заповед за задържане от 18 юли 2008 г. въз основа на влязла в сила присъда на Бургаския окръжен съд с наложено наказание 20 години лишаване от свобода.

На 21 ноември 2002 г. към 17.00 ч. в Бургас Пламен Дишков и двама негови приятели раниха смъртоносно Димитър Стамов. За покушението бе обвинен Кела, който получил сумата 10 000 щатски долара за мократа поръчка. Ден след това Дишков напусна България с полет до Полша. През годините, Кела се появяваше периодично в ЮАР, Уругвай, Бразилия, Италия и Германия.

Самият той твърди, че не се е крил, а не е знаел, че го издирват. „Това че съм напуснал страната като един от многото българи, не означава, че се укривам. Освен това, ако бях уведомен, че има такъв проблем, щях да се върна“, заявява Кела в интервю.

„След задържането ми в Германия (тогава екстрадиция бе отказана, тъй като към този момент Дишков имаше оправдателна присъда - б.а), в рамките на 3-4 години съм проверявал на официални страници в интернет дали е имало проблем с мен. Това ми беше достатъчно”, отговаря Кела на въпроса как така за толкова години не е разбрал, че е осъден в България и е издирван от полицията по цял свят.

„И на адвоката си в Португалия казах, че не е възможно да се укривам с този си начин на живот. Той ме познава отпреди във връзка с бизнеса ми там“, казва още Кела. По думите му в периодите, в които са твърдели, че се крие, при него са идвали българи на гости. „И в един момент някой твърди, че аз се крия!“, учудва се той.

Дишков си обяснява факта, че в този момент сте станали оперативно интересен, с изборите през есента на миналата година. „Ако се направи малка калкулация - трофейно трябваше да бъда докаран преди президентските избори. Това обаче не се случи. Аз без да се крия, не ме намериха 10 г. Ако съм се крил, сигурно и 40 нямаше да ме намерят“, казва той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 anonimen

    2 0 Отговор
    Няма маска на вендета, има маска на Гай Фокс (Guy Fowkes). Може да се каже маска от филма В като Вендета, но така както е написано изглежда неправилно.
  • 2 Георги Георгиев

    2 0 Отговор
    СТАРА СТАТИЯ И ПРЕПИСАНА 1 КЪМ 1 ОТ ДРУГ САЙТ.НЯМА ДА КАЖА ИМЕТО МУ,ЗА ДА НЕ МУ ПРАВЯ РЕКЛАМА
  • 3 Калоян Велинов

    0 2 Отговор
    ''AБЕ.КОЙ МИ С.А В ГАЩИТЕ''..........
  • 4 ВИП АМГ

    0 1 Отговор
    abe pravise na maimuna zada otarve vajeto
  • 5 центурион

    0 0 Отговор
    муерте
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 пич

    0 0 Отговор
    смърт за този