Last news in Fakti

31 Януари, 2012 10:38 11 874 11

Кела не знаел, че го издирват, не се крил

  • пламен дишков-
  • кела

Това че съм напуснал страната като един от многото българи, не означава, че се укривам. Освен това, ако бях уведомен, че има такъв проблем, щях да се върна. Това твърди в интервю пред в. „24 часа” заловеният през лятото в Португалия бургазлия Пламен Дишков – Кела.

В началото на януари Португалия ни върна 36-годишния Дишков, осъден на 20 години затвор като подбудител и помагач в убийството на Димитър Стаматов-Мастара. Кела беше заловен през лятото в Португалия по силата на издадена европейска заповед за задържане от 18 юли 2008 г. въз основа на влязла в сила присъда на Бургаския окръжен съд с наложено наказание 20 години лишаване от свобода.

На 21 ноември 2002 г. към 17.00 ч. в Бургас Пламен Дишков и двама негови приятели раниха смъртоносно Димитър Стамов. За покушението бе обвинен Кела, който получил сумата 10 000 щатски долара за мократа поръчка. Ден след това Дишков напусна България с полет до Полша. През годините, Кела се появяваше периодично в ЮАР, Уругвай, Бразилия, Италия и Германия.

Делото по искането за възобновяване на разследването вече е насрочено за 22 февруари.

„След задържането ми в Германия (тогава екстрадиция бе отказана, тъй като към този момент Дишков имаше оправдателна присъда - б.а), в рамките на 3-4 години съм проверявал на официални страници в интернет дали е имало проблем с мен. Това ми беше достатъчно”, отговаря Кела на въпроса как така за толкова години не е разбрал, че е осъден в България и е издирван от полицията по цял свят.

„И на адвоката си в Португалия казах, че не е възможно да се укривам с този си начин на живот. Той ме познава отпреди във връзка с бизнеса ми там“, казва още Кела. По думите му в периодите, в които са твърдели, че се крие, при него са идвали българи на гости. „И в един момент някой твърди, че аз се крия!“, учудва се той.

Дишков си обяснява факта, че в този момент сте станали оперативно интересен, с изборите през есента на миналата година. „Ако се направи малка калкулация - трофейно трябваше да бъда докаран преди президентските избори. Това обаче не се случи. Аз без да се крия, не ме намериха 10 г. Ако съм се крил, сигурно и 40 нямаше да ме намерят“, казва той.

Освен това Кела твърди, че не знае каква точно присъда има. Той отрича да се е прибирал в България през дългия период, за който се смята, че се е укривал от правосъдието. Има само българско гражданство.
Пламен Дишков обяснява, че е управлява бизнеса си дистанционно. „Акционер съм в няколко компании. Никъде не участвам чрез подставени лица - или аз, или човек от семейството. Бизнесът е структуриран по този начин, че да може да работи по европейски и световен стандарт, без да е нужно моето присъствие. Аз като основен акционер си получавам дивиденти“, разказва той.

По думите на Дишков с убития Масрата са били в нормални приятелски отношения. Никога не са се карали и не са имали повод за това. Твърди, че не познава другия осъден за убийството Бойко Стоянов. „В това няма нищо чудно. Между нас има възрастова граница, няма логика да сме се познавали. Това, че целият град познава мен, не означава, че аз трябва да познавам всички“, заявява той.

Откакто е в затвора са се видели веднъж на стълбите и Бойко му се е представил. „Това стана пред охранителя. Всъщност аз говорих с охранителя. Той ме потупа по рамото и ми каза: “Здравей, позна ли ме?”

Кела допълва, че не се притеснява от Димитър Желязков – Митьо Очите, с когото според мълвата са в напрегнати отношения. “Дори се радвам, че излиза от затвора. Смятам да го призова като свидетел по делото ми, за да стане веднъж завинаги ясно, че не съм в конфликт с него и не съм имал какво да деля. Дори сме си правили услуги”, казва още Кела.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 papagal

    2 1 Отговор
    qvno mnogo mrazi BG ,6tom 10 god. ne se e pribiral ;) samo djitka po sveta :D
  • 2 FEN

    4 0 Отговор
    Говорете за него каквото си искате.Аз го познавам лично,и мога да ви кажа,че той изобщо не е тъп или глупав.Напротив.Тези шиленца,които са на по 20,30,40г.могат само да му завиждат,че всичко това,което той е направил,го е направил с акъл.Всички в Бургас го уважаваха,и имаха респект към него.Нима от както го нямаше Пламен,спряха да продават наркотици ли в Бургас?Колко деца убиха по пътищата,нима това не е убийство и колко от убийците получи 20годишна присъда.
  • 3 Nafarforius

    2 0 Отговор
    Най-искрено "Евала" на такива люде,които могат да си позволят да се подиграват с правосъдната ни системица!И Алексей Петров,и Баретата,и Маргините,и Галеви,и покойните Илиеви,Павлов и т.н.Чак след кончината им излизат съобщения от рода "....основен играч на еди-кой-си пазар!".И преживе се знае,но не е доказано!!!!!!!А,не дай Боже,да сгафите в някое малко населено място!И полиция,и съд такава "дъвка" ще си направят от Вас,че ви е бедна фантазията!При мен:За щети от 145 лв.,нанесени правомерно,прокурор искаше да ми лепне 5 години пандела!!!!!!!!!1
  • 4 CROWW

    0 4 Отговор
    kogo poznava6 be ,,q slez na zemqta
    ,,ti mai naistina ne si v 4as ,,xaxaxaxa,,takiva kato tebe deto samo prikazvat i se mesqt tuk tame i se pravqt na int 4e poznavat nqkoi po izvesten kato Kela neprimer ,,aman ot vas> poznava6 maika si i ba6ta si samo
  • 5 police

    3 1 Отговор
    в Русия съм,в Русия съм
  • 6 килъра

    0 4 Отговор
    само за три дни ако го пуснат и ще го погребем с почести

    Коментиран от #8

  • 7 лошия

    0 2 Отговор
    да,да , за това си е направил пластични операции.Хахахахахаха...Защото не знае ,че го издирват.
  • 8 ВИП АМГ

    0 2 Отговор

    До коментар #6 от "килъра":

    @6 abe tuka mnogo otvoteni ste se sabrali
  • 9 кела

    0 2 Отговор
    този трябва да бъде убит
  • 10 умен

    0 1 Отговор
    да,да...колкото Никола Филчев не се сещаше дали е бил някога прокурор.ХАХАХАХАХАХАХА....
  • 11 жоро борисов

    0 3 Отговор
    raztrel ili obesvane na stadiona za takiva izmekiari
    SMART