5 Януари, 2012 13:59 12 744 7

Екстрадират у нас Кела

  • пламен дишков-
  • кела

Бившият сикаджия Пламен Дишков ще лежи в бургаския затвор

Издирваният за неизлежана присъда Пламен Дишков-Кела днес ще бъде екстрадиран от Португалия. Португалските власти са преценили, че искането на българската страна е основателно.

До края на седмицата бившият сикаджия  вече ще бъде зад решетките. Тази вечер той ще пристигне в София с полет от Лисабон, а утре ще бъде доведен в бургаския затвор. Той трябва да излежи 20-годишна присъда за убийството на Димитър Стаматов-Мастара.

Адвокатите на бургазлията обаче щели да искат възобновяване и преразглеждане на делото. Основанието им - Кела бил осъден задочно и поради това бил лишен от възможността да се защити лично.

Пламен Дишков-Кела бе арестуван в Португалия през лятото на 2011 г. с червен бюлетин на Интерпол и с Европейска заповед за арест от 18 юли 2008 г. въз основа на влязла в сила присъда на Бургаския окръжен съд с наложено наказание 20 години лишаване от свобода. 

Българинът е осъден като подбудител и помагач в убийството на Димитър Стаматов – Мастара. На 21 ноември 2002 г. към 17.00 ч. в Бургас Кела и двама авери раниха смъртоносно Мастара. За покушението бе обвинен Дишков, който получил сумата 10 000 щатски долара за мократа поръчка.

Ден след като това бе обявено, Дишков напусна България с полет до Полша. През годините, Кела се появяваше периодично в ЮАР, Уругвай, Бразилия, Италия и Германия.

Името му изгрява на небосклона на родния ъндърграунд в края на 90-те години, когато влиза в конфликт с небезизвестния Димитър Желязков – Митьо Очите. През 2000 г. е взривен до бургарската дискотека „Фенси“, но се отървава със спукано тъпанче. Двамата му бодигардове Добрин Кафеджиев и Димо Колев загинаха на място.

Говори се, че през годините на изгнание Пламен Дишков успял да избегне Интерпол, благодарение на успешна пластична операция и фалшиви паспорти. Мрежата, ръководена от него в периода 1995-2000 година, прехвърлил на подставени лица и на бившите си колеги, за да я предпази от разпадане и завземане.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 DerFicker

    2 0 Отговор
    Един успешен "бизнесмен". Явно разполага с ум в главата си, за да остане толкова време "навън", макар и средата на "кафеза" да не ограничава "творческите им амбиции".
  • 2 иван раденков

    0 3 Отговор
    E SEGA BAT MITIO 4TE MU RASKAGE EDNA PRIKAZNA PRIKAZKA..............
  • 3 Gostenin

    1 1 Отговор
    i she si plati na nqkoi drug da leji vmesto nego :D
  • 4 гошо

    0 2 Отговор
    кела е убиеца на мечката трабва да лежи до живот
  • 5 Лалугера

    0 2 Отговор
    Да му е честито на келявия.
  • 6 general Guderian

    2 0 Отговор
    хер генерала отново е тук!
  • 7 wulkan

    0 0 Отговор
    "...бил осъден задочно и поради това бил лишен от възможността да се защити лично" - много интересна теза. Със сигурност са го търсили многократно преди да го осъдят задочно. Тогава обаче е липсвал! И сигурно защитниците му не са знаели къде се намира.