Last news in Fakti

6 Януари, 2012 14:42 3 220 1

Португалия ни върна Кела

  • пламен дишков-
  • кела-
  • португалия

Пламен Дишков ще лежи 20 години за убийство

Португалия ни върна Кела - 1
Снимка: МВР

Португалия ни върна 36-годишния Пламен Дишков-Кела, осъден на 20 години затвор като подбудител и помагач в убийството на Димитър Стаматов-Мастара. Дишков беше заловен през лятото в Португалия по силата на издадена европейска заповед за задържане от 18 юли 2008 г. въз основа на влязла в сила присъда на Бургаския окръжен съд с наложено наказание 20 години лишаване от свобода.

Кела пристигна снощи на летище София окован с вериги и белезници . Вчера по обед, конвоиран от португалски полицаи, той е качен в самолет на летище Лисабон със специално отделение за опасни престъпници. След това е бил предаден на властите на летище Мюнхен, от където е поет от български спецченгета и „прикачен“ с полет до българската столица. 

На 21 ноември 2002 г. към 17.00 ч. в Бургас Пламен Дишков и двама негови приятели раниха смъртоносно Димитър Стамов. За покушението бе обвинен Кела, който получил сумата 10 000 щатски долара за мократа поръчка.

Ден след това Дишков напусна България с полет до Полша. През годините, Кела се появяваше периодично в ЮАР, Уругвай, Бразилия, Италия и Германия.

Името му изгрява на небосклона на родния ъндърграунд в края на 90-те години, когато влиза в конфликт с небезизвестния Димитър Желязков – Митьо Очите. През 2000 г. е взривен до бургарската дискотека „Фенси“, но се отървава със спукано тъпанче. Двамата му бодигардове Добрин Кафеджиев и Димо Колев загинаха на място.

Говори се, че през годините на изгнание Пламен Дишков успял да избегне Интерпол, благодарение на успешна пластична операция и фалшиви паспорти. Мрежата, ръководена от него в периода 1995-2000 година, прехвърлил на подставени лица и на бившите си колеги, за да я предпази от разпадане и завземане.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кела

    0 3 Отговор
    този трябва не 20 а 220 години