Отидете към основна версия

9 313 34

С 2,30 лева за литър бензиностанции опипват пазара

  • петрол-
  • дизел-
  • бензин-
  • бензиностанции-
  • газ-
  • цени

В момента цените у нас наваксват скока в котировките на петрола

Горивата в България в близките дни вероятно ще пробват 2,30 лева за литър. Това е мнението на ценови експерти от различни компании в сектора, цитирани от в. "24 часа".

Поскъпването ще е поредното от началото на този месец. Всъщност от 1 май насам почти няма ден, в който цените да не са се повишили, а основната причина за това е скокът на петрола.
В края на миналата седмица котировките му стигнаха до 78 долара за барел - най-високото ниво от ноември 2014 г. А в началото на седмицата бяха малко над 70 долара за барел.

Именно последното увеличение все още не е калкулирано от търговците и производители на горива и се очаква да се отрази в следващите дни.
Почти всекидневното поскъпване на бензин и дизел от началото на май е вследствие на задържането на цените преди това, защото само през последната седмица на март например петролът се вдигна с 10% и стигна почти до 70 долара. Тогава обаче нямаше увеличение на горивата и цената на масовия бензин например остана средно 2,08 лв.

Очакванията на повечето петролни компании бяха, че няма да има последващо увеличение на петрола и те ще успеят да се справят с временния ръст, без да вдигат цените. Сметките им обаче се оказаха неверни и сега им се налага да наваксват с поскъпването. При обичайна ситуация цените на горивата реагират с до седмица закъснение на тези на петрола. Сега обаче има да се наваксва месец изчакване.

В България близо половината от цената на бензина и дизела се формира от облагането с данъци. Останалата част се пада на разходи за транспорт, маркетинг, поддръжка на бензиностанции, но основно - на петрола. Грубо сметното поскъпване на нефта с 10% дава отражение с до 4 на сто върху горивата. Има и друга, по-проста сметка - вдигането на петрола с долар води до увеличение на литър бензин и дизел с 1-1,5 ст.
Ако пък се сравняват котировките на нефта от миналия май, то за една година те са се вдигнали с 40%. За същия период горивата би трябвало да са увеличили с 16 на сто, но поскъпването им е под 10%. Ето защо се очаква цените да продължат да се качват с поне още 2-3 ст. на литър, до 2,30 лв., пресмятат експерти пред "24 часа".

Ръстът в котировките на нефта дойде през последните дни след опасенията за доставките от Венецуела и Иран и обявеното от американския президент Доналд Тръмп оттегляне на САЩ от сделката за ядрената програма на Иран с добавка - заплаха, че може да има нови санкции за Техеран.
Иран е третият по големина производител на нефт от страните от ОПЕК и изнася около 2,5 млн. барела петрол на ден. Около 1/5 от този обем е за европейския пазар и всяко сътресение покрай държавата се отразява бързо върху горивата.

Най-ясно това се видя на пазара у нас. Само през последния месец бензинът и дизелът от средна цена 2,08 лв. стигнаха до 2,25-2,26 лева в големите вериги бензиностанции. В по-малките цените са с около 10 ст. по-ниски.
Ако пък се сбъднат прогнозите на големи финансови институции като “Голдмън Сакс” и Банк ъв Америка, то тогава може да се каже, че времето на евтините горива свърши. В края на миналата седмицата първата банка обяви, че очаква повишение на петрола до края на годината до 82,5 долара за барел.

При Банк ъв Америка прогнозата е още по-стряскаща - 100 долара през следващата година.
Достигане на първата посочена котировка означава цената на бензина и дизела у нас да стигне 2,45-2,50 лева за литър. Ако се сбъдне втората стойност от 100 долара, тогава ще има и нов рекорд при горивата и цените ще минат над 2,70 лева.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове