9 Май, 2018 15:58 1 672 6

Петролът скочи след решението на Тръмп

  • петрол-
  • сащ-
  • цени-
  • иран-
  • повишение-
  • пазари-
  • ядрено-
  • доналд тръмп

Тръмп изтегли САЩ от ядреното споразумение

Петролът скочи след решението на Тръмп - 1
Снимка: БТА/ AP

По време на търговията в сряда петролните цени нарастват с близо 3%, достигайки нови върхове, след като президентът Доналд Тръмп оттегли САЩ от международното споразумение относно ядрената програма на Иран и заплаши Техеран "с най-високо ниво" на икономически санкции.

Игнорирайки молбата на своите съюзници, Тръмп изтегли Съединените щати от международна ядрена сделка с Иран, която беше договорена в края на 2015 година, повишавайки по този начин рисковете за сериозен конфликт в Близкия изток и увеличавайки несигурността по отношение на световните петролни доставки в момент, когато пазарите на черното злато вече изглеждат доста затегнати.

За новия силен ръст на цените допринасят и оповестени късно снощи данни на Американския петролен институт, според които складовите запаси на суров петрол в САЩ се понижиха за седмицата до 4 май с близо 1,9 милиона барела, докато запасите на бензин се свиха с 2,1 милион барела, а тези на дестилатните петролни продукти - с цели 6,7 милиона барела.

В сряда фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през юни нарастват с 2,9% към ново най-високо ниво от ноември 2014 година насам около 71,17 долара за барел, предаде БНР. Фючърсите на петрола брент също поскъпват с близо 3% към нов многогодишен връх от 77,20 долара за барел (най-високо ниво от ноември 2014 година насам).

Малко преди снощното решение на Тръмп за оттеглянето на САЩ от иранското ядрено споразумение, петролните цени се сринаха за кратко с цели 4% на фона на неясни слухове, че американският президент може и да отложи вземането на това важно решение.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Владо Вр

    7 0 Отговор
    От това скочи цената на петрола. Много добре за нефтените компании в САЩ, а също и на руските и саудитските такива. Зле за нас - цената на бензина расте, а с това, и всички останали цени.

    Коментиран от #2

  • 2 Бай хой

    2 3 Отговор

    До коментар #1 от "Владо Вр":

    От къде накъде пък за сащисаните? Те са най големият копувач в света. Колкото и да добиват не им стига и наполовина. На ден купуват над два милиона барела. По петстин хиляди само от Русия и Иран, и милион и половина от са.

    Коментиран от #4

  • 3 osmiatorg

    1 4 Отговор
    Ялта - 2 Помагайте на джуджето, че явно го е закъсало.
  • 4 Да да

    0 3 Отговор

    До коментар #2 от "Бай хой":

    Приятел,2018 година сме ,девети май! САЩ са втория по големина износител на петрол след Саудитска Арабия и пред Русия в момента! МРЗ в Русия e 250 лв.! В турция е 500 лв.! В България е 510 лв. ВСВ свърши преди преди 73 години! Добре дошъл в 21 век! За допълнителна информация - чети Вести.ру :)

    Коментиран от #5, #6

  • 5 Демокрация

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "Да да":

    А колко е МРЗ в САЩ?
    Това не е решаващ икономически показател а по-скоро отживелица.
  • 6 Бай хой

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Да да":

    Пак с тия емпетройки.
    Правиш ли разлика между добив и износ? Сащисаните са втори бо добив. Но потреблението им е два пъти по голямо и затова се нуждаят от внос.

    Колко ти е ума та не правиш разлика между добив и износ? На какъв език да ти го обясня белким проумееш?