14 Май, 2018 10:10 9 287 34

С 2,30 лева за литър бензиностанции опипват пазара

  • петрол-
  • дизел-
  • бензин-
  • бензиностанции-
  • газ-
  • цени

В момента цените у нас наваксват скока в котировките на петрола

Горивата в България в близките дни вероятно ще пробват 2,30 лева за литър. Това е мнението на ценови експерти от различни компании в сектора, цитирани от в. "24 часа".

Поскъпването ще е поредното от началото на този месец. Всъщност от 1 май насам почти няма ден, в който цените да не са се повишили, а основната причина за това е скокът на петрола.
В края на миналата седмица котировките му стигнаха до 78 долара за барел - най-високото ниво от ноември 2014 г. А в началото на седмицата бяха малко над 70 долара за барел.

Именно последното увеличение все още не е калкулирано от търговците и производители на горива и се очаква да се отрази в следващите дни.
Почти всекидневното поскъпване на бензин и дизел от началото на май е вследствие на задържането на цените преди това, защото само през последната седмица на март например петролът се вдигна с 10% и стигна почти до 70 долара. Тогава обаче нямаше увеличение на горивата и цената на масовия бензин например остана средно 2,08 лв.

Очакванията на повечето петролни компании бяха, че няма да има последващо увеличение на петрола и те ще успеят да се справят с временния ръст, без да вдигат цените. Сметките им обаче се оказаха неверни и сега им се налага да наваксват с поскъпването. При обичайна ситуация цените на горивата реагират с до седмица закъснение на тези на петрола. Сега обаче има да се наваксва месец изчакване.

В България близо половината от цената на бензина и дизела се формира от облагането с данъци. Останалата част се пада на разходи за транспорт, маркетинг, поддръжка на бензиностанции, но основно - на петрола. Грубо сметното поскъпване на нефта с 10% дава отражение с до 4 на сто върху горивата. Има и друга, по-проста сметка - вдигането на петрола с долар води до увеличение на литър бензин и дизел с 1-1,5 ст.
Ако пък се сравняват котировките на нефта от миналия май, то за една година те са се вдигнали с 40%. За същия период горивата би трябвало да са увеличили с 16 на сто, но поскъпването им е под 10%. Ето защо се очаква цените да продължат да се качват с поне още 2-3 ст. на литър, до 2,30 лв., пресмятат експерти пред "24 часа".

Ръстът в котировките на нефта дойде през последните дни след опасенията за доставките от Венецуела и Иран и обявеното от американския президент Доналд Тръмп оттегляне на САЩ от сделката за ядрената програма на Иран с добавка - заплаха, че може да има нови санкции за Техеран.
Иран е третият по големина производител на нефт от страните от ОПЕК и изнася около 2,5 млн. барела петрол на ден. Около 1/5 от този обем е за европейския пазар и всяко сътресение покрай държавата се отразява бързо върху горивата.

Най-ясно това се видя на пазара у нас. Само през последния месец бензинът и дизелът от средна цена 2,08 лв. стигнаха до 2,25-2,26 лева в големите вериги бензиностанции. В по-малките цените са с около 10 ст. по-ниски.
Ако пък се сбъднат прогнозите на големи финансови институции като “Голдмън Сакс” и Банк ъв Америка, то тогава може да се каже, че времето на евтините горива свърши. В края на миналата седмицата първата банка обяви, че очаква повишение на петрола до края на годината до 82,5 долара за барел.

При Банк ъв Америка прогнозата е още по-стряскаща - 100 долара през следващата година.
Достигане на първата посочена котировка означава цената на бензина и дизела у нас да стигне 2,45-2,50 лева за литър. Ако се сбъдне втората стойност от 100 долара, тогава ще има и нов рекорд при горивата и цените ще минат над 2,70 лева.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 B52

    77 2 Отговор
    Хайде народе! Считайте, че вече са ви подготвили. Не ми се рови в нета да видя колко бяха цените при 100 долара на барел цена на нефта, но в никакъв случай не бяха 2.70 лв., така че пак сме си прецакани.

    Коментиран от #5, #28, #30

  • 2 Гост

    76 0 Отговор
    Като се вдигне цената на барел нефт веднага се коригира цената на бензиностанцията. Обаче, когато падне, не се коригира веднага цената на бензиностанцията надолу. Изчаква се доста време, а после се смъква с най-много 50% от това, с което трябва да поевтинее.

    Но друго - в бензиностанциите и данъчните складове има определен брой тонове гориво, в рафинериите непреработен нефт, купен на цена х за барел. Като му вдигнат цената на барела, бензиностанциите веднага вдигат цената на крайния продукт, който обаче е произведен с по-евтин нефт. Т.е. печалбата им става по-голяма до изчерпване на наличното количество. Това дали го отразяват правилно за печалбата и дали си плащат всичко както трябва, а? (разбира се, че не!).
    Трябва да е като при цигарите примерно - като има увеличение, то да важи за новия продукт с новия бандерол (при цигарите). А при бензиностанциите - увеличението трябва да става активно едва след изразходването на наличните количества гориво.

    Коментиран от #21

  • 3 aninim

    20 47 Отговор
    Нека скача. В София не може да се диша от автомобили. Всяко куцо, кьораво и сакато на 30годишна гробница по 1 в кола. Нека се увеличат цените да им бръкнат в джоба.
    Единственото кофти е, че ще задействат и другите цени, ама за съжаление това е то да живееш в свят на спекуланти
  • 4 938

    71 1 Отговор
    "Свободен пазар", "Пазарна икономика", "Саморегулиращ се пазар", "Конкуренция", "Свобода на словото", "Равноправие" и "Демокрация": всичко това е лъжа и фалшиво, не съществува, измама!
  • 5 да се вземе предвид че

    44 2 Отговор

    До коментар #1 от "B52":

    бедните винаги са прецакани......а това поскъпване на петрола е добре дошло за Русия тъй като разчитат много на продажбата му. Както и да е, индиректно и без да се усети Тръмп им направи услуга.
  • 6 Гост

    13 3 Отговор
    Помияри
  • 7 Боклуци

    69 3 Отговор
    Малко е 2,30!! За българина трябва да е 5 лв. литър бензин! Щото сме овце и си траем! Стрижи здравоооо! Ако бяхме хора досега да сме взели по една дряновица и цялата политическа клика, бой до спукване!
  • 8 БАЙ ГАН4О

    32 1 Отговор
    НЕ ДРЯНОВИЦА НЕЩО ПО СЕРИОЗНО ТРЯБВА

    Коментиран от #29

  • 9 Мм даааа

    42 3 Отговор
    САЩ развалиха сделката с Иран, наложиха санкции на Русия и ние чинно ги аплодирахме.

    И какво стана цените на горивата нагоре.

    Е сега дойде да плащаме сметката.

    Как ли?
    Ще взимаме американски петрол от нефтените пясъци на Аляска, криогенен американски шистов природен газ и нефт от взетите на концесия за жълти стотинки нефтени кладенци на Ирак и Либия.

    Следващия път, като тръгнат да демократизират някоя държава и да свалят "диктатори". Пак им вярвайте.

    Не съществува нито една демокрация изнесена на върховете на войнишките щикове. Реално това не са демокрации, а режими удобни на победителите в добрия случай.
    В лошия протекторати или задморски територии, които подлежат на безогледно дране.

    За тях важи "бог високо цар далеко".

    Коментиран от #17, #18

  • 10 магарешки

    75 0 Отговор
    Евтина пропаганда с цел безкръвно вдигане на цените.Точно преди 9 години когато цените на горивата бяха 2,40,цената на барел беше 150 долара.Сега за 70-80 долара за барел,цените за бензин-нафта пак искат да са 2,40.Хора не се връзвайте на лъжите за скок не петрола,НЯМА НИКАКЪВ СКОК ИМА АЛЧНОСТ ЗА ПАРИ.
  • 11 smeh

    17 5 Отговор
    Сега доста хора дето са "от големото добро утро" и накупиха лакоми морги, щото се праскат да са голяма работа ще увиснат. Други пък, които взеха коли преди 1-2 години и те станаха буржоа - без кола не можели. Сума години беха цървули, сега им порасна работата. Скоро като люшне новата криза и останат повечето без доход и с по 3 кредита, ще спре да им пука за цената на бензина, щото за хляб няма да имат. Ама то така е, има една приказка за мравката и щуреца, те тука на тая територия все щурци сме...
  • 12 ИСТИНАТА

    30 1 Отговор
    Българите вече са достигнали до такова ниво на мислене, че могат да бъдат манипулирани по-най елементарен начин.
    „Българските политици“ са неспособни на каквото и да е действие, ако то не е заплатено от някого, те нямат ценности и за това не различават, кога едно нещо се прави за пари и кога в името на националния интерес. Българския политик прави нещо само в името на парите, или само защото му е платено за да го направи.
    България вече не съществува като държава!!!
    Журналистите дайте фактите такива каквито са!!! Не правете платени икономически анализи!!! Няма смисъл.
    Българите живеем само в настоящето, страхувайки се за бъдещето, отричайки миналото. Ние оцеляваме поединично, като смятаме, че го правим за децата си, докато всъщност продаваме тяхното бъдеще, защото живот и оцеляване са различни, дори противоположни неща.
  • 13 Насо

    22 2 Отговор
    Хич не ми дреме да стане и 4 лв. литъра ,аз съм депутат и взимам над 4 Бона. Така ,че не ми дреме. А забравих да кажа ,че ме вози и служебна кола платена от Вас. И ,за да вие още по-гадно ще си ходя ,до родното село всяка седмица със служебната кола. И ако продължавате да ме ядосвате и се оплаквате ще поискам и шофьор да ми дадат та и на него заплатата да платите вие. ( И Аз)

    Коментиран от #23

  • 14 кеф

    1 6 Отговор
    И на мен не ми дреме , ако искат и 5 лева да го направят.
  • 15 benz

    27 0 Отговор
    През 2014 цената на Брент беше 111.80 за барел!Тогава цените бяха 2,40 2,50 за литър на бензин и дизел!Сега е 70 и няколко долара а бензина и дизела са 2,22 и 2,26!Ебасимо човек!
  • 16 Миро А.

    8 0 Отговор
    Дали и Марешки ще пипне цените си?
  • 17 Бесен Язовец

    11 2 Отговор

    До коментар #9 от "Мм даааа":

    Двете най важни и основни причини за поскъпването на бензина са :
    Цената на нефта скача нагоре..
    Цената на нефта пада надолу..
    Всичко останало, е бля, бля, демагогия и евтина пропаганда !

    Коментиран от #19, #20

  • 18 Да да

    12 6 Отговор

    До коментар #9 от "Мм даааа":

    България взима петрол единствено и само от Русуя,поради факта, че Кромид ойл може да работи само с такъв петрол! Помоли другаря си каПутин,ако може да ни го продава на цената на американския,че сега е малко по-скъп! Освен САЩ ,Иран също е износител! Вярно че е по-малък от САЩ,но като братя славяни и християни,може да ни дадат на промоция! Ама що ли не дават!!!
  • 19 Мм даааа

    9 0 Отговор

    До коментар #17 от "Бесен Язовец":

    Прав си всичко зави си от цената. На пръв поглед.

    А кои са причините нефта си променя цената.

    След като няма предлагане цената скача.
    Като има войни или проблеми в районите на добив цената скача.
    Като има санкции скача.

    Кой създава хаоса в районите на добив САЩ.
  • 20 Мм даааа

    4 0 Отговор

    До коментар #17 от "Бесен Язовец":

    Прав си всичко зави си от цената. На пръв поглед.

    А кои са причините нефта си променя цената.

    След като няма предлагане цената скача.
    Като има войни или проблеми в районите на добив цената скача.
    Като има санкции скача.

    Кой създава хаоса в районите на добив САЩ.
  • 21 memento

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    Има два варианта: или не зареждаш и намираш алтернатива, или намираш начин да си вдигнеш заплатата. Не очаквай, че правителство или производител ще се затъжат за твоята покупателна способност. Целта им е по-големи печалби и (дано) по-големи постъпления от ДДС. Другото е "мижи да те лажем".
  • 22 Мяу

    10 0 Отговор
    Само, че на Марешки цената е 1,99. Зареждайте на 2,30 като сте балъчета.
  • 23 Васо

    10 0 Отговор

    До коментар #13 от "Насо":

    нещо си се объркал - 4 бона им е само аванса..
    комисии по 2-3, членове на комисии, зам.председатели, председатели на комисии.....интерпарламентарни комисии за пътуване по чужбина за минимум седмица..
    къде ги търсиш ти, нашите алекоконстантинови депутати.
  • 24 Дони Триумфа

    5 1 Отговор
    айде АДАШ - отвържи резервите на Тексас и Миксиканския залив, направи петрола 20 долара и да серат в шише арабите и рашъните!
    ..После пак го вдигни, ако искаш.

    Коментиран от #25

  • 25 Доктор Ох Боли

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "Дони Триумфа":

    ... ха ха Дони го дига само от буреносни мацки.... ха ха ха....
  • 26 Метан

    0 0 Отговор
    Му е майката за сега.
  • 27 Anonim

    8 0 Отговор
    Свещи да си купяяят !!! Май скоро ще оставяме колите ...
  • 28 Антон 1

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "B52":

    Тива си мислех докато чета !
    Колко бяха цените при 100 долара за барел ?
  • 29 Plovdiv

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "БАЙ ГАН4О":

    "Дряновица" с дупчица накрая, която гърми...
  • 30 гостенин

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "B52":

    Прав е колегата.Когато цените на петрола бяха 100 долара на барел,горивата по бензиностанциите струваха между 2.30 и 2.40 лв./л.
    След като петролът поевтиня до цени около 50 долара за барел,горивата не поевтиняха два пъти,въпреки,че акцизите и другите такси си остават константна величина(не са поскъпнали).Тогава ни "обясниха,че не може да поевтинеят горивата,понеже работят с натрупани количества!!! Логично е да се питаме,ако се работи с такива резерви,защо сега поскъпват горивата?! Или,когато покачват цените,няма нужда от оправдания,а когато трябва да ги свалят,се измислят всякакви глупости само и само да остане високата цена и баснословните им печалби на наш гръб.
  • 31 Николай

    2 0 Отговор
    Ти вземай 3К на месец,пък да видим кой ще мрънка 2.00 ли е 2.30 ли е!!!
  • 32 КоКТ

    1 0 Отговор
    Икономиката и в частност петролния бизнес винаги се е движел от 2 принципа - Страх и Алчност !

    Всичко друго е бошлаф,както се казва по народному..
  • 33 ВИТО

    0 0 Отговор
    СТИГА ГЛУПОСТИ - за това, че производителите на петрол вдигат цените и се увеличава цената на бензините е виновна демакрацията, пазарната икономика... и разбира се - Иван Костов - СТИГА ГЛУПОСТИ.
  • 34 Гост

    0 0 Отговор
    Наи малко 5 лв. за литър химия която я наричате бензин в булгаристан.А след това се замислете за кого да гласувате.Има поговорка.Прост народ слаба "държава"Сами сте си виновни и знаете само да ревете.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове