Отидете към основна версия

1 509 0

САЩ искат от нас енергийна независимост

  • ричард морнингстар-
  • плевнелиев-
  • хилари клинтън
Снимка: БГНЕС

Необходимостта за България да има пълна прозрачност и диверсификация на енергийния сектор - това е бил основния акцент в разговора между президента Росен Плевнелиев и специалния пратеник на държавния секретар на САЩ по евро-азиатските енергийни въпроси Ричард Морнингстар.

Енергийната диверсификация включва ядрената енергетика, газовите доставки, възобновяеми енергийни източници и други алтернативни източни на енергия, каза Морнингстар след едночасова среща с президента. В разговора участваха външнополитическият секретар на Плевнелиев - Тихомир Стойчев, съветникът му по икономическите въпроси Евгени Ангелов и американският посланик Уорлик. 

В кратко изявление пред медиите, Морнингстар каза, че за него е чест, че е в България едва няколко дни след визитата на държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън. Нейното посещение беше едно осезаемо доказателство и символ за това от каква значимост са нашите двустранни отношения и от какво значение е България за нас, каза пратеникът, като добави, че за него е удоволствие, че има възможност да продължи с темата за енергийните въпроси.

Морнингстар определи разговора си с президента Плевнелиев като ползотворен. Допълни, че посещението му продължава утре с още няколко срещи, без да уточни с кого. "Удоволствие е да съм в София и да заваря тази зимна приказка тук", допълни той.

Външнополитическият секретар на президента, който е и доскорошен заместник посланик на България в САЩ - Тихомир Стойчев, посочи, че основните теми на разговора днес са били енергийната сигурност, енергийната ефективност, либерализация, прозрачност и диверсификация. Тези принципи се подкрепят от нашите американски партньори, допълни той.

„Основното послание на тази среща е необходимостта от енергийна независимост на България и начините, по които може да бъде постигната и политическата воля за нейното реализиране“, каза още Стойчев.

По думите му стратегическите отношения със САЩ включват и енергийния сектор, американските компании и инвестиции са добре дошли и вече някои от най-големите действат в България от години, посочи още външнополитическият секретар на Плевнелиев.

Заяви още, че посещението на Морнингстар е поредно свидетелство за характера на двустранните отношения и за важността на енергийния сектор.

По-рано днес специалният пратеник на САЩ разговаря на четири очи с министъра на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков, след срещата обаче нямаше изявление за медиите, нито друга информация за разговорите.

За визитата на Ричард Морнингстар стана ясно по време петчасовото посещение на държавния секретар на САЩ в София в неделя. „Ние сме партньори в напредъка на енергийната независимост и сигурност и в опазване на красивата българска природа. Когато демонстрираме безопасността на технологиите, ще демонстрираме и двете цели. Ще бъдем рамо до рамо с българския народ и правителството за осигуряване на енергия на достъпни цени“, заяви Хилари Клинтън.

САЩ са партньор в стремежа на България към енергийна сигурност и редица американски фирми са готови да окажат съдействие на София по този въпрос, посочи тя. Клинтън отбеляза, че за тази цел през следващата седмица в българската столица ще пристигне специалният посланик по евразийските енергийни въпроси Ричард Морнингстар.

Природата и екологията са на първо място за България. Докато не убедим обществото, че няма опасност, не можем да вървим напред, същото бих казал за атомната енергия, заяви  премиерът Бойко Борисов. Той поясни, че е казал това ясно на Клинтън при срещата си с нея, по време на която са обсъдили и темата за проучването и добив на шистов газ у нас.

“Договорихме се всички най-добри специалисти, нови технологии да бъде презентирано и българският народ да може да го чува, дотогава мораториумът ще бъде факт” подчерта министър-председателят.
Борисов каза, че търсим диверсификация във всяка една област и това вече се случва в производството на електроенергия с производството на ток от ВЕИ. Гледаме прагматично на всеки един проект – пази ли природата, околната среда, какво би се случило с всичко това в следващите 15-20 години, заяви министър-председателят. Обясних на г-жа Клинтън, че вече сме похарчили на 1.3 млрд. лева, говоря за АЕЦ „Белене”, каза той.

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини