Last news in Fakti

6 Февруари, 2012 11:18 1 114 0

Уорлик: Разбираме притеснението ви за природата

  • хилари клинтън-
  • джеймс уорлик-
  • шистов газ
Уорлик: Разбираме притеснението ви за природата - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Държавният секретар Хилари Клинтън се съгласи с премиера Бойко Борисов, че на първо място наистина стои околната среда и в една толкова красива страна като България, с толкова девствена природа, последното нещо, което някой иска, е да навреди на околната среда.

Това каза пред „Денят започва“ по БНТ американският посланик у над Джеймс Уорлик.

Той не пропусна да отбележи, че Америка също има красива природа, обаче САЩ посредством новите технологии и подходящите регулации са успели да постигнат напредък по отношение на разработването на шистовия газ и провеждането на сондажи.

„Но всъщност госпожа Клинтън напълно се съгласи, че преди да се пристъпи към сондажи за шистов газ, наистина трябва да има абсолютна сигурност, че са налице необходимите регулации и контроли, които да гарантират, че нищо няма да се случи на околната среда”, каза посланикът на САЩ.

Джеймс Уорлик поясни, че САЩ няма да упражнява натиск, а българите трябва да разгледат обективно нещата, защото когато става дума за каквато и да било енергия, винаги има рискове.

Той призна, че "Шеврон" са действали неорганизирано, "дойдоха и мислеха, че всичко е готово". Това важи за всяка компания, която дойде в България или, където и да е било.

„Мисля, че "Шеврон" си научиха урока. Каквото и да е решението на България за шистовия газ, то трябва да е информирано и обективно", смята Уорлик.

„Първият въпрос, който трябва да бъде решен, е дали България иска да има 7 блок на АЕЦ "Козлодуй" и ако има обществена поръчка, естествено, е да участва "Уестингхаус", като компания, работеща с много високи технологии, но вие трябва да решите дали искате този 7-ми блок", каза Уорлик по повод идеите за строителство на нов енергоблок в централата.

Държавният секретар призова за диверсификация и вие трябва да решите сами въпроса за АЕЦ "Белене", но на първо място е безопасността, защото тя се намира в сеизмична зона.

Енергийната сигурност и диверсификацията бяха сред основните двустранни въпроси по време на посещението на държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън в София, на фона на забраната на българското правителство за проучвания за шистов газ на американския петролен гигант „Шеврон”. Това съобщиха световни агенции след срещата на Хилари Клинтън с премиера Бойко Борисов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА