Last news in Fakti

11 Февруари, 2012 10:45 2 146 8

Пратеникът на Клинтън призна за екопроблеми от шистовия газ

  • ричард морнингстар-
  • сащ-
  • шистов газ
Пратеникът на Клинтън призна за екопроблеми от шистовия газ - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В резултат на добива на шистов газ, цените на горивото в Съединените щати са 20% от цените на газа в България. Това каза за БНР специалният пратеник на държавния секретар на САЩ по енергийните въпроси за Евразия Ричард Морнингстар. Вчера той се срещна с премиера Борисов и отново чу, че приоритет за правителството е опазването на природата

„Бонусите, ако стигнем до там, са огромни. У нас именно заради добива на шистов газ цените на горивото са около 20% от тези на газа в България. Не мога да кажа, че добивът на шистов газ ще доведе до същия резултат в България, но ако могат да се овладеят рисковете за околната среда, този въпрос трябва да се разгледа. България, както и всяка друга страна, трябва да знае с какво разполага и да вземе решение дали да добива газ или не“, заяви американецът.

Пратеникът на Хилъри Клинтън обаче призна, че методологията за добив на шистов газ е създала проблеми с околната среда. „Да, имаше проблеми с околната среда и тези проблеми бяха взети под изключително сериозно внимание в САЩ. Нашият отдел по енергетика направи обстоен преглед на ситуацията, имаме и окончателен доклад на агенцията ни за закрила на околната среда, който ще бъде публикуван следващата година. Вярваме, че технологията е напреднала достатъчно, така че рисковете за околната среда да бъдат овладени. Това е въпрос на управление на технологиите, така че да сведем рисковете до приемливо ниво“.

На въпрос как ще коментира изказването на френски експерт пред "Хоризонт", че има само един метод за добив на шистов газ и че той е много опасен, посланик Морнингстар отговори:“Това е мнение на един човек. Има много други експерти, които ще ви кажат, че трябва да видите специфичната ситуация, специфичната област, която ще бъде пробивана, трябва да видите какво ще бъде направено от техническа гледна точка, колко пласта цимент има, например“.

„Въпросът е сложен. Наистина е важно всяка страна, не само България, а и САЩ или която и да било европейска страна да направи рационално и научно изследване и тогава да вземе решението, което да не бъде плод на емоции“, допълни Морнингстар. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Коста

    0 2 Отговор
    Ежедневно имаме възможност да прочетем нещо за шистовия газ. Това обаче не ни прави по-информирани, защото нито политиците, нито еколозите, нито журналистите казват нещо за технологията за неговото добиване. Подозирам, че и те знаят колкото мен и се цитират взаимно. Замълчаха и от БАН. Тогава?
    Има неща, които знаем със сигурност. Добивът на нефт, въглища и ток от АЕЦ също създава проблеми. Освен това знаем, че в България може да се добива шистов газ и цената му пак да е висока. А на американците и бензинът им е по-евтин.
  • 2 Домакин

    0 0 Отговор
    Няма безопасна технология. Всичко е въпрос на сметки и баланс.
  • 3 родолюб

    1 0 Отговор
    ОТВРАТИТЕЛНО И ОТБЛЪСКВАЩО И КАТО МИСИЯ,
    И КАТО ВИЗИЯ...........
  • 4 киро

    1 0 Отговор
    Всички знем защо на американците им е евтин бензина.Като им е газта по 30 стотинки, защо не си го копат там.Всяка държава има достъп до шистови пластове от земната кора.Тука въпроса е кой ще прибере комисионната от бъдещите залежи, защото ще стне както и с добива на злато от което страната ни получава 2%, а този дето е подписал договора за концесия от страна на БГ сигурно взима 20% на гърба на държавата ни.Е за това се натискат толкова много и се опитват да ни пробутват разни лъжи колко е било безопасно и колко евтино.То едно е да копаеш на 200 метра и да добиваш газта, друго е да бъде на няколко километра, да вкарваш разни химикали и да било по-евтино.По-евтино, друг път!
  • 5 фен на ББ

    1 0 Отговор
    Този лъжец е признал!!!Не може да бъде.
  • 6 Jesika

    0 0 Отговор
    Като го гледам този на снимката не знам защо се сетих, че така ще изглежда Хари Потър на старини....)))))
  • 7 аз

    0 0 Отговор
    Абе аде скрийте се с вашия газ от тука бе мазняри такива, какво ви касае вас нашата държава, разкарайте се от тука с идиотиите си. Като сте толкова културни, защо избихте прилепите в пещерата докато се снимат наркоманизираните ви лумпени в новите ви пропагандни филми? Аре да ви няма .
  • 8 111

    0 0 Отговор
    на тоя само като му гледаш мъртвешката мазнотийска физиономия, и да ти стане ясно за какво се бори...