Last news in Fakti

10 Февруари, 2012 16:12 1 401 6

Борисов защити пред САЩ позицията за шистовия газ

  • шистов газ-
  • ричард морнингстар-
  • сащ-
  • енергетика-
  • бойко борисов
Борисов защити пред САЩ позицията за шистовия газ - 1
Снимка: Министерски съвет

Министър-председателят Бойко Борисов се срещна днес със специалния пратеник на държавния секретар на САЩ по енергийните въпроси за Евразия Ричард Морнингстар. Енергийната сигурност на България, енергийната ефективност, диверсификация на доставките и изграждане на междусистемните газови връзки със съседни държави бяха сред темите, обсъдени по време на срещата, съобщават от правителствената информационна служба.

По темата за проучване и добив на шистов газ в България министър-председателят отново защити тезата, че приоритет на правителството е съхраняването на природата.

„Оставянето на българската природа в състояние, в което следващите поколения ще могат да я ползват, е на първо място, а след това са финансово-икономическите ползи”, заяви премиерът Борисов. От своя страна Ричард Морнингстар се ангажира САЩ да предоставят на страната ни най-новите изследвания, подробности по технологията и опита при експлоатацията на находищата на газ от шисти.

Относно изграждането на АЕЦ „Белене“ Бойко Борисов заяви, че в момента кабинетът изчаква консултантът HSBC да завърши своя доклад относно целесъобразността на проекта. „До настоящия момент този проект струва на българските данъкоплатци 1,39 млрд. лв.“, допълни премиерът.

Премиерът Борисов информира Морнингстар, че преговорите и съвместните действия с Турция, Гърция и Румъния за изграждане на интеконекторните връзки между страните са в напреднала фаза и очаква строителството им да започне до края на настоящата година.

Специалният пратеник на държавния секретар на САЩ по енергийните въпроси за Евразия заяви, че подкрепя усилията на страната ни за постигане на енергийна сигурност и енергийна ефективност. „Подкрепяме реализацията на всеки проект, който ще осигури диверсификация на доставките на Балканите“, допълни Ричард Морнингстар.

По време на разговора той изказа пред министър-председателя Бойко Борисов съболезнованията си към близките на загиналите в наводненията българи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тошо Тиквата

    0 0 Отговор
    Тука има,тука нема.Политиците говорят каквото си искат,защото винаги могат да се обърнат като фурнаджийска лопата.....и го правят.
  • 2 Свирепото Биче

    1 0 Отговор
    Дръж се Бойко!

    Не оставяй да превърнат, уникалната Българска земя, във черна пустиня!

    България има най-невероятните плодове и зеленчуци!
    Пшеницата прави хляба на България!
    Най-вкусната вода е БЪЛГАРСКАТА!

    Превърнат ли се плодородните почви във пустиня,
    Всеки БЪЛГАРИН, ще се превърне във гладен роб, във собствената си държава.
    Нашата земя няма да ражда нищо - това е смъртната присъда за народа!!!

    БЪЛГАРИ,
    ПАЗЕТЕ България !!!
    Господ помага.
  • 3 шистовия газ

    0 0 Отговор
    To6e mai si prav, osobeno kogato se otnasq za Boiko.
  • 4 Атанас Велики

    0 0 Отговор
    Само дето следващите поколения ще са чавета ромски и помаци, ако продължаваме да живеем мишкарската! От друга страна Румъния така и така ще добива в Добруджа, така, че не е сигурно!
  • 5 тоня

    1 0 Отговор
    Мале новите открития и технологий си ги задръжте за вас ,нема нужда от вас, ами си идете по живо и здраво да не почне да играе точилката
  • 6 аз

    1 0 Отговор
    eйй, голямо натискане натискат тез американци да си пробутат грозната компания Шеврон да смуче от нашата земя