Отидете към основна версия

1 426 0

Няма дърва, вадят от резерва

  • мирослав найденов-
  • дървесина-
  • прасета-
  • ветеринари

Няма да се избиват прасета, успокои министърът

Снимка: БГНЕС

Голям проблем има с дървата за огрев. Трудно е да се намерят в момента, а ако успееш цената е 100 лв. Това каза министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов пред бТВ. Според него спекулации с цената има, след като само за дни тя е скочила драстично.

Найденов е разпоредил да се извадят дървата от резерва и да се насочат към бедстващите райони. „Имаме запаси, но те не са безкрайни“, допълни министърът.

Дълги години се говореше за нерегламентирани сделки в горския сектор. Спекула определено има, заяви министърът. Затова от МЗХ ще направят промени, според които държавните горски предприятия да могат да добиват дърва. За тях ще има горен таван от 30% от общия дърводобив.

Горите са държавни, предприятията са държавни, а съгласно действащия закон държавата не може да добива и аз като министър не мога да разпоредя при тези форс мажорни обстоятелства държавните горски предприятия да извършат дърводобив, обясни Найденов.

Друга промяна, която се предвижда, е 42% от продажбата на дървесина да се качи на Стоковата борса.
По въпроса за новите условия, на които трябва да отговарят свинефермите Найденов отговори, че сроковете са до края на годината. Има изисквания за съоръжения, в които животните да бъдат измивани. „Трябва да има играчки, за да могат прасетата да си играят с тях и да се избегне канибализъм“, уточни Найденов

По-голяма част от фермите вече отговарят на тези условия. Няма драма, имат една година, каза министърът. Тази година сме заделили 50 млн. лв. за свиневъдния и птицевъдния сектор, за да могат фермите да покрият тези изисквания, допълни той.

Около 800 000 са прасетата в България. Страната е изнасяла месо, а в момента внасяме свинско месо. Сега се опитваме да стабилизираме сектора, посочи Найденов.

Проблемът с „щастливите кокошки” ще бъде решен до 2 месеца. Има план, по който се работи, каза още той.

По повод исканата от Съюза на ветеринарите оставка на шефа на Агенцията по храните д-р Йордан Войнов, Мирослав Найденов каза, че е разговарял и с двете страни. „В понеделник са при мен. Надявам се да си стиснат ръцете. И двамата са големи хора, казах им да дойдат при мен и мисля, че на това ще се сложи точка, драма няма”, коментира Найденов.

По думите му държавата не може вече да плаща за извозването на мъртвите животни. Поради тази причина общините ще трябва вече да плащат за това.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини