България държи първо място в света по добив на лавандулово масло, произвеждайки близо 200 тона годишно.
През последните години насажденията с етерично-маслената култура да достигнали 30 хиляди декара, според данните на производители от чирпанското село Средно градище, където се проведе празника на лавандулата, предаде БНР.
Наред с маслодайната роза, в последните години тази култура придобива все по-голяма популярност сред земеделските производители, но се отглежда предимно в Добруджа и в землищата на средногорските села.
Заради добрите си качествата родната лавандула е изместила по показатели дори Франция, разказа един от големите производители на лавандулово масло в чирпанското село Средно градище - Веселин Димов.
"Между другото, Франция, която е вторият по големина производител, произвежда по 40-50 тона, т.е. ние правим 4 до 5 пъти повече лавандулово масло в света. Това е етерично-маслена култура, която се изнася главно за козметичната промишленост, главно за Франция и голям дял за Съединените щати. Може би 99% от лавандулата се изнася като масло."
Лавандулата е все по предпочитана за отглеждане в Чирпанския регион.