Отидете към основна версия

844 4

Не приемат извинението на зам.-главния прокурор

  • валери първанов-
  • борис велчев
Снимка: БГНЕС

Родители на загинали при катастрофи деца не приемат извинението на заместник-главния прокурор Валери Първанов. Това става ясно от писмо на семействата до главния прокурор Борис Велчев.

Преди дни те изпратиха отворено писмо до президента, премиера, ВСС, омбудсмана, главния прокурор и министъра на правосъдието, в което настояват за оставката на заместника на Борис Велчев. Повод за искането е изказване на заместник-главния прокурор при ВКП Валери Първанов пред медиите.

В телевизионно предаване той заяви, че прокурори и съдии дават условни присъди на виновните убийци по пътищата, защото това била „държавна политика“, поради простата причина, че затворите в страната били препълнени.

„Ами, то деца си умират по най-различни причини“, заяви Първанов в същия разговор, сякаш има някакъв процент смъртност на деца, който е нормален за страната и е планиран. Това може и да е така, може и това да е държавна политика, но е цинично да го кажеш в очите на хора, погребали смисъла на живота си“, се казва в писмото на родителите.

Чрез сайта на прокуратурата Първанов поднесе днес извинение към родителите, загубили децата си при ПТП-та. Велчев също се извини от името на прокуратурата.

Във второто си писмо до главния прокурор семействата на загинали деца питат "защо прокуратурата води политика, различна от държавната". Родителите искат по строги и ефективни присъди за причинителите на смърт на пътя.

"Не търсим извинения, а реални действия", пишат родителите в писмото до Борис Велчев и окачествяват отговорът на Велчев като неприемлив.

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини