1 Март, 2012 11:11 879 0

И Велчев се извини заради заместника си

  • борис велчев-
  • валери първанов-
  • борис митов
И Велчев се извини заради заместника си - 1
Снимка: БГНЕС

„Искам и аз от името на прокуратурата на Република България да се присъединя към извиненията на зам.-главния прокурор Валери Първанов, за това, което той каза“, заяви главният прокурор Борис Велчев преди днешното редовно заседание на Висшия съдебен съвет.

Родители на убити и пострадали деца при катастрофи, сред които и семействата на жертвите от трагедията в Симеоновград, изпратиха отворено писмо до президента, премиера, ВСС, омбудсмана, главния прокурор и министъра на правосъдието, в което настояват за оставката на заместника на Борис Велчев.

Повод за искането е изказване на заместник-главния прокурор при ВКП Валери Първанов пред медиите. В телевизионно предаване той заяви, че прокурори и съдии дават условни присъди на виновните убийци по пътищата, защото това била „държавна политика“, поради простата причина, че затворите в страната били препълнени.

„Ами, то деца си умират по най-различни причини“, заяви Първанов в същия разговор, сякаш има някакъв процент смъртност на деца, който е нормален за страната и е планиран. Това може и да е така, може и това да е държавна политика, но е цинично да го кажеш в очите на хора, погребали смисъла на живота си“, се казва в писмото на родителите.

„Първанов допусна сериозна грешка и според мен съвсем искрено се извини. Зная неговото отношение към случая, разговарях с него, той е напълно искрен в това, което казва“, каза още главният прокурор Борис Велчев.

„Нали не мислите, че прокуратурата определя наказанията в Наказателния кодекс и нали не мислите, че прокуратурата налага тези наказания? Аз се питам оставката на един зам.-главен прокурор, ще промени ли онази държавна политика, която в момента създава такова обществено напрежение. Очевидно не. Държавната политика се проектира в законодателството“, заяви Борис Велчев.

Главният прокурор коментира и грубото отношение на прокурор Кирил Димитров от Софийска градска прокуратура към журналист от Mediapool и изпратения до него сигнал по този повод. „Зная за този случай. Ако действително тези факти, които бяха изнесени в медиите се потвърдят, това поведение е безобразно“, заяви той

„Има процедури, които трябва да бъдат спазени. Градският прокурор, с когото разговарях е възложил проверка на съответната етична комисия и чака отговор в 7-дневен срок и след това ще предприеме съответните дисциплинарни мерки. До колкото разбирам, колегата Димитров отрича това, което се твърди да се е случило", обясни Велчев.

„Ако хвърля тогата, ще те разбия!“ Така Кирил Димитров от Софийската градска прокуратура (СГП) реагира във вторник на журналистически въпрос на Mediapool. Въпросът към обвинителя е във връзка с негово питане към свидетел по делото за смъртта на арестанта Пламен Куцаров.

По-късно прокурор Димитров отрече да се е държал агресивно и поиска преследващите го журналисти да го оставят на спокойствие, хлопвайки вратата под носа им.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА