Last news in Fakti

28 Февруари, 2012 15:25 987 1

Зам.-главният прокурор се извини

  • софия-
  • валери първанов-
  • се извини

В отговор на обществената реакция по повод казаното от мен в сутрешния блок на новините на БНТ по темата за наказуемостта на шофьорите, причинили смърт на пътя, бих искал да поднеса искрените си извинения към родителите, загубили децата си при пътно - транспортни произшествия. Това заявява в изявление зам. Главният прокурор Валери Първанов.
„Съжалявам, че думите ми бяха разбрани неправилно,  моя е вината, че не се изразих добре. Като човек и баща, аз съм изцяло съпричастен към трагедията на пострадалите семейства. Разбира се, че не приемам за нормално и редно деца, и изобщо хора, да загиват при подобни обстоятелства. Убеден съм, че прокуратурата е длъжна да защитава, със средствата на закона, живота и здравето на гражданите. Затова съм посветил 33 години от живота си на тази  професия и никога досега не съм давал повод да бъда смятан  за „безчовечен“ и „арогантен“.
Точно затова, работих активно за формиране позицията на прокуратурата по тази болезнена и проблемна тема. Точно затова, представих нашите идеи за бърз съдебен процес по отношение на водачите грубо нарушаващи правилата за движение, шофиращи след употребата на алкохол или наркотици, както и за въвеждане на механизъм за по-строги наказания.
Искам ясно да заявя, че съм работил и ще продължа да работя в защита на обществения интерес”, заявява още Валери Първанов.
Факти.бг припомня, че вчера родители на убити и пострадали деца при катастрофи, сред които и семействата на жертвите от трагедията в Симеоновград, изпратиха отворено писмо до президента, премиера, ВСС, омбудсмана, главния прокурор и министъра на правосъдието, в което настояват за оставката на заместника на Борис Велчев.
Повод за искането е изказване на  заместник-главния прокурор при ВКП Валери Първанов пред медиите. В телевизионно предаване той заяви, че прокурори и съдии дават условни присъди на виновните убийци по пътищата, защото това била "държавна политика", поради простата причина, че затворите в страната били препълнени.
"Ами, то деца си умират по най-различни причини", заяви Първанов в същия разговор, сякаш има някакъв процент смъртност на деца, който е нормален за страната и е планиран. Това може и да е така, може и това да е държавна политика, но е цинично да го кажеш в очите на хора, погребали смисъла на живота си", се казва в писмото на родителите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тъпото Копеле

    0 0 Отговор
    Нека се запознае със затворите по други държави.
    http://www.izbrani.net/w-snimki-13-8.html