Отидете към основна версия

2 363 2

35 агенти на ДС на постове в Алма Матер

  • су-
  • държавна сигурност-
  • комисия по досиетата
Снимка: БГНЕС

Комисията по досиетата оповести имената на агентите и сътрудниците на бившата Държавна сигурност по върховете на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Университета по библиотекознание и информационни технологии и Икономически университет – Варна.

От доклада на комисията излиза, че най-старото висше учебно заведение у нас няма ректор с минало в тайните служби на комунистическия режим. Иначе агенти и сътрудници на ДС е имало в разнообразие от факултети и катедри на Алма Матер – от биологията и физиката през славянските филологии до политоголията.

За агентурно минало са проверени 339 лица от ректорите до директорите на департаменти и ръководителите на катедри в СУ. 35 от тях са с минало в ДС и тайните служби на Народната армия. Четири лица не подлежат на проверка. 

Агент на ДС е бил проф. Георги Бакалов, заемал поста на заместник-ректор по научно- изследователска и административна дейност от 2003 г. до 2007 г. Същото важи и за колегата му историк Георги Каприев. 

Бившият заместник-декан на Философския факултет Димитър Денков и колегата му Иван Димитров, както и  деканът на Факултета славянски филологии (1999 -  2007) Валери Стефанов също са били агенти на Държавна сигурност.

Александър Николов, който е заместник-декан на Стопански факултет от 2010 година, е бил агент на комунистическите тайни служби под името  „Алек“.

Бившият ръководител на катедра „Политология“ Георги Карасимеонов е бил секретен сътрудник на Първо главно управление на ДС под името „Явор“. 

Ръководителят катедра „Оптика и спектроскопия“ във Физически факултет от 2003 г. до 2007 г. Александър Благоев е бил секретен сътрудник на ДС под псевдонима „Тенев“.

С псевдонима „Плазма“ в научно-техническото  разузнаване на ДС е била секретен сътрудник ръководителят на катедра  "Радиофизика и електроника" във Физически факултет от 2007 г. до 2011 година, Антония Шиварова.

Заместник-деканът по научната и международната проектна дейност в Богословския факултет от 2009 г. до 2011 г. Иван Кръстанов е бил агент на Шесто управление.

Двама бяха осветени с минало в ДС от Университета по библиотекознание и информационни технологии, включително ректорът Стоян Денчев, също и двама от Икономически университет – Варна.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.

Свързани новини