Отидете към основна версия

1 653 0

Разкол сред такситата в София за цените

  • такси-
  • яне янков
Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Цената на таксиметровите услуги за последните 7 години в София не се е повишавала, но София не е България", каза председателят на Федерацията на таксиметровите шофьори Яне Янков. По този начин той се противопостави на останалите компании от бранша за повишение на цената.

"Фирмите, които искат да вдигнат цените трябва да дадат икономическа обосновка за това вдигане, а не да се оправдават с високите цени на бензина" каза Янков. Няма основателна причина за вдигане на цените на таксиметровите услуги, евентуално вдигане ще бъде основателно когато областната управа вдигне максималният таван за услугата.

Две фирми, които държат 40% от таксиметровите автомобили в София, обявиха, че ще се вдигат цените поради вдигане на цените на горивата и смециално на метана.

Яне Янков поясни, че вдигането на цените е неоснователно, защото цената на горивото не участва във формирането на цената 1 км пробег.

60% от таксиметровите шофьори в София, извършват превоз на клиенти до максималният праг на таксиметровите услуги. Той поясни, че качване на цените на тази услуга ще има само и единствено ако това се позволи от Столична община. 3000 от таксиметровите автомобили в София няма да вдигат цените, което прави около 60% от общия брой на автомобилите на територията на града.

На 25 май тази година столична община трябва да обяви новия таван на цените. За момента максималният таван за София е 1.30 лв. за километър. Асоциацията на таксиметровите шофьори ще подкрепи протестите на 25 март за неясните условия на трудовите им права, поясни Янков.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Няма система за контрол на такситата

    Няма никаква система за контрол на такситата. Заради това се стигна и до убийството на две жени на пешеходна пътека в столицата. Оплакването дойде ...
    11.04.2012
    1 300
    2
  • Такситата вдигат цените с 20 на сто

    Такситата ще поскъпнат средно с около 20 на сто от април. Това съобщи за в. „Монитор” Людмил Лазаров, собственик на една от най-големит ...
    23.02.2012
    1 521
    2
  • Искат нова наредба за такситата в София

    Създаването на нова наредба, която да регламентира таксиметровите услуги в София ще инициират общинските съветници от БСП. Това стана ясно след ...
    16.02.2012
    1 209
    0