Last news in Fakti

11 Април, 2012 09:00 1 237 2

Няма система за контрол на такситата

  • такси-
  • таксиметров шофьор-
  • превоз-
  • контрол

Няма никаква система за контрол на такситата. Заради това се стигна и до убийството на две жени на пешеходна пътека в столицата. Оплакването дойде от бранша - председателят на Асоциацията на таксиметровите синдикати Сава Комитов коментира пред бТВ ареста на таксиметров шофьор след оплакване на клиентка за побой, изнасилване и грабеж.

Той допълни, че професията е без никаква обучителна форма. Всеки може да стане таксиметров шофьор, стига да поиска да изплаща една кола. Няма кой да те върне, ако искаш да му даваш пари, каза още Комитов.

Той обясни, че собственик на таксиметрова компания не е задължен да бъде работодател на шофьорите. Дейността се извършва от регистриран превозвач или от водач от името на регистриран водач, каза Комитов. Именно затова собственикът на фирмата не е длъжен да следи досието на работниците си, разясни той.

Комитов припомни, че преди време всички таксиметрови компании са имали картотека на шофьорите си. Така контролът е бил по-засегнат. Сега липсва подобна документация. Убеден съм, че в момента има хора без книжка, които карат таксита, каза председателят на синдикатите в бранша.

Той даде за пример Франция, където можеш да загубиш права да караш такси за много по-малки нарушения, като това да пушиш цигара в колата. Тук в България можеш да имаш 100 нарушения, но ако носиш пари на фирмата, това няма значение, допълни Комитов.

Според него всички механизми за контрол и регулация са в ръцете на контролните органи и изпълнителната агенция по пътищата. Той предположи, че тепърва ще се открият нови нарушения на шофьора, който изнасили своя клиентка. Комитов допълни, че може да се появи информация, че е работил в друга фирма без шофьорска книжка.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Гост

    0 0 Отговор
    В България някой трябва да бъдет нападнат, пребит, изнасилен или убит, за да се говори за промени, които така или иначе рядко водят до някакъв реален резултат.!