Отидете към основна версия

71 999 117

Ето колко шофьори ще плащат 1200 лв. "Гражданска отговорност"

  • гражданска отговорност-
  • застраховка

Попадането в групата с най-голямо завишение на цената ще става след тежка катастрофа

Завишение от 400% и цена от около 1200 лв. при настоящите условия за задължителната застраховка “Гражданска отговорност” ще плащат само 0,6% от собствениците на коли, или близо 18 хил. души. Това показват разчетите за ефекта от въвеждане на системата “бонус-малус”, съобщава "Труд".

Попадането в групата с най-голямо завишение на цената ще става след тежка катастрофа, довела до смърт, или след 8-9 по-леки нарушения на пътя. 78% от собствениците на автомобили, или около 2 млн. души, ще ползват бонус от полицата, тъй като са изрядни водачи. Още първата година след въвеждане на системата “бонус-малус” те ще ползват отстъпка от 10%, а на втората година отстъпката им ще бъде 20%.

За да ползват максималния бонус от 25% обаче, ще трябва да шофират без нарушение в продължение на 7 години. Разчетите показват, че 44% от собствениците, или близо 1 млн. души, ще достигнат до максималния бонус. Така при настоящи цени от около 300 лв., за “Гражданска отговорност” те ще плащат 225 лв. Не е ясно обаче за тези седем години с колко ще нарасне базовата цена на полицата и дали реално всяка година ще плащат по-малко от предходната. Въвеждането на системата “бонус-малус” по света е довело до намаляване на катастрофите и жертвите – с между 15% и 30% в различните държави.

В България ефектът може да е и по-голям, защото хората са чувствителни към цената на всяко нещо, за което плащат. Очаква се голяма част от лошите водачи да променят поведението си, за да не влошат досието си и да плащат по-скъпа “Гражданска отговорност”. Примерните водачи пък ще получат бонус за поведението си на пътя. Застраховката както и досега ще се сключва за всеки автомобил. Но при нарушение на пътя отрицателни точки и по-рисков клас ще се слагат както на колата, така и на собственика.

За извършване на административно нарушение при шофиране в чужбина няма да се завишава цената на застраховката “Гражданска отговорност”. Например, ако получим глоба за превишена скорост в Гърция, рисковият ни клас като водачи в системата “бонус-малус” няма да нараства. Причината за това е, информация за глобата няма да постъпи в информационната система за полицата. Цената на полицата обаче ще нараства, ако причиним произшествие на пътя в чужбина и българският застраховател и заплати щета по полицата.

При проверка в “Гаранционния фонд” за рисковия клас на всеки автомобил ще има данни както за вече влезли в сила наказателни постановления за нарушения, така и за потенциално възможно повишаване на рисковия клас на колата. Например заснемане на колата с превишена скорост веднага ще се регистрира в системата като възможност на по-късен етап да се вдигне цената на полицата, дори ако фишът още не е връчен.

При продажба на употребяван автомобил историята за направените нарушения ще върви заедно с колата, предвижда системата “бонус-малус” за определяне на цената на “Гражданска отговорност”. Целта е шофьорите с много нарушения да не могат да прехвърлят автомобила си на баба или малко дете, които нямат произшествия на пътя и така да избегнат плащането на по-висока цена на полицата. При покупка на употребяван автомобил хората ще може да правят безплатна справка в “Гаранционния фонд” за неговия “бонус-малус” клас. С промяна в Закона за движение по пътищата нотариусите може да бъдат задължени да правят тази справка. Така новият собственик ще знае дали с колата са правени нарушения и каква цена за полицата ще плаща. Очаква се такива справки да може да се правят от април 2019 г. Непродаваеми ще бъдат само колите на шофьори с много нарушения, които плащат с 400% по-скъпа “Гражданска отговорност”. Ако колата има по-малък рисков клас и завишение на цената от например 30%, новият собственик може да се спазари за цената – 3 години ще плаща по-скъпа полица и ще купи колата, ако му направят отстъпка от цената от 300 лв.

При въвеждане на системата “бонус-малус” може да се стигне до ситуация шофьорите, които направят катастрофа, да предпочетат да платят причинените от тях щети на другия автомобил, вместо да се повиши техният рисков клас като водачи и да нарасне цената на тяхната “Гражданска отговорност”. Например неспазване на дистанция и лек удар на колата отпред ще води до завишение на цената на полицата със 190%, ако се викне пътна полиция, попълни се протокол и щетата бъде платена от застрахователя. Освен това виновният шофьор ще плаща по-скъпа полица в продължение на 5 години. В този случай по-изгодно за виновния шофьор ще бъде да плати от джоба си за ударената броня и случаят въобще да не стига до застрахователя.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове