Отидете към основна версия

3 984 55

Георги Марков: ГЕРБ трябва да изведе хората мирно на улицата

  • георги марков-
  • герб-
  • протести

Радев е нормален човек, а трябва да е луд, за да прави партия

„Аз съм единственият депутат от ГЕРБ от ВНС. Не се впечатлявам от спора между Борисов и Радев, защото съм се нагледал на спорове между премиери и президенти и от една политическа сила. Сега президентът и премиера са от различни политически сили и е нормално това. Аз уважавам президентската институция и самия Радев.

Неговото изявление за 10 ноември – той направи едно обобщение и констатации, с които изцяло не съм съгласен. Не е заплашена българската демокрация и няма сливане между ГЕРБ и държавата, каквото внушение бе направено. Защото имаме президент от друга политическа сила, държавен глава, който има големи правомощия”.

Това обяви в предаването „Беновска пита” по "Канал 3" народният представител от ГЕРБ Георги Марков по повод противоречията между президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов.

Във връзка с твърдението си, че ГЕРБ не се слива с държавата той изтъкна, че партията дори няма пълно мнозинство и много често дори има проблеми с преодоляването с някое президентското вето.

„България е най-демократичната страна на Балканите. Има функционираща демокрация и нещо повече – има директна телефонна връзка между премиера и лидера на опозицията”, обяви Марков, като припомни разговор между Нинова и Борисов на тема здравеопазване.

„Бойко два пъти от четири показва председателския пост на опозицията. Въпреки че не е редно, защото това е пост еманация на управлението. Но това е българската демокрация – номер 1 сме на Балканите”, категоричен е депутатът.

„Това, което ми се струва е, че президентът Радев е нормален човек. А трябва да е луд, за да прави партия. Защото например Бойко управлява в политическа лудница. Защото управлява със скандалджии, които обаче ако не бяха там, нямаше да преодолеем Истанбулската конвенция и още някои други неща”, изтъкна Марков относно евентуалните бъдещи планове за партия на Радев.

Относно протестите той коментира:

„Има хора на улицата – не са хората, а хора. Не ги познавам протестиращите, не съм ги виждал в София. Та тези хора днес са предложили референдум за мажоритарни избори. Това го подкрепям. Но такъв референдум се състоя. И какво се случи?”.

Според него големият проблем на изборната система е именно, че попадат по-малко личности, което пък е желанието на хората.

„Аз не следя всички изяви на министър-председателя. Аз обаче съм човек, който е лоялен към него и се старая като видя нещо тревожно, да му давам публично съветите, а не да ходя да му шушукам на ушето”, каза Марков.

„Сега му казвам, че ГЕРБ с такъв чудесен организатор като г-н Цветанов, ГЕРБ трябва да изведе хората на улицата – не да прави контрапротест, без да блокира улици, да излезе мирно и да заяви, че се обявява против смяна на системата, да се обяви против анархокомунизма, да си защити правителството и ако трябва, да поиска оставка на президента”, обяви депутатът от гражданската квота на ГЕРБ.

„Президентът прави правилни констатации, че е България е най-бедна в ЕС. Той не е бил част от политическата система, но трябва да каже защо сме най-бедни. Ние сме най-бедни, защото Чехия и Унгария правеха реформи, а ние водихме 10-годишна битка с комунистите. БСП два пъти управляваха с пълно мнозинство и ни разсипаха. И президентът Радев, макар да е бил военен, сигурно е видял това. При Виденов заплатата беше 3-4 долара. Е как от 3-4 долара за 20 години да не си най-беден”, попита риторично Георги Марков.

По думите му, ако няма чуждестранни инвестиции, то е заради политическа нестабилност и даде пример с Унгария, където в този период не е имало предсрочни избори.

„Какви анализи и прогнози прави Ахмед Доган, аз не мога да кажа. Аз българските турци ги уважавам. ДПС има и свой принос в демократичните промени. Без тях нямаше да го има първото демократично правителство”, заяви още Марков относно мястото на Ахмед Доган и ДПС в периода на Прехода.

Той е категоричен, че ако не бе депутат, само личен приятел на Борисов, би го призовал в навечерието на 60-годишнината си „да хвърли кърпата” и да не се занимава повече, след като вече е направил толкова много.

„Само че човекът работи за държавата. Работи в една лудница и иска да изведе държавата от тоя балкански кюп”.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове