Отидете към основна версия

5 444 35

Строителите молят Борисов да не се огъва

  • строители-
  • протест

Запомнете този ден - едрият капитал на стачка срещу опозицията, каза Нинова

От Камара на строителите в България (КСБ) търпят загуби от политиката, която водят БСП спрямо тях и с настояванията си за проверки. Това заяви председателят на КСБ инж. Илиян Терзиев след среща с премиера Бойко Борисов в Министерския съвет, съобщи news.bg.

От Камарата на строителите в България нямат нищо против проверките, но те трябва да се извършват както повелява законът. Те се противопоставят на постоянните упреци, но без доказателства, за "хиляди грехове".

От КСБ молят Борисов да не се огъва и да продължи политика, в която строителите да не се нападат един в друг.

Изпълнителният директор на КСБ Мирослав Мазнев допълни, че в последните дни строителите са станали обект на подигравки и злепоставяне пред обществото и европейските институции.

"Някои хора, търсейки да крадат политически аванс за своето политическо развитие, стъпиха върху бъдещето на 250 000 хиляди работници и лица в строителния бранш", отсече Мазнев.

Той настоя, че оклеветяването и злепостяването на строителния бранш може да доведе до спиране на едно предстоящо голямо финансиране,

Мазнев заяви, че с демонстрацията на машините, строителите са искали да покажат, че така повече не може.

"Думи от сорта, че асфалтът не се яде, а направеното саниране е само на капещи сгради, уронват престижа на строителния бранш", ядоса се Мазнев и допълни, че направеното от тях дало топлина на много семейства. Ако продължават с нападките към сектора, българските строители могат вече да бъдат търсени в чужбина, закани се той.

От Камарата изразиха удовлетворение за отпуснатите допълнителни финансови средства в размер на над 1 млрд. за Северна България, с които се гарантира предвидимост за бранша и работа за малките фирми поне в рамките на година и половина - две.

Терзиев настоя да се отчитат и положителните неща, които са направили строителните фирми.

Регионалният министър Петя Аврамова защити строителния бранш и увери, че те ще бъдат подкрепени от Министерство на регионалното развитие и благоустройството. Строителният бранш трябва да бъде подкрепен от всички и ние трябва да бъдем отговорни, той да бъде силен, така че качествените строители да не напускат в България, за да работят в чужбина, призова Аврамова.

Тя се закани, че държавата ще бъде безкомпромисна в проверките от направеното строителство.

"В разрешаването на проблема изключително важна роля има отношенията между изпълнителната власт и строителните фирми и организации". Това обяви президентът Румен Радев, който проведе среща с представителите на Камарата на строителите в България (КСБ).

Държавният глава е на мнение, че за да бъдат решени проблемите в строителния бранш по най-добрия начин трябва изпълнителната и местната власт да са в ролята на възложител, собствениците и ръководствата на крупните строителни фирми да постигнат разбиране, тъй като подизпълнителите и строителните работници съвестно изкарват прехраната си.

Радев увери строителните работниците, че могат да разчитат на неговата безрезервна подкрепа. Според него строителният бранш заслужава по-добро заплащане, по-добри условия на труд и по-добра предвидимост в работата си.

Не можем да говорим за модерна държава без добре развита и модерна инфраструктура, констатира Радев.

Българите от своя страна очакват и искат да пътуват безопасно, по сигурни пътища, които да не се ремонтират веднага, след като бъдат пуснати в експлоатация, подчерта Радев.

Камарата на строителите в България е поискала от БСП да не настояват за проверки на качеството на магистралите, защото можело да спре финансирането по еврофондовете. Това пък съобщи на брифинг в парламента лидерката на БСП Корнелия Нинова.

"Да запомним днешния ден, защото той е прецедент в политическата история - едрият капитал на стачка срещу опозицията", заяви тя за протеста на строителите в София днес.

Според нея това е пример за модела на управление "Борисов" - власт и капитал да се срастват в подкрепа на статуквото. По думите й от Камарата на строителите в България (КСБ) излизали на протест срещу "разследващ журналист", визирайки всъщност червената депутатка Елена Йончева.

"Най-грозното е, че ползват работници за тази цел", каза още Нинова и се обърна към тях: "Вие не сте крепостни селяни, знаем, че ви е страх за хляба ви, но не позволявайте да ви употребяват. Имайте достойнство."

А на бизнеса обеща при евентуално идване на власт на БСП да работят свободно, стига да е качествено:

"Това ще е модел на свободна конкуренция, правила, еднакви за всички, и ще ги спазвате",заръча тя.

Темата коментира и депутатката и говорителка на БСП Елена Йончева, според която левицата иска само проверка на българските магистрали в независима европейска лаборатория, нещо, от което строителите явно ги е страх.

"За да се строят качествени пътища, трябва да минат на независима проверка как са построени тези пътища", заяви тя.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове