След празниците огромни количества храна отидоха на боклука. Всекидневно у нас се изхвърлят около 1800 тона храни, като през празничните дни количеството набъбва с между 20% и 30%, припомнят от "Нова телевизия".
Всеки месец Българската хранителна банка дарява около 23 тона храни на хора в затруднено положение. И докато едни са принудени да разчитат на щедрост всеки месец, други само за няколко дни изхвърлиха огромно количество храна.
Дори и след края на голямото празнично пазаруване търговците не могат да се оплачат от липса на клиенти. А много от тях признават, че е трябвало да бъдат по-ограничени в покупките.
С разточителството не могат да се справят и хотелиерите и ресторантьорите.
„По-голямата част от гостите взимат доста повече отколкото могат да изядат, тази храна се изхвърля, тя няма вариант да се преработи след като е била в чиниите, за съжаление тя просто се губи, разхищава се”, ядосват се хотелиери.
Съжаляват и хората, които я приготвят. Големи количества изхвърлят не само магазините и ресторантите. Оказва се, че домакинствата са тези, които разхищават най-много храна - особено по празници.
„Битува схващането у българина, че е по-добре да остане, вместо да не стигне и наистина пазаруваме много повече отколкото е нужно. Купуваме много повече от друг обикновен ден и в края на тази верига се оказва много разпиляна храна”, обясни изпълнителният директор на Българската хранителна банка Цанка Миланова, цитирана от "Нова телевизия".
Банката помага на 33 хиляди души от над 80 населени места с около 270 тона храна годишно.