Отидете към основна версия

1 172 5

До 10 години затвор за причинена смърт на пешеходна пътека

  • зебра-
  • такси
Снимка: БГНЕС

До 10 години затвор заплашват шофьори, които прегазят и убият човек на пешеходна пътека.

Депутати от ГЕРБ предлагат законодателна промяна в Наказателния кодекс, която предвижда наказание лишаване от свобода от 3 г. до 10 г. в особено тежки случаи, когато са нарушени умишлено правилата за движение и по непредпазливост се причинява смърт

Завишава се наказателната отговорност и когато ПТП е причинено от неправоспособен водач или е извършено на пешеходна пътека.

Все по-често пешеходци, голяма част от които деца, намират смъртта си на пътя като пълноправни участници в движението. Това заяви народният представител от ГЕРБ Анастас Анастасов, зам. председател на НС и председател на вътрешната комисия.

През периода от 2005 г. до 2008 г. загиналите годишно по вина на такива водачи са се увеличили от 75 на 124, а ранените – от 917 на 1022, уточни Анастасов. През 2009 г. са загинали 92 души / 10.2% от общо загиналите по вина на водачи/ и са ранени 814. Загиналите при пътнотранспортни произшествия по вина на неправоспособни водачи са 2,3 пъти повече от тези по вина на водачи, употребили алкохол.

Факти.бг припомня, че само за няколко дни в края на март в София станаха две тежки произшествия на пешеходни пътеки, които изкараха наяве тлеещото обществено недоволство срещу присъдените условни присъди в подобни случаи.
 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини