Last news in Fakti

4 Април, 2012 14:36 1 159 5

До 10 години затвор за причинена смърт на пешеходна пътека

  • зебра-
  • такси
До 10 години затвор за причинена смърт на пешеходна пътека - 1
Снимка: БГНЕС

До 10 години затвор заплашват шофьори, които прегазят и убият човек на пешеходна пътека.

Депутати от ГЕРБ предлагат законодателна промяна в Наказателния кодекс, която предвижда наказание лишаване от свобода от 3 г. до 10 г. в особено тежки случаи, когато са нарушени умишлено правилата за движение и по непредпазливост се причинява смърт

Завишава се наказателната отговорност и когато ПТП е причинено от неправоспособен водач или е извършено на пешеходна пътека.

Все по-често пешеходци, голяма част от които деца, намират смъртта си на пътя като пълноправни участници в движението. Това заяви народният представител от ГЕРБ Анастас Анастасов, зам. председател на НС и председател на вътрешната комисия.

През периода от 2005 г. до 2008 г. загиналите годишно по вина на такива водачи са се увеличили от 75 на 124, а ранените – от 917 на 1022, уточни Анастасов. През 2009 г. са загинали 92 души / 10.2% от общо загиналите по вина на водачи/ и са ранени 814. Загиналите при пътнотранспортни произшествия по вина на неправоспособни водачи са 2,3 пъти повече от тези по вина на водачи, употребили алкохол.

Факти.бг припомня, че само за няколко дни в края на март в София станаха две тежки произшествия на пешеходни пътеки, които изкараха наяве тлеещото обществено недоволство срещу присъдените условни присъди в подобни случаи.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 симеон

    0 0 Отговор
    искам фективна присъда и за пешеходец който не пресича правилно и нека присъдите да са на кантар защото не може да вкарваме шофьори в затвора и да ги правим престъпници защото знаем какви стават хората там а тези дето скачат пред колите да се мислят за богове и да реават кой да е престъпник и кой не . аз съм шофьор и ако не дай си боже ми се случи и ме осъдят на затвор за това че някой дядо не си е гледал внучето и то е тичало пред колата ми на зебра то после като излезя ще искам вузмездие от прокурори ,съдии роднини и потърпевши демек до девето коляно щото аз не съм престъпник а те ще унищожят живота ми а аз ще ги усмъртя това заслужават всички които искат такова наказание за невинни хора които нямат шанс за спасят човешки живот защото самия жив не държи да е такъв

    Коментиран от #2

  • 2 Jesika

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "симеон":

    @1 Ти като пишеш, виждаш ли после какво си написал? Какво значи "някой дядо не си е гледал внучето и то е тичало пред колата ми на зебра" - зебрата, т.е. ПЕШЕХОДНА пътека не е ли точно да пресичат пешеходци? Винаги, когато се доближава пешеходна пътека шофьора трябва да е в готовност за спиране. За тези, които пресичат къде им падне да има глоби, но на пешеходна пътека щом пешеходеца си е подал само единия крак трябва шофьора да спре. Иначе просто смисъла на тези пътеки се обесмисля, да ги махнат и всеки да се оправя кой как може!?!
  • 3 симеон

    0 0 Отговор
    миличка разбирам яростта ти но нали знаеш че на пешеходна пътека пешеходецът е с предимство само ако е навлязъл в пътеката а не ако се кани да стъпи защото така милиони коли няма да мръднат защото милиарди бабички имат навика да си говорят и да си правят срещи на такива места а когато пешеходецът скочи тичайки и внезапно на пътеката повярвай ми каквото и да е превозното средство или шофьорът то той в повечето случаи бива умъртвен (по негова вина) още няма автомобили с нулев спирачен път ставал съм свидетел на няколко убийства на пешеходна пътека и винаги е на двулентов път защото в последният момент единият автомобил решава да спре и тогава пешеходците се затичват и автомобилът в лявото платно просто няма шанс освен да лежи 10 години в затвора защото се е родил в абсурдистан повярвай ми никой не иска да убива особено на пешеходна пътека но проблема е на държавата защото на такива пътища с повече от една лента трябва да има светофари за да предупреждават и шофьорите в лявото платно че има хора на пътя. от мен поздрави и не ти пожелавам дори куче да скочи пред колата защото по новите закони и него ще лежиш (замисли се ) а това че ако излезя от затвора за нещо такова си е вярно няма да простя на никой който ми е разбил живота до девето коляно това е начина
  • 4 симеон

    0 0 Отговор
    а специално за случая ти как би се почувствала да повериш детето си на баща си например за да го заведе на тренировка защото детето не знае как да пресича и да ти се обадят че е пострадало на пешеходна пътека докато дядо му е ................. на знам какво е правил нали за това са го пратили ако детето е било само е щели да внимава защото най- вероятно са му казали да внимава като пресича но като е с дядо си играе знае че някой го пази а точно този дето не го е опазил после в медиите казва че шофьорът е виновен , че как да видиш малко дете зад друг автомобил помисли логично и ще се усетиш че това е грешка на системата а не на водача той е в безизходица
  • 5 joro

    0 0 Отговор
    Пешеходните ни пътеки повечето са в ужасно състояние,неосветени,изтъркани. Маркировката не се поддържа .Пешеходците си пресичат където им падне .А и нали знаете че тук в България законите са само за едни ,за други просто не важат .