Отидете към основна версия

1 211 1

Отцепници от ДСБ ще възраждат десницата с Кунева

  • прошко прошков-
  • дсб-
  • меглена кунева
Снимка: БГНЕС

Четирима души обърнаха гръб на Иван Костов и неговата партия. Решение да напусне взе вчера и един от основателите й - Петър Николов. Политическата си кариера той ще продължи с инициативата на Меглена Кунева "Българсия за гражданите".

Мотивите си за смяна на партията, Николов коментира в студиото на „Здравей, България" по Нова телевизия, където беше гост.

В официалната декларация за напускане на Николов беше записано, че гласът му не се чува. Той коментира, че един от трудните момента, които е имал в партията, са свързани с кампанията на Прошко Прошков за кмет на столицата. Тогава от централата на ДСБ отказали да подкрепят достатъчно кандидата и да спечелят изборите, допълни Николов.

Според бившия член на ДСБ проблемът на „Синята коалиция" е, че трендът й пада. Традиционната десница в България от години не прави нищо друго, освен да легитимира ГЕРБ като политическа партия, констатира той.

„Време е в българската политика да спрем да гледаме миналото и да гледаме към бъдещето", заяви Николов. Затова политическото си бъдеще той ще продължи в проекта на Меглена Кунева „България за гражданите".

„В момента ДСБ и Синята коалиция са се превърнали в проект за оцеляване, което е унижение за десницата”, коментира пред „Тази сутрин“ по бТВ бившият член на ръководството на ДСБ Даниел Митов. Той също ще участва в изграждането на проекта на Меглена Кунева.

„ДСБ се превърна в партия която работи само и единствено за оцеляване на своя лидер и по причина, че се прави коалиция със СДС, което е лицемерна коалиция. Аз ще остана в Общинския съвет, защото програмата която сме писали за избора на Прошко Прошков за кмет е писана от нас и никой не може да очаква, че няма да я изпълняваме”, каза общинският съветник от ДСБ Христо Ангеличин.

След като напусна ръководството на ДСБ преди две седмици, Прошко Прошков също напуска партията, но остава в общинския съвет.

„Аз съм общински политик. Не ми пречи да продължа да работя по тоя начин и да си гоня доверието на тия, които са ни избирали”, каза Прошков. Попитан дали би се присъединил към проекта на Кунева, той отговори, че за него е важно да мотивира напускането си и края на една негова илюзия.

От "България на гражданите" коментираха, че в тяхното сдружение са добре дошли всички активни и умни хора, които споделят техните ценности. Официален коментар от партията на Костов няма, има само личен.

Очевидно това е личен избор и не смятам, че трябва да се обобщава с изводи. Човек преценява, че определено развитие до момента не е удовлетворяващо и търси друг път. В крайна сметка би трябвал ода си пожелаем успех взаимно”, коментира Радан Кънев от ръководството на ДСБ.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини