Отидете към основна версия

3 820 6

Ловците не искат офроуд мотори в техните полета

  • ловците-
  • офроуд мотори-
  • кърджали

Офроуд мотори да не се допускат в ловните полета от началото на октомври до средата на януари, предложи  специалистът по лова Господин Калоянов на годишното отчетно събрание на Ловно-рибарското сдружение в Кърджали, съобщи "Нов живот". Въпросът беше поставен остро от делегати в залата. От няколко години настояват за това, но моторите продължават да си бръмчат.

Не само, че нищо не се е променило, но мотористите стават все повече и по-нахални. Не знаем в кой момент откъде ще изскочат. Освен, че безпокоят и прогонват дивеча, пречат на лова. Ако се случи инцидент, кой ще поеме отговорността, недоволстват ловци.

Другият вариант е да се забрани карането на офроуд мотори само в събота и неделя, докато трае ловният сезон, освен по предварително определени маршрути. Те трябва да бъдат обозначени и да се знаят от ловци и мотористи.

Според председателя на сдружението инж. Васил Дончев  проблемът е уреден в Закона за лова и опазването на дивеча. Там е записано, че всяка година директорът на съответното горско или ловно стопанство със заповед определя горските пътища, по които е разрешено движението на мототриколки, четириколки, мотоциклети и джипове. Извън оказаните в заповедта пътища движението на такива моторни превозни средства е забранено. Но това не се спазва.

Предложено бе ръководството на Ловното да покани на разговор представители на мотоклуба и да подпишат споразумение.

Васил Дончев се ангажира да постави проблема в края на месеца на общото събрание на Националното ловно-рибарско сдружение, защото съществува в цялата страна. Без намесата на държавата трудно ще се реши, даже ще се задълбочи.


 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини