Last news in Fakti

19 Май, 2012 18:17 3 814 6

Ловците не искат офроуд мотори в техните полета

  • ловците-
  • офроуд мотори-
  • кърджали

Офроуд мотори да не се допускат в ловните полета от началото на октомври до средата на януари, предложи  специалистът по лова Господин Калоянов на годишното отчетно събрание на Ловно-рибарското сдружение в Кърджали, съобщи "Нов живот". Въпросът беше поставен остро от делегати в залата. От няколко години настояват за това, но моторите продължават да си бръмчат.

Не само, че нищо не се е променило, но мотористите стават все повече и по-нахални. Не знаем в кой момент откъде ще изскочат. Освен, че безпокоят и прогонват дивеча, пречат на лова. Ако се случи инцидент, кой ще поеме отговорността, недоволстват ловци.

Другият вариант е да се забрани карането на офроуд мотори само в събота и неделя, докато трае ловният сезон, освен по предварително определени маршрути. Те трябва да бъдат обозначени и да се знаят от ловци и мотористи.

Според председателя на сдружението инж. Васил Дончев  проблемът е уреден в Закона за лова и опазването на дивеча. Там е записано, че всяка година директорът на съответното горско или ловно стопанство със заповед определя горските пътища, по които е разрешено движението на мототриколки, четириколки, мотоциклети и джипове. Извън оказаните в заповедта пътища движението на такива моторни превозни средства е забранено. Но това не се спазва.

Предложено бе ръководството на Ловното да покани на разговор представители на мотоклуба и да подпишат споразумение.

Васил Дончев се ангажира да постави проблема в края на месеца на общото събрание на Националното ловно-рибарско сдружение, защото съществува в цялата страна. Без намесата на държавата трудно ще се реши, даже ще се задълбочи.


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 НЕУТРАЛЕН

    0 0 Отговор
    Аз не карам мотор-но ходя пеша на излети.Това искане естествено се отнася и за мен-може да плаша дивеча или по лошо-да ме убият задоволявайки долните си ловджийски страсти. С какво право една група хора ще ограничава или забранява свободното предвижване на друга група.И това само да си начешат "крастата". Понеже по Конституция всички са равни-то въпрса автомтично е антконституционен.НИКОЙ НЯМА ПРАВО ДА ОГРАНИЧАВА ПРАВА НА ОСТАНАЛИТЕ ГРАЖДАНИ
  • 2 Даниел Прокопов

    0 0 Отговор
    живеем в свободна държава, всеки има право да е на всяко място стига това да не е забранено с закон.не съм ловец не съм и моторист но мисля че това е глупост.
  • 3 ЦАР ЛЪВ

    0 0 Отговор
    То моторджиите никой не ги иска и аз не ги искам по шосетата ама ги търпя,по добре да жулят по горите отколкото в градовете.Те и моторджиите неискат ловци в горите ама ги търпят.Така че всеки пречи на другите ама трябва да се търпим поне така е в цивилизованите пеи че иначе е в сила закона на джунглата а там кой ше ощелее не се знае.......
  • 4 логобот

    0 0 Отговор
    6то не си гледат мерниците тия схванати 4укани дето ползват ку4етата за вси4ко аз сам моторист и ако вземат са се дарлят 6те им пострадат хранилките и скривали6тата пак за карането ела ме хвани в гората 6те има кал до небето
  • 5 ГОШО

    0 0 Отговор
    Тая из..т ловците май трябва да я забранят преди мотористите.Виждал съм как изливат туби с черно отработено масло директно на земята за да привличат прасетата да се въргалят,тия въобще не мислят за природата,а са излезли да задоволяват само собственото си его.Отгоре на всичко към обед са пияни на мотики и са много опасни,за това всяка година има застреляни ловджии.Ама типична БлЪгарска черта е да търсим вината в някой друг,а не да се замислим ние какво трябва да променим.
  • 6 enduro

    0 0 Отговор
    Ще почна с това че съм моторист и всяка Неделя карам в гората. Тази Неделя не беше изключение.
    Ако трябва да бъда честен - ДА, пречим на ловците. Аз лично се стремя да се съобразявам: Използвам тих euro3 ауспух. Когато видя ловци спирам и поздравявам. Минавам маскимално тихо, променям маршрутът, имал съм случаи да бутам на загасен двигател и т.н.т. Това е гора, не се знае кой къде и как ще закъса. Трябва да си помагаме!
    .... за жалост не всички са така. Има голями 'кр.тени'. Не се съобразяват, дори правят на пук, умишлено минават там където са ловците, правят и други поразии. Както става обикновенно, заради шепа ид..ти ни излиза лошо има на всичките.

    От друга страна ловците съвсем не са толкова хрисими: Заравят шипове по пътеките и опъват въжета. Може да си представите какво е да те резне едно въже през вратът, докато се движиш с 30км. Преди 2 години едно момче падна и въпросните шипове му се забиха в ребрата. Друг пък си беше вадил сачми от каската, които въобще не бяха попаднали там сличайно.... и както става обикновенно, заради група ид..ти излиза лошо име на всички ловци.
    Не на последно място мотористите 'пречат' на бракониерите. Засичал съм и такива. Не бих казал че им беше приятно. При наличието на мотори и АТВ-та, те не знаят къде ще ги засечеш, и не могат да си бракониерстват на воля. Ще спомена също и проблемът със сечна. Не може да си представите какво се сече горе.... и няма как ако не се качите не мотор. Не им е приятно че ни виждат.
    На кратко: съгласен съм че има проблем, но той не е еднопосочен.