Отидете към основна версия

1 641 17

Плевнелиев пред CNN: Растежът не се купува

  • росен плевнелиев-
  • cnn-
  • растеж-
  • гърция-
  • криза

Растежът не може да се купи, не може да се базира на растящ огромен дълг, който да падне върху плещите на следващите поколения. Растежът може да се постигне само със структурни реформи и последователност. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в интервю за CNN пред сънародничката ни Ралица Василева.

Плевнелиев е на мнение, че справянето с кризата почива на правилния баланс – държавата да изразходва това, с което разполага, а не това, което иска.

„Ние правим структурни реформи, работим упорито. Аз не бях просто министър, а кризисен мениджър. Успяхме да постигнем много стабилна макроикономическа ситуация и сега говорим за устойчив растеж”, обобщава Плевнелиев.

Интервюто започва със сравнение с Гърция, която е на ръба на фалита, на излизане от  Еврозоната и на прага на нова политическа криза.

„Младите българи са в много различна, много по-интересна и по-положителна ситуация, отколкото младите гърци. Младите българи нямат планини от дълг върху плещите си, така че те ще бъдат свободни сами да решават приоритетите си и ще бъдат в състояние да ги финансират”, каза Плевнелиев.

Държавният глава призна, че безработицата у нас е висока - 11,5 процента. „Не сме перфектни”, допълва той, но остава оптимист.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини