Last news in Fakti

24 Май, 2012 11:14 968 1

Европейските лидери призоваха Гърция да остане в Еврозоната

  • европейски лидери-
  • гърция-
  • еврозона

Европейските лидери отново потвърдиха, че искат Гърция да остане в еврозоната и да продължи усилията за финансова стабилизация. Темата беше водеща за приключилия тази нощ в Брюксел неформален Европейски съвет, на който трябваше да се обсъждат най-вече бъдещите мерки за повишаване на икономическия растеж и заетостта, съобщи БНР.

Стана традиция при всяка среща лидерите на Евросъюза да се занимават с Гърция. Любителите на статистиката изчислиха, че това се е случило за 18-и пореден път.  Посланието е: "Искаме Гърция да остане в еврозоната." Жозе Барозу и Херман ван Ромпой го казаха ясно - че реформите и стабилизирането на дълга са най-добрият път и че очакват Гърция да тръгне по него след изборите. Това беше разтълкувано като последно предупреждение.

В друг център на форума се превърна участието на новия френски президент Франсоа Оланд. Още на първата си среща на върха той се противопостави на германския канцлер Ангела Меркел. Това стана по въпроса за  еврооблигациите за преразпределяне  на дълг в еврозоната - идея, която той подкрепя, а тя не приема.  Някои определиха дебюта му като ярък.

Българската позиция беше изразена преди форума -  нищо добро не ни очаква, ако тръгнем по пътя на увеличаването на дълга. След срещата българският премиер Бойко Борисов не даде обичайния брифинг за журналисти.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 тония

    0 0 Отговор
    Калинче, моме никой неиска да ги задържи но ако ги извадят ,ще се срути световната икономика