25 Май, 2012 19:27 778 3

Плевнелиев търси инвестиции в Италия

  • италия-
  • росен плевнелиев

Икономическата криза и рецептите за съживяване на европейската икономика ще обсъдят президентът Росен Плевнелиев и премиерът на Италия Марио Монти. Срещата е част от посещението на българския държавен глава в Рим.

Президентът Плевнелиев и Марио Монти са споделили виждането, че икономическият растеж не може да бъде купен с нови дългове, а трябва да бъде изработен с прагматизъм и реформи. “Ние поставяме на дневен ред в Брюксел и въпроса за участието на следващото поколение европейци в тази дискусия, защото то не трябва да страда от натрупването на нови дългове, както се случва сега”, подчерта държавният глава. Категорично няма лесни решения, но България работи за стабилност, допълни президентът Росен Плевнелиев.

 Премиерът Марио Монти е определил като “впечатляващ” постигнатия от страната ни напредък и е потвърдил италианската подкрепа за присъединяването на България към Шенгенското пространство без граничен контрол.

Съществени и за двете страни са въпросите на енергийната ефективност и енергийната либерализация. Президентът Плевнелиев коментира, че тези въпроси, заедно с мерките за диверсификация на енергийните източници, налагат необходимостта от обща европейска енергийна политика.

Преди да отиде при Марио Монти, Росен Плевнелиев се срещна с италиански инвеститори с интереси в България, за да изслуша проблемите им. Държавният глава бе домакин и на прием, предложен за българската общност в Рим, на която присъстваха представители културния елит.

След това президентът откри паметна плоча за признателността на България към покойния Папа Йоан Павел Втори, който преди десет години предостави централната римска базилика "Свети Викентий и Анастасий" за ползване от българската православна общност.

Римската традиция повелява, че който иска да се върне във Вечния град трябва да хвърли монета във фонтана Ди Треви и българският президент го направи.

В центъра на Рим Плевнелиев неочаквано бе разпознат от група гръцки и аржентински туристи, които го поздравиха.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мафиот

    0 0 Отговор
    Намери и той къде да търси. Те италианците бодро крачат по петите на гърците, а нашия инвеститори търси там...
  • 2 тито

    0 0 Отговор
    ЕЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙ............тоя тьрси под вола теле............
  • 3 бай иван

    0 0 Отговор
    Търси акъла си!!