Отидете към основна версия

3 355 48

Премиерът: Путин ще дойде, ако го поканя

  • борисов-
  • путин-
  • ердоган-
  • турски поток

И Ердоган, и руският президент искали да посетят България, смята министър-председателят

Снимка: БГНЕС

„Днес е един хубав ден", заяви снощи премиерът Бойко Борисов при завръщането си от Истанбул, където участва в церемонията по откриването на газопровода "Турски поток".

"Стратегически ден за следващите поне 10 години и то в размирно време за света като такъв. Именно в този ден бяха отчетени и взети предвид и набелязани действия, не думи, които да оставят България на картата и в газоразпределителната система на Европа и в стратегическото ни положение и във всички други сфери: отбрана, сигурност, върховенство на закона, култура и за мен най-важното това е, че след като президентът Тръмп разпореди да се работи по падането на визите в България, вече се работи активно“, каза още Борисов, цитиран от агенция Фокус.

Министър-председателят поясни, че по време на двустранната си среща със сръбския президент, Вучич е казал, че и на сръбска територия потокът ще бъде наричан Балкански. „По този Балкански поток ще тече руска газ, азерска газ и втечнена газ и всеки, който може да достави до тези газови магистрали в посока не само изток – запад, а и север-юг и обратното в зависимост къде цената е най-ниска“, каза Бойко Борисов.

Разбрахме се с Ердоган тази година ще дойде до България, ред му е. Това каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти на правителствения терминал в София след като се върна от Истанбул, предаде репортер на Агенция „Фокус“.На въпрос дали президентът Путин е пратил поздрави на президента Радев, Борисов заяви, че не са коментирали такива неща. Попитан дали заедно с Путин и Ердоган коментирали санкциите срещу "Северен" и "Турски поток", Борисов посочи, че като ги гледа в какво настроения са, не са им влияели санкциите.

В отговор на въпрос дали Владимир Путин продължава да смята, че страната ни бойкотира "Турски поток", министър-председателят заяви, че това не е истина. "На територията на България няма "Турски поток". Какво общо има някой да ми държи сметка за територията на България и да го обвързва с какъвто и да е поток", допълни още премиерът.

Ердоган потвърди, че за него българо-турската граница е точно толкова важна, колкото и за мен. Това каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти на правителствения терминал в София след като се върна от Истанбул.

Министър-председателят коментира разговорите си с турския президент Реджеп Тайип Ердоган. Той посочи, че една от темите, които са обсъджали са граничните пунктове. Министър-председателят посочи,че около 2000 ТИР-а преминават на българо-турската и българо-сръбската граница. „Поехме ангажимент да разширим КПП-ата на „Капитан Андреево“, „Лесово“ и на „Калотина““, допълни още премиерът. По думите му има и идея да се направят буферни паркинги.

„Миграцията обсъдихме. Отново потвърди, че за него българо-турската граница е точно толкова важна, колкото за мен. В това отношение той си държи изключително на думата. Спазвайки всички правила, имаме нула миграция“, каза още Борисов. По думите му и в доклада на Европа се отчита, че за цяла година 200 души са минали през България нелегално.

"Благодари ни за газта. Затова, че и ние продължаваме да им помагаме много. Превъртаме газта през България, защото още не се готови. Нямат и този опит, ние за радост имаме компресорни станции, много добра газоразпределителна система", допълни още Борисов.

Министър-председателят заяви, че както има у нас 1000 църкви и манастири, които да се ремонтират, така са дадени и 1 млн. лв. за джамията в Разград. "Ремонтирахме Софийската джамия, в Стара Загора направихме ремонт страхотен. В Пловдив. "Етническата толератност е действително изведена за пример в света и в Европа", допълни още Борисов.

"Разбрахме се с Ердоган тази година ще дойде до България, ред му е", допълни още премиерът. Попитан кога ще дойде турският президент у нас и дали и Путин ще дойде, Борисов каза: "Ще дойде, ако го поканя. И единият, и другият искат да дойдат", допълни Борисов. На въпрос дали ще дойдат, премиерът каза: "Не трябва да се прекалява. Днес с геостратегическото ни партньорство със САЩ и за президента Ердоган и за президента Путин. Те се шегуват: "Внимавай какво говориш, защото нали знаеш, че Бойко ще информира и Брюксел и Вашингтон". Така че днес сме били с нашите геостратегически партьнори, били сме с нашите съседи: Русия, Турция и Сърбия. С всичките сме постигнали разбирателство и проекти, които да носят просперитет", допълни Борисов и отчете, че и пропуснал Гърция.

Той посочи, че всяко негово действие е подчинено на интереса на България и на общността, която са приели, че са - ЕС и НАТО. Трето, в чисто човешки план се познаваме от десетки години и си вярваме", допълни още Борисов. "Обсъдихме и "Белене" какво правим и как да го конструираме", допълни още Борисов.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 13 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове