Отидете към основна версия

3 692 45

Горанов: Отказваме се от Еврозоната, ако ни предложат друг курс на лева

  • владислав горанов-
  • еврозона-
  • курс на лева

В предложението на властта ясно е записано, че няма да приемем друг курс и ако такъв ни бъде предложен, ние ще се откажем от членство в Еврозоната, каза финансовият министър

Снимка: БГНЕС

Ще се откажем от Еврозоната, ако не ни приемат с настоящия курс лев-евро. Това обяви финансовият министър Владислав Горанов на брифинг след отговор на въпрос на News.bg какво ще направим, ако ЕЦБ и финансовите министри ни предложат друг курс за влизане в Еврозоната.

Ако те настояват за това, ние ще се откажем от присъединяването към клуба на богатите, стана ясно още от думите на министъра.

След консултациите се е стигнало до всеобщо съгласие да се предложи на властта фиксиран мандат в преговорите за присъединяването ни към ERM II и Еврозоната да поддържат искането курсът на лева към еврото, с който страната ще влезе в клуба на богатите, да остане настоящият.

Само БСП били против твърдия мандат, който според министъра на финансите ще даде повече гаранции, че оставаме с настоящия курс.

В предложението на властта ясно е записано, че няма да приемем друг курс и ако такъв ни бъде предложен, ние ще се откажем от членство в Еврозоната. Владислав Горанов обясни, че след вчерашния председателски съвет се е повдигнал въпросът за по-големите гаранции, че ще влезем с настоящия курс на лева спрямо еврото: 1.95583.

Във вчерашния ден разработихме проект на решение, който фиксира твърд мандат на българските власти в процеса на престой във валутно-курсовия механизъм, отчете финансовият министър. Новото предложение вече е входирано в деловодството на парламента. Надявам се, че с това почти единодушно решение на българския парламент отговаряме на темата за допълнителни гаранции, затова, че България ще влезе в еврото само и единствено при този валутен курс, подчерта Владислав Горанов.

"Ако прочетете решението, то казва и нещо повече: ако не се договорим да влезем с точно този курс, няма да влезем и ще се оттеглим от механизма", каза още той.

Решението гарантирало, че който и да е на власт, когато ни приемат в Еврозоната, няма да се отклонява от това решение. За нас е приоритет влизането в Еврозоната, но то ще стане само и единствено при настоящия курс, иначе няма да влезем, обяви Владислав Горанов.

Решението за твърдия мандат веднага влезе в пленарна зала. Йордан Цонев обяви, че ДПС ще го подкрепи. Критиката му към властта е, че решенията е трябвало да се вземат след разговори между всички политици. Създадоха се условия за паника, подчерта Цонев. Ние желаем да влезем в Еврозоната, но не на всяка цена, категоричен бе той.

Никой не можел да промени това решение, без да се наруши Конституцията. Курсът на лева спрямо еврото можел да се промени без промяна на закона.

Припомняме, вчера финансовият министър заяви, че е постигнат консенсус за присъединяването ни към Еврозоната.

Всички в тази зала знаят накъде сме тръгнали - вървим към еврото, заяви Александър Сабанов от групата на Обединените патриоти. Той предложи да се добави като текст днешното решение да може да се променя с 2/3 мнозинството, за да се даде гаранция, че бъдещо управление може да промени решението за настоящия курс на лева към еврото.

Кристиан Вигенин от БСП припомни как са внесени промените - Законът за БНБ се променя през изменения във валутния закон. Обсъжданията пък се състоят на пожар. Партиите били принудени в движение да вземат подобни решения. Компрометирала се идеята за присъединяване към Еврозоната. Червените са за влизането ни тогава, когато сме готови. По-навреме трябвало да се проведат разговорите с политическите партии. Сега се създавали страхове.

Социалистите искат предложението на Менда Стоянова да бъде изтеглено и да се прецизира. Румен Гечев прочете резолюция на Съвета на Европа за влизането в Еврозоната- всички участници в преговорния процес при излизане от ERM II си запазват правото да започнат процедура за преразглеждане на курса. Не било важно как се влиза в чакалнята на клуба на богатите. Важното е как се излиза от чакалнята, заяви социалистът. Никой обаче не може да каже как се влиза в Еврозоната, по думите му. Тук се лъже, крие се информация от българския народ, категоричен бе Гечев.

Йордан Цонев репликира, че резолюцията имала и продължение. То уточнявало, че присъединяването става при консенсус от управителите на централните банки и финансовите министри на страните членки на Еврозоната и тези извън нея. Само санкция на Народното събрание може да промени валутния курс, според настоящото решение на властта.

Банкерите от Европа ни се смеели според Румен Гечев, който иронизира, че ГЕРБ и коалиционните им партньори щели да ги задължат към определения от нас валутен курс.

Предложението на Александър Сабанов настоящото решение да се променя с 2/3 мнозинство не мина - 45 депутати гласуваха "за", 9 бяха "против" и 89 народни представители гласуваха "въздържал се". Самото решение, предложено от Владислав Горанов, бе гласувано с подкрепата на 140 депутати, 2-ма бяха "против", 66 се въздържаха.

Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове