Last news in Fakti

31 Януари, 2020 15:39 10 687 51

Калфин: Има гаранция, че ще влезем с този курс на лева в чакалнята, но не и че ще го запазим (ВИДЕО)

  • ивайло калфин-
  • валутен борд-
  • лев/евро-
  • курс на лева-
  • еврозона

Механизъм за излизане от чакалнята няма, обясни Калфин

Калфин: Има гаранция, че ще влезем с този курс на лева в чакалнята, но не и че ще го запазим (ВИДЕО) - 1

С цялото ми уважение към институциите не вярвам на изявления. Това, което първоначално беше внесено беше на практика отмяна на валутния борд - така тихомълком в друг закон, с допълнителните разпоредби, в почивните дни, без предварително обсъждане, което вся доста съмнения. Вчера, след като, слава Богу, се вдигна шум в държавата, управляващите предложиха едно решение, с което се задължава БНБ и финансовия министър да отстояват да се влезе в чакалнята на еврозоната с настоящия курс лев/евро. Това заяви в студиото на ФАКТИ бившият вицепремиер Ивайло Калфин.

"Това е по-добре, но продължават да стоят някои въпросителни и не мисля, че това беше доброто решение. Валутният борд има два елемента: фиксиран курс и сигурност, че той няма да се промени. Сега с тази промяна се дава право на Европейската централна банка (ЕЦБ) и банките членки на Еврозоната да решават какъв да бъде курса в България. Нещо, което е по правилата действително на ЕЦБ - България да договори предварително курса.

Това, което можеше да се направи беше първо да се договори, че България ще влезе с този курс, както ни уверява министъра на финансите и след това, ако е необходимо да се промени закона, но няма да има нужда, защото така или иначе го пише в закона. Така, че тази промяна, която беше внесена на практика ликвидира фиксирания курс. Той вече зависи от решението на други хора. Сега с решението от вчера се дава сигурност, че България ще влезе в този механизъм с този курс.

Второто изречение обаче също създава проблеми. Ние ще престоим дълъг период в този механизъм - всеки един момент, всяка една страна-членка на ЕЦБ може да поиска промяна на нашия курс. Пише "Ако някой поиска промяна на нашия курс, излизаме от предварителния механизъм". Няма такъв механизъм за излизане обаче. Гаранция, че ще влезем с този курс има с това решение, но гаранция, че ще го запазим, докато се възприеме еврото (а това са години) няма", обясни Калфин.

Противоречието в последователността между внесената първа поправка от миналата седмица и решението от вчера Калфин коментира така:

"Намирам две обяснение: едното е небрежност, високомерие дори от страна на управляващите: "искат го от банката - няма какво да обясняваме". Втората възможна причина е, че някой действително подлага под риск курса и това мисля, че събуди доста притеснения. Промяната в курса ще направи някои хора много богати, само че повечето хора ще обеднеят. Кредитите в лева ще се изплатят по-лесно, приходите и спестяванията в евро ще станат по-важни, спестяванията в лева ще се обезценят."

"При промяна на курса ще имаме дестабилизация на икономиката и по-ниски инвестиции. Евентуално обезценяване на лева ще подпомогне износителите, но в същото време ще нанесе толкова щети на икономиката, че не си струва", каза Калфин в отговор на зрителски въпрос.

"Аз самият и АБВ винаги сме били отворени към диалог и сме го показвали. Добре беше, че от БСП ни потърсиха за консултации, лидерката им не се появи, което също е знак за отношение. Това е пътят, по който трябва да се върви, освен ако някой няма интерес да стои вечно в опозиция. Пътят към консолидация (не става въпрос механично да се съберат 3-4 партии) и убеждаване на обществото, че това е различна алтернатива, която може да управлява по-добре държавата.

Гледам декларацията, с която партията на Слави Трифонов тръгва напред - тя е доста популистка. Ако животът ни ще се подобри от това, че ще се намали броя на депутатите и ще си избираме съдиите и прокурорите (практика, която я няма в Европа), аз не мисля така. Проблемите на България са другаде и са много по-дълбоки. В един момент идва пренасищане на старата власт и хората търсят когото и да е, така че да промени статуквото - на това ще разчита тази партия", коментира бившият вицепремиер.

"На главния прокурор Иван Гешев със сигурност трябва да му дадем повече време и се надявам това, което започна като много активна дейност да бъде балансирано в един момент. В момента виждаме, че големите акции на прокуратурата заобикалят управляващите. Ако има големи злоупотреби в държавата, те са свързани с публични средства, с обществени поръчки, с европейски средства - за това не чуваме. Има обвинения към един хазартен бос, което странно започна като бизнес спор между партньори и в един момент се намеси държавата с цялата си мощ. МОСВ не управлява язовирите, но е удобно, защото министър беше от квотата на коалиционния партньор. Ако със същия ентусиазъм влезе при големите обществени поръчки, ще бъде приветстван от обществото, засега създава комфорт на управляващите", коментира той действията на прокуратурата.

Целия разговор с Ивайло Калфин гледайте във видеото:


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    71 20 Отговор
    приемеме ли еврото хепдем ще изпука народа

    Коментиран от #4

  • 2 Емил

    24 72 Отговор
    Ей, това комунистите, само как да съсипят България мислят! Що веднъж поне не загърбите московската линия и не помислите за Родината си!
  • 3 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    74 20 Отговор
    с еврото иде по голямо увеличение на цените на всичко

    Коментиран от #5, #48

  • 4 Емил

    17 60 Отговор

    До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Като ди гледам граматиката, и да пукнеш, България няма да загуби! Русофилистик!!!

    Коментиран от #17

  • 5 Емил

    15 32 Отговор

    До коментар #3 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    И в пъти по-голям скок на заплатите! Как ще ги стигнем германците - с увеличение на цените и с по-голямо увеличение на заплатите! Останалото е социализъм - "цената на хляба за народа падна"!

    Коментиран от #19, #40

  • 6 Аноним

    18 37 Отговор
    Дължа 20 хиляди на банка за апартамент в София,вярвам на управляващите че ще обезценят лева стискам им палци

    Коментиран от #10, #12

  • 7 Behemoth

    16 20 Отговор
    Да му мислят дето имат спестени левове..... хахахххххх...
  • 8 Стоян

    35 6 Отговор
    Ей, това герберите само за собствения си търбух мислят. Сега да се харесат на ЕС, за да изцоцат още европари, а после да му мислят следващите.
  • 9 Боярышник

    12 28 Отговор
    Ей това да си комунист=диагноза.
    Няма по-големо измекяри от тях..Запомнете това.Гледайте какви неща ще излезнат от делото с Божков..
  • 10 Б Б

    18 1 Отговор

    До коментар #6 от "Аноним":

    А бе, Цецо, до там ли я докара?

    Коментиран от #11

  • 11 Аноним

    28 4 Отговор

    До коментар #10 от "Б Б":

    Ами няма как искам още жилища лакумчо съм,гледам от Стефан Софиянски усмихнатото лице на корупцията,защитаваше Божков миналата седмица сега трае да не го подкарат че той е на 100% за затвора Гн усмивка
  • 12 някой

    33 1 Отговор

    До коментар #6 от "Аноним":

    Голям дявол се пишеш,ама банката ще те преметне много бързо, няма и да разбереш как ще ти надруса нова лихва .Вземи си прочети много хубаво договора и ако трябва от сега си предоговори кредита в евро.Безплатен съвет.При такива ситуации няма банка която да е на загуба.И една тайна,банките вече са един ход напред за такива с криедити в лева.

    Коментиран от #13, #28

  • 13 Аноним

    19 3 Отговор

    До коментар #12 от "някой":

    Мерси за съвета напълно си прав,правя си майтап то какво ни остана с тия прости управляващи
  • 14 Елмаз бей

    15 4 Отговор
    И на кой му пука ? Злато, диаманти, имоти. Там е истината а не в хартийки.
  • 15 Гост

    20 3 Отговор
    Тези , които имат свободни левове да ги обръщат навреме , докато не е станало късно.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    23 11 Отговор

    До коментар #4 от "Емил":

    ЕМИЛЕ АЗ СЪМ БЪЛГАРИН та ти не виждаш ли как живе е болшинството хора в БЪЛГАРИЯ кой ни управлява хората нямат какво да ядат ровят по кофите а БОЙКО СЕ ХВАЛЕШЕ ЩОТО ЯЛ ФИЛИЯ СМАС ТИ ЗНАЕШ ЛИ КОЛКО ХОРА СИ ЛЯГАТ ПЛАЧЕЙКИ ГЛАДНИ ЖАДНИ БОЛНИ ПЕРНИК нямат вода спряха им парното

    Коментиран от #32

  • 18 Гнила ябълка

    33 6 Отговор
    Първо, Не си мислете, че на нчкой му дреме за мен и за вас. Второ, целта е еврото да се обвърже с показателите от икономиката ни ,но реалните а не тези на Боко. Трето, Всичко Българско се (ликвидира за един лев) обезценява. Четвърто,това е нулиране на живота на нормалните българи (започват от нулата).Пето, Икономиката ще се контролира ЕЦБ и това няма да е в полза на Българските фирми (особено с подписана СЕТА). Шесто,Всичко поскъпва в пъти... Седмо,създаденият хаус продължава с надлъгване и обещания дълги години до изчерпване на наличните активи контролирани от български субекти. Осмо, Активите са придобити от чужди инвеститори- КРИЗАТА ПРИКЛЮЧВА. Следват ръкопляскания и поздравления на Англииски от местното Българско население ,защото то вече се срамува да говори на Български. Аеее честит да ни е ЕС...
  • 19 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    29 3 Отговор

    До коментар #5 от "Емил":

    как ще се увеличат заплатите като нямаме икономика къде са заводите портовете ИВАН КОСТОВ СДС приватизираха БЪЛГАРИЯ за 1 лев скачахме на площадите дойде царя сколко дни щял да оправи страната дойде заради горите си не за народа а правописа ми е такъв какъвто е с инсулт съм а герб са мафия

    Коментиран от #33

  • 20 ГЕРБ искат да девалвират Лева,

    27 5 Отговор
    Зад това стои САЩ, искат да ни изкарат от ЕС и да ни прикрепят към САЩ и долара. Разделят отново Европа на Западна и Източна. Източна Европа, т. с. ВИЗАНТИЯ - Гърция, Румъния, Полша, Украйна. Проблемът им е бил ПЪРВОТО, ВТОРОТО, ТРЕТОТО БЪЛГАРСКИ ЦАРСТВА, НРБ, сега България. Затова искат да ни разселят Българите по-света, чрез беднотията. ИСКАТ в БГ да останат Византиьо подобните РОМИ и тогава, може да преименуват България в Южна Румъния. И ето я новата ВИЗАНТИЯ, подчинена на Западните Римляни САЩ. Зловещо, но този план е в ход.
  • 21 Киро

    17 4 Отговор
    Тоо боклук оправи пенсионната реформа сега ще оправи и държавата
  • 22 Ал та фанах Атаопънах

    15 1 Отговор
    Чакалнята на бездържавните просяци ще влезем.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Спиро.

    17 0 Отговор
    Колко ще плащаме за стабилност на еврото?!!Колко пари ще отиват за "бежанците"?!! Стив Ханке предупреди че еврозоната ще бъде голяма грешка и голям харч!Можем ли да си го позволим?
  • 25 ИМПЕРИАЛИСТ

    6 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "Аз самият и АБВ винаги сме били отворени........" Тази реплика на Калфин изяснява всичко!
  • 26 Диамантената ръка

    5 11 Отговор
    А ако се окаже, че вместо за 1.95583 лв да си купим 1 евро, можем да си го купим за 1.90, добре ли е да настояваме да останем с този курс? Кой и защо в момента реши, че 1 евро ще стане 2.50 лв. примерно.
  • 27 до Емил

    3 0 Отговор
    ИСКАМ ДА ТИ ГО.......У АНАЛА
  • 28 JPower

    9 2 Отговор

    До коментар #12 от "някой":

    Много глупав съвет!!!!
    Като стане кредита от левов в Евро и вземаш заплата 1000 лв. Как ще плащаш кредит 100 Евро на месец, ако 1 Евро стане 100 лв.???!!! Едни такива, като теб се '' наиграха'' с швейцарски франкове!! Един съвет, вземаш кредит във валутата, която получаваш, като доход!!!!

    Коментиран от #38

  • 29 Balgarin

    2 13 Отговор
    Leva e nadzemnem.edno evro ravno na pet leva Tova segae realnata Zena.
  • 30 мечо

    9 3 Отговор
    ако ми вземете парите както на диядо ми ги взехте щте ви намерия и лошо ви се пише аз сам работил вав гирмания и имам сабрани пари само да ми направите нещто и щте ви спукам расисти мрасни щте доида вав парламента да ми дадете парите нещтасници знаете ли как се гледат деца бес пари вав гирмания да ходя семеиството си да уставям тука да се наслъндисвате виште го този на снимката какав е дебел и найяден
  • 31 Ventura

    9 0 Отговор
    Мен ме интересува, хляба ще остане ли 60€ цента, или 1,20€ цента?
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Емил

    0 10 Отговор

    До коментар #19 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Освен глупав си и сляп!!!

    Коментиран от #36

  • 34 5555

    7 10 Отговор
    Калфин много лъже!
    Не му вярвайте за каквото и да е!
  • 35 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    7 2 Отговор

    До коментар #32 от "Емил":

    господине свалете розовите очила защото от сън спомен няма
  • 36 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    8 1 Отговор

    До коментар #33 от "Емил":

    аколко народ измря забрави ли постната пица на БЪЛГАРСКИЯ БРАД ПИТ СИМЕОН ДЯНКОВ а за обидите внимавай какво си пожелаваш да не се сбъдне
  • 37 СОФИЯ до ЕМИЛ

    12 0 Отговор
    вболница ходил ли си виждал ли си колко болни хора има а клошари просяци виждал ли си ми то сит на гладен не вярва
  • 38 някой

    0 9 Отговор

    До коментар #28 от "JPower":

    Съвета не е глупав, ама айде ,от мен да мине.Като стане кредита в евро, ти ще го плащаш по сегашния фиксиран курс.В еврозоната няма да взимаш заплата в лева,ако нещо не си разбрал. А ако случайно се сбъдне прогнозата на тоя от снимката, едва ли едно евро ще стане 100 лева.Дори и в плаващ курс отнесено към сегашното състояние на икономиката ,няма да мине 2,50 лв за евро..И няма нищо общо със швейцарските франкове и ония схеми преди години. Но ти си вярвай на приказките си,имаш това право.
  • 39 Българин

    3 12 Отговор
    Всички евразийски роби са против приемането на еврото.
  • 40 Doko

    10 0 Отговор

    До коментар #5 от "Емил":

    Момче спирай дрогата докато е време ,виж хората ти се смеят на глупостите. Коя страна след въвеждането на еврото е дигнала заплатите в"пъти"???Аз мога да ти кажа какво стана в Португалия и Испания . Всъщност сещам се ,че ползваш интернет (не знам дали ти е хрумвало ) защо не провериш сам.Тези държави са в ЕС не в Русийската Федерация ( да не се объркаш само)
  • 41 2345

    11 0 Отговор
    Милиардите влогове в банките бодат очите и трябва да се раздвижат, но не се търси цивилизован начин, а се прави със стаха да се загуби стойността им. Горанов не е добър финасист, но са съмнителни и човешките му качества. Имам съмнение и за чуждоземни съветници от каквито вече си патихме доста.
  • 42 123

    4 0 Отговор
    Честито на купилите си коли и жилища за десетки и стотици хиляди евра, защото кредитите ви да, са в евро. Почти никой не дава, и никой от наз не взема в лева кредити, защото са по-високи лихвите, или въобще банката не предлага такъв.

    Сега, банките ще се нагушат с милярди левове печалба. С извинението на правителството, че с този курс няма да влезем и успеем да преминем чакалнята на еврозоната ;)

    Честито на "печелившите". Да живее бизнес, мхм искам да кажа политиката. То е едно и също.
  • 43 James

    3 1 Отговор
    Таман си викам, "Я, Веселин Маринов!", пък то - Ивайло Калфин...
  • 44 Гроб

    3 0 Отговор
    Ей ся с еврото ше ви разкатаем .....
  • 45 Сега гледам че

    4 0 Отговор
    Някои чейнджове почват да вдигат цената на еврото ....преди няколко дена беше 1.96 сега гледам 1.965 на поли чейнджа до ндк...това е показателно
  • 46 Истина

    3 1 Отговор
    Който има уши нека слуша: Така каза Господ - кризата която ще дойде ще бъде по-голяма от последната през 2008 г.
  • 47 Банкера

    0 0 Отговор
    Цените няма да се променят, но външния дълг на страните в еврозоната ще се плаща от всички.
  • 48 333

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Последно в Латвия, Литва и Естония приеха еврото. Като гледам, цените им с горе-долу като нашите. Някои неща са малко по-скъпи, други са малко по-евтини. Което е нормално и сравнимо с цените на основните стоки в държави, които не са в Еврозоната от нашата черга.
    Притеснявахме се от приватизацията, закъсняхме, обезценихме предприятията, влезнахме в хиперинфлация, такова ни се фамилията. Другите направиха приватизация, и в момента някои водят икономически стари членки на ЕС, които не са били в соц лагера. Словакия при еврото, ще изпревари Полша. Ако не са ги изпреварили вече. Преди беше зад Полша.
    Ние с борда сме си с евро, разликата е на хартия. БНБ не може да прави интервенция на пазара и зависим макроикономически изцяло от еврото. Заради това, че фактически сме с евро, но ЕЦБ не ни контролира банковата система, изтървахме КТБ. Което ни струва 5, 6 милиарда. Когато ЕЦБ даваше кредити с нулева лихва, ние плащахме по 9%. Просто казано, в момента имаме всички негативи от еврото и нула ползи. Ако влезем в еврозоната поне ще имаме и ползите. Ако бяхме като Румъния, която си регулира сама курса на леята, щеше да е друго. Сега като поскъпне еврото сравнено с другите световни валути, износа ни пада. Тоя курс не зависи от динамиката на нашата икономика, а от динамиката на големите европейски икономики. С борда е 100% същото. И на тоя етап по-скоро ни пречи.
  • 49 Специалиста

    1 0 Отговор
    Или влизаме на курс 1:1 , или максимум на курс 1:1,5 обаче Европа ни печата еврото и ни опрощава дълга! Иначе на Сегашния курс няма смисъл! Ние сме си в еврото от 20 години ! Трябва да излезем един път на печалба и ние ! Ако имат нужда да сме в евро да приемат тези мои изисквания !!!
  • 50 Дали?

    1 0 Отговор
    Защо изведнъж се забързаха? Няма ли това връзка с излизането на Великобритания от ЕС и намаляването на средствата, които постъпваха от тази държава?
  • 51 Буркан банк

    2 0 Отговор
    Естествено, че ще ни успокояват. Представяте ли си какво ще стане с милиардите левови спестявания по банките, ако българите се паникьосат?