Отидете към основна версия

10 233 106

Новото приложение ще помогне за отхлабване на мерките

  • приложение-
  • софтуер-
  • болни-
  • карантина-
  • мерки

Всички държавни органи са свързани чрез системата. В нея вече ги има и всички заболели и карантирани лица

Българската национална информационна система за борба с COVID-19 е готова, като в нея вече има вкарани редица база данни. Тя бе представена на брифинг в Министерския съвет, където присъстваха премиерът Бойко Борисов, представители на „Информационно обслужване“ и фирмите разрабочици.

„Всички държавни органи са свързани чрез системата. Сложихме в системата вече всички заболели и карантирани лица. Има постоянна връзка с органите на МВР, РЗИ, пожарната и гранична полиция”, каза един от разработчиците.

Новият софтуер може да бъде отправна точка, която да даде отговорите, дали и как могат да бъдат разхлабвани мерките, каза ген. проф. Венцислав Мутафчийски по време на представянето на новия софтуер и мобилно приложение за борба с COVID-19.

„Полицаите ще могат да следят през приложението дали се спазва карантината. Софтуерът е направен за улеснение за всички. Искам да кажа, че в спора с Радев – снощи от СЗО категорично казаха, че не трябва да се разхлабват мерките. Там са по-компетентните от мен и някой мои съседи”,каза Бойко Борисов. Той каза, че президентът на Южна Корея Мун, му е споделил, че именно подобна апликация е дала голяма ползва в борбата с вируса.

„В този софтуер може да е отговорът на какъв принцип ще бъдат разхлабвани мерките. Тук може да намерим много информация за разпространяването на болестта, преболедували, който е следващият етап, като след това могат да се взимат напълно обосновани решения - как може да се разхлабват мерките. На тези етап, в който се намираме, ползите са безспорни”, каза ген. Мутафчийски.

"Това приложение ще помогне много на хората, които се прибират от чужбина. Ако на границата си подаде данните, след 14 дни автоматично ще получи съобщение, че не е в карантина. Това много ще помогне на граничните полицаи. Да, има риск", коментира премиерът Бойко Борисов по повод новосъздаденото приложение, което ще следи симптомите на гражданите чрез телефоните в реално време.

Припомняме, че правителството съобщи, че е реализирана мобилна апликация, с която гражданите информират за текущото си състояние. В рамките на около 10 дни е направен централен регистър, който да събира информацията и да я праща на здравните органи. Тази информация ще стига до правителството и органите на МВР.

"Това, което са направили тези момчета, е в полза на гражданите. Ще облекчи администрацията. Ако повторим още веднъж, че е доброволно, ще усъмним хората", каза още министър-председателят.

"Трябва ни достатъчно информация. Така ще разберем кой е бил заразен и кой е преболедувал, в следствие на което можем да решим на кой етап да отхлабим мерките. Това са отговорите, които гражданите чакат. Следваме стъпките на най-добрите в света", допълни ген. Венцислав Мутафчийски.

"Мобилното приложение ще може да бъде свалено доброволно от всеки гражданин. Така всеки ще може да сподели своя здравен статус и щабът да бъде запознат своевременно със ситуацията. Щабът ще може да прецени къде да бъде настанен човек, който се чувства зле между Ямбол и Сливен примерно. Така ще се знае къде да бъде пратена линейката. Даването на данни ще е напълно доброволно. Първо се въвеждат лични данни - ЕГН и приложението само прави изчисления за години и пол. Въвеждат се данни за хронични заболявания. Въвеждат се данните за симптомите - температура, суха кашлица, гадене, посиняване на устните, всичко. Така Щабът ще получва веднага реалната информация за симптомите. Приложението ще се разпространява и от трите мобилни оператора у нас. Данните ще се съхраняват в Министерството на здравеопазването. При нас няма да остават абсолютно никакви данни", добави Пламен Цеков от фирмата, разработила приложението.

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 25 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове