Отидете към основна версия

4 918 21

Съдия Дишева от ВСС: Няма нито едно успешно проникване в системата за случайно разпределение на делата

  • атанаска дишева-
  • всс-
  • боян магдалинчев-
  • иван гешев-
  • съдебна система-
  • дела-
  • разпределение на дела

Дори Боян Магдалинчев от ВСС, който се счита за близък до лобито на Иван Гешев, го опроверга вчера. Магдалинчев обясни по БНТ, че няма нито едно успешно проникване в системата. Така той не се съгласи с твърдяното от главния прокурор Иван Гешев

Снимка: БГНЕС

Съдия Атанаска Дишева от Висшия съдебен съвет категорично опроверга твърденията за успешни прониквания в системата за случайно разпределение на делата.

"Няма нито едно успешно проникване. Не е вярно, че с какъвто и да е електронен подпис може да се проникне в системата. В доклада се говори само за един неуспешен опит за проникване пред 2016 г.", категорична беше Дишева пред Сашо Диков в телевизия "Евроком".

Ето и аргументацията ѝ:

Докладът е получен във ВСС на 12-и март. На 13-и са се събрали 6 членове на ВСС, провели са разговори и тези членове са изготвили сигнал до главния прокурор. Не ми е известно и кога е образувано досъдебно производство.

На 6-и април ми бе изпратен доклада на личната поща. В деловодната система не зная дали е бил наличен. Вчера се твърдеше ,че докладът е държавна тайна. Този доклад вече е част от материалите по досъдебно производство. И е държавна тайна, защото засяга сигурността на информационната система на ВСС. Този доклад не е бил четен от по-голямата част от ВСС. Трябваше този доклад да бъде приет, обсъден. Това се случи едва вчера. Вчера към материалите беше присъединен доклад на специалистите от айти отдела. Съдържаше обяснения за констатациите в доклада. Той не е секретен, мисля. Със сигурност няма гриф.

Докладът няма гриф за ниво на секретност. Не е вярно, че одиторите не са били допуснати до сървъра. Там пише, че им е осигурен достъп до системата. И че този достъп им е бил достатъчен, да направят изводите си по доклада.

Трябва да се обърне внимание на обстоятелствата, че в доклада няма нито една констатация за нито едно проникване в системата. Там се говори за възможности. Ако се установи, че по конкретно дело е нарушен принципа на случаен подбор, това по мое виждане е съществено процесуално нарушение и евентуална отмяна на решението.

Не е извършван одит на системата. Но не мога да споделя, че през 2015 година тази система е въведена под натиск на посочените от Иван Гешев лица. Калин Калпакчиев беше в малцинството. Това нито бързо се е случило, нито повърхностно, нито под нечий натиск, както се твърди. Тази програма е докладвана по мониторинга на ЕК.

На първото заседанието на ВСС аз лично възразих да се направи одит, защото предстоеше изготвяне на единна информационна система. Питам защо тази система не е въведена? Срокът се удължава, променя се заданието, уточни тя.

Любопитното е, че Боян Магдалинчев от ВСС, който се счита за близък до лобито на Иван Гешев, го опроверга вчера. Магдалинчев обясни по БНТ, че няма нито едно успешно проникване в системата. Така той не се съгласи с твърдяното от главния прокурор Иван Гешев.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 15 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове