Last news in Fakti

5 Април, 2020 15:29 2 421 45

Гешев: Системата за разпределение на делата е пробита

  • иван гешев-
  • разпределение на дела

Има конкретни констатирани опити за манипулация

Гешев: Системата за разпределение на делата е пробита - 1
Снимки: БГНЕС

Образувано е досъдебно производство за компютърно престъпление от СГП по сигнал от шестима членове на ВСС, пет от които членове на съдийска колегия. В одита има сериозни съмнения, че системата за случайно разпределение на делата е пробита. Това заяви главният прокурор Иван Гешев пред БНР.

По това, което чета няма разлика между тази система, въведена 2015 и предишната. Всеки може да се запознае с протоколите от заседанията на ВСС и да види какъв натиск и лобиране има от тогавашния министър на правосъдието, Калпакчиев и други хора да се въведе точно тази система, като се извеждат аргументи, че предишната е недействаща и се съдържа пробив в нея. Пробиви, които има сега и при тази система, добави Гешев и подчерта, че положението е трагично.

Има конкретни констатирани опити за манипулация. Заданието, което ВСС е поставил пред одиторската фирма е да провери информационната сигурност в системата, обясни Гешев.

Този случай е сериозен срив в доверието на гражданите към делата. Как да имаш доверие след като системата за случайно разпределение е смешна. Необяснимо е на какво се дължи тази огромна съпротива, която Лозан Панов и няколко дами, гравитиращи около него в началото на 2019 оказват и се опитват да предотвратят този ИТ одит, който вече се проведе и експертизата върху системата за разпределение на делата, подчерта Гешев.

Нямам никакви притеснения да питам Панов всичко, каза Гешев. Надявам се в четвъртък на заседанието да се види кой какво становище ще застъпи. Не се притеснявам от Лозан Панов, може би той ще отговори на въпроса ми, коментира Гешев.

Доказателствата от досъдебното производство ще оповестим на цялото общество, този казус може да засегне десетки хиляди граждани и техните имуществени и неимуществени интереси. Ще уведомим и ЕК, отбеляза още главният прокурор.

„Тази внедрена от тях през 2015 система е може би по-лоша от предишната и се питам защо е бил този натиск за тази система, нямам обяснение. Защо 5 години една фирма поддържа тази система без пари. Търговска фирма се явява филантроп, това може би е първият такъв случай в съдебната система, коментира още Гешев.

Дошло е времето този проблем да се реши по категоричен начин. Как да имаме доверие в съдебната власт при положение, че може всеки един казус да бъде решен по несправедлив начин, попита реторично Гешев.

Възложих одит на тази система още с встъпването ми в длъжност, предполагам докладът ще е готов следващата седмица, обясни още Гешев.

Във връзка с коронавируса и с проверките за спекула на цените, Гешев каза, че на Агенция „Митници“ е възложено да се проверят данъчните складове, защото може би над 4 млн. тона спирт се задържат, което води до скок на цените на дезинфектантите. Извършваме масирани проверки, каза Гешев.

За съдията от ВАС заразен с коронавирус, Гешев коментира, че продължават да работят. Засега нямаме данни за заразени служители и магистрати. Аз веднъж съм се изследвал. Засега пробата ми е отрицателна. През тази пандемия е ясно, че всички ще минем по един или друг начин, защото е от рода на грипа. Въпросът е да не стане накуп, каза още Гешев.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Ангел Геров Пирдоп

    13 3 Отговор
    Целта на Рокфелерови и техните съюзници е да създадат единно световно правителство кобминирайки суперкапитализма и Комунизма под един и същ покрив, и под техен контрол.. Дали имам предвид конспирация?! Да. Аз съм убеден, че има такъв заговор, международен по обхват, планиран преди поколения и невероятно зъл в ствоята цел"
    Конгресмен Лари П.МакДоналд, 1976, убит в полет 747 на Корейските Авиолинии, който самолет беше свален от Съветите.

    Коментиран от #10

  • 3 До Гешев

    27 2 Отговор
    Тя цялата държава е пробита ти за една съдебна система си се закахърил.
  • 4 Ангел Геров Пирдоп

    19 3 Отговор
    Джон Суинтън, редактор на Ню Йорк Трибюн:
    "Няма такова нещо, като независима преса в Америка, освен в малките градове. Вие го знаете и аз го знам.
    Знам, че много от вас, искат да напишат своето честно мнение, но ако го направите вие предварително знаете, че то няма да бъде издадено.

    Аз получавам по 150 долара на седмица за да държа моето истинско мнение извън страниците на вестника, с който съм свързан. Други от вас получават същото заплащане за да вършат същата работа. Ако искам да разреша честно мнение да бъде отпечатано в моя вестник, след по-малко от 24 часа, с моята длъжност ще бъде свършено.
    Работата на журналиста от Ню Йорк е да унищожава истината; да лъже изцяло; да изопачава; да клевети; да се подмазва в краката на Мамона; да продава своята страна и своя род за прехраната си. Ние сме инструментите и дърдорковците на богатите мъже зад сцената. Ние сме интелектуални проститутки"

    Коментиран от #34

  • 5 Гражданин

    11 2 Отговор
    Не бе ти ще ги разпределяш!

    Коментиран от #37

  • 6 Време е за ВЪЗРАЖДАНЕ

    15 4 Отговор
    Затова пък Гешефтурата върви като по масло. Говориш истината и получаваш обвинение. Плешивото глашатайче Майтапчийски казва , че много хора ще умрат, карантини забрана за спорт и разходки в природата Е ОК.
  • 7 пройчо

    10 1 Отговор
    "... може би над 4 млн. тона спирт се задържат, което води до скок на цените на дезинфектантите...." ..????

    Да не са 4 милиарда тона?
  • 8 Факт

    20 0 Отговор
    Тъпият каскет не може да се мери дори с Цацаров. Жална ни майка с такъв главен прокурор.
  • 9 ххх

    16 0 Отговор
    Тя пък на прокуратурата е бетон!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Ръмпези

    19 3 Отговор
    Г-Н ГЕШЕВ , НЕ ПОЗВОЛЯВАЙ НА ЕДНА КЬОВЕШИ ДА ТЕ СЛАГА В МАЛКОТО СИ ДЖОПЧЕ..ТВОЯ ТЕСТ ЗА КУРАЖ И ПРОФЕСИОНАЛИЗЪМ Е БАРСЕЛОНА..ВСИЧКИ ДРУГИ ДЕЙСТВИЯ, КОИТО ПРАВИШ СА ПЪЛНЕЖ....ДОКАЖИ НА ХОРАТА, ЧЕ ЗАСЛУЖАВАШ ТОЗИ ПОСТ....

    Коментиран от #17

  • 13 Защо не

    14 0 Отговор
    Тя цялата държава е като лейка бе човек... Работа за такива като тебе има още поне за десетина...
  • 14 Някой си

    15 0 Отговор
    На бас се хващам, че тия членове на ВСС са от квотата на НС, в частност ГЕРБ!
  • 15 бушприт

    17 0 Отговор
    Само системата на делата да е,както и да е. Пробиха системата на НАП,ограбиха лични данни на българите,пробиха банки,ограбиха стотици милиони лева,пробиха паветата на "Витошка",пробиха плочките на площада пред президентството. Кметицата още не може да ги оправи. Всичко в България е пробито.
  • 16 Време е за ВЪЗРАЖДАНЕ

    15 0 Отговор
    СЛЕД ЦИРКОВЕТЕ "АЛО ВАНЬО", КТБ , "ТИ СИ ГО ИЗБРА" , ДУПКАТА ЗА 43 МИЛИОНА ВЪВ ВАРНА , "БАРСЕЛОНА , Ф16 , ТЕЛ.РАЗГОВОР ЯНЕВА..., ПУБЛИКАЦИИ НА СРС ..... БУЛГАРТАБАК , ТЕЦ ВАРНА... ВИЖДАМЕ КАКВА ПРОКУРАТУРА ИМАМЕ
  • 17 Ххх

    8 0 Отговор

    До коментар #12 от "Ръмпези":

    Нали го доказа вече с КТБ и кметиците на Младост ! Не ти ли стига ?
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Гост

    19 0 Отговор
    Каскета го активираха..........Явно е нещо много важно за Боко и Шиши...:)
  • 22 препис

    11 0 Отговор
    Ало,Банов съм!
  • 23 не може да бъде

    3 0 Отговор
    значи гешеф е на същото мнение като мангъров и на противоположното управляващите , че такава карантина има смисъл.и той е разбрал , че всички ще се заразим но идеята е това да стане постепенно...само , че с такава строга карантина това ще се разтегли поне 2 години
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Еееее

    10 0 Отговор
    Зер пък има нещо , което да не е пробито и да не изтича на нейде ? И милиардите и те тъй !
  • 26 ПЕНКО

    3 2 Отговор
    КАК СЕ СТАВА СЪДЛЬО ИЛИ СЪДЛЯРКА В БЪЛГАРИЯ !?!? ПРИ СОЦА СЕ ИЗБИРАХА НА ИЗБОРИ , А ДНЕС СЕ САМОНАЗНАЧАВАТ ПО МЕЖДУ СИ И ЧРЕЗ " ПЛЯМПАМ МЕНТЯ " !!! ПРЕЗСТАВЕТЕ СИ САМО КАКЪВ ИЗСРАН ОТ МАЙКИТЕ ИМ БОКЛУК СА Л...А В СЪДЕБНАТА " НЕЗАВИСИМА" СИСТЕМА - ПА И С ИМУНИТЕТ-- -/ НО НЕ СРЕЩУ СНАЙПЕР ЗА ДОСТАТЪЧНО МОТИВИРАН/ !!!!!!!!!!!!!
  • 27 Zizi Zomb

    12 1 Отговор
    Гешев а ти колко си пробит ,та чак не е истина.Само като се сетя как те нагласиха с родилни мъки и хиляди еквилибристики на тоя пост че чак американските другари се намесиха да интервенират.
  • 28 I'm not a robot

    10 1 Отговор
    Силно впечатление прави ,че в държавата ни има един дървен философ скрит дълбоко нейде в Боянски сараи който има активно участие към назначенията в съд.система още не е взел отношение относно най тежката криза в държавата,но иначе бодро и щедро словоблудства около избори.Не му дреме за раята,нали е в симбиоза с ГЕРБ и си назначава който си иска ,вкл. и Гешев.

    Коментиран от #36

  • 29 Иво

    6 0 Отговор
    Нено Димов му е подшушнал как стават нещата, само "послушни" съдии могат да го държат все още за назидание в ареста!

    А познай от кого го е разбрал Нено Димов това?
  • 30 Меджнун

    2 0 Отговор
    Айде оправдания, значи не очаквайте много ние ще я продъним
  • 31 Мнение от Правен свят

    7 0 Отговор
    "Трябва да се знае, че за да се разпредели едно дело, трябва да се знае входящия номер, поставен при внасянето му - значи човек в регистратурата на съда, където е внесено; трябва да има някой, който от друг съд да влезе /сори, ама от улицата не става/, да извърши разпределението, като изключи всички ненадежни съдии и накрая председателят на съда, в който се намира делото, да официализира това, като подпише протокола за разпределение, в който обаче са включени тези, които са били изключени.Още повече ,че са регистрирани както електронния подпис и ИП адреса-изобщо доста условности така ,че очевидно говорещите по темата член на СК на ВСС и главният прокурор нямат понятие за този процес, иначе не биха разпространявали такива откровени небивалици".
  • 32 безпартиен

    4 1 Отговор
    За кои дела става въпрос и кои съдии са ги гледали?Ако им знае имената,първото нещо което трябва да направи е да поиска проверка на приходи и разходи на семействата или свързани лица на съдиите!Няма как с една заплата да се поддържа висок стандарт на живот,да се изучат деца и внуци в престижни ПЛАТЕНИ западни университети,круизи,скъпи автомовили!!!Но и прокурорите не са за изпускане!!!При тях също има "черни овце"с доволно големи харчове!Нали най-добрият адвокат е прокурорът!!!Информация за такива "магистратиЍ" има в МВР,ГДБОП!!!Да поиска,пък може и да му дадат!
  • 33 Манипулация

    2 1 Отговор
    Само дето системата за разпределяне на делата никога не е била затворена за достъп ,че да бъде пробита вход свободен и всеки си прави каквито иска промени ,ХА добър ден сватя, бог да прости баба Стойна айде мерси и чао.
  • 34 Чичо Тони

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Ангел Геров Пирдоп":

    Освен интелектуални проститутки има и неинтелектуални мисирки.
  • 35 Крадеца вика дръжте крадеца

    0 0 Отговор
    Интересно ,че твоята измама с КТБ ,ОСТАНА НЕ РАЗКРИТА ,ОФИЦИАЛНО ПОНЕ ,НЕ ТЕ ЛИ СРАМ БЕ МОШЕННИК?
  • 36 Браво за този коментар

    1 0 Отговор

    До коментар #28 от "I'm not a robot":

    Така ясно и цивилизовано казано, че и слепия да го прочете и глухия да го чуе.
    Моите уважения, за коментара ,на виделото свещ не ще, идва в повече!
  • 37 На Доган гледача на ход

    0 1 Отговор

    До коментар #5 от "Гражданин":

    Доган, яко му е набил обръчите, иски дъгата чак.
  • 38 Донки прокурора кюта

    4 1 Отговор
    Гешев, Гешев, къде те изровиха от гардероба със скелетите, та виж се в огледалото ,ти си клоун в Прокуратурата, яхнали са те, като магаре на бързо , без самар. Само със жилава пръчка.
    Я виж , може и Васил Божков да е манипулирал системата,,,?
    Въпреки, че Делян Пеевски е виртуоза на Доган, в този бранш...
    Айде трийте, че станахте за резил от всякъде.
  • 39 Гражданин

    1 0 Отговор
    Гн Гешев кога ще има проверка в Асеновградската прокуратура най вече Илко Сивкин човек който до сега трябваше да бъде изгонен е най най подкупнияи алчен тип срещан някога...докога ще си затваряте очите
  • 40 145

    1 0 Отговор
    ГешеФ и онзи измисления министър - бял хакер на ГЕП нямат представа какво говорят!!!
  • 41 Какво е

    1 0 Отговор
    наказанието за това престъпление?
  • 42 Усмивката

    2 0 Отговор
    Сега трябва ли да тичаш гол по улиците и да викаш ЕВРИКА. И Баба Дора го знаеше това отпреди протестите .ма не я чувахте какво ви говори. Ми направете я главен експерт в екипа за борба с корупцията.А вие да сте и подчинени. И ви гарантирам успешни дела докрая на годината. И мин. Председатели зад решетките
  • 43 барса далавера

    3 0 Отговор
    Затова ли Барселонската афера бяга?
  • 44 Гражданин

    0 0 Отговор
    Малко факти: през 2015 г. и 2016 г., в рамките на 3 месеца, три търговски дела във ВКС срещу Уникредит Лизинг АД бяха разпределени /уж случайно/ на един и същи състав на ВКС. И по трите дела бяха постановени решения в полза на Уникредит.
  • 45 Каскета

    1 0 Отговор
    всичко е пробито
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове