Отидете към основна версия

978 2

Ще оборим руснаците в спора за „Белене”

  • николай младенов-
  • аец белене-
  • борим-
  • руснаците-
  • либия-
  • израел
Снимка: БГНЕС

Дипломат №1 Николай Младенов коментира горещата тема в последните дни отказът на България от строителството на АЕЦ „Белене” и предявените претенции на руснаците от 1 милиард евро. България има достатъчно аргументи да ги обори  и отправи съвет нито една фирма да не се опитва по този начин да се бори със страната ни. Това мнение той изрази в предаването „Гореща точка” по TV7. Всичко опира до доказателства и юридическа защита, това не е политически въпрос. „На никой не му е приятно, че в последния момент се изваждат такива несъразмерни искове, имайки предвид сложните схеми, по които доста хора са се възползвали от „Белене” и в крайна сметка няма никакъв резултат. Така че нека тези, които се хвърлят да защитават случилото се, да бъдат по-внимателни” предупреди външният министър. Той обаче подчерта, че отношенията между страната ни и Русия не са само по този проект, а се развиват през последните години много добре, особено в областта на икономиката. Младенов смята за цинично изказването на бившия премиер Симеон Сакскобургготски, който сравни АЕЦ „Белене” с членството ни в НАТО и Европейския съюз. „Това е цинично, а не думите на финансовия министър Симеон Дянков“, настоя Младенов. Вчера вицепремиерът и финансов министър коментира, че исканията на „Атомстройекспорт“ за 1 милиард евро са смешни.
Европа не бива да се поддава на тази провокация, тъй като то не е дело на либийския народ, а на екстремисти, които целят да се разклати новата власт в страната. Така Младенов коментира убийството на американския посланик в Либия вчера.

Отношенията между България и Израел са изключително добри, каза външният министър и поясни, че по време на визитата на българската делегация в Ерусалим са били обсъждани допълнителни мерки за сигурност със службите на Израел след атентата на летище Сарафаво в Бургас, при които загинаха шестима израелски граждани. Той обаче каза, че това не е била основната причина българската група да посети страната. По думите му визитата е била планирана много преди трагичния инцидент.
Младенов отчете, че има ръст на израелските туристи в България през последните години. По повод разминаванията във версиите на израелската страна и тази на българската относно виновните за атентат в Бургас, идват Младенов коментира, че докато Израел твърди, че Хизбула е отговорна за терористичния акт, българската страна е тази, която води следствието и съответно не може да си позволи да излезе с категорична позиция, докато то не приключи.

Външният министър на България очерта три основни теми, по които двете страни ще работят заедно за в бъдеще. Първата е развитието на сътрудничество в областта на иновациите и новите технологии, втората е съвместна работа в областта на земеделието. Третата е съгласието, което е постигнато между двете страни, за общото отбелязване на годишнината от спасяването на българската еврейска общност и почитане паметта на всички, които са били избити по времето на Холокоста.

Николай Младенов обяви, че ще помагаме на страните от Близкия Изток с опита, който сме натрупали по време на прехода. „България едва ли може да помогне с кой знае колко пари, но пък ние имаме опита на прехода и те търсят тази подкрепа от нас – къде сме сбъркали и къде сме успели, така че страната ни има доста възможности“, коментира той.

По повод ситуацията в Сирия, Николай Младенов коментира, че там проблемите няма да се решат бързо и лесно. Той се определи като внимателен оптимист по този въпрос, защото заяви, че докато режимът на Башар Асад получава подкрепа и финанси, ситуацията в страната ще продължи да се влошава. Три са целите пред ЕС спрямо Сирия – справянето с бежанския проблем, засилването на санкциите спрямо режима на Асад и помагането за консолидацията на опозицията.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове