Last news in Fakti

19 Септември, 2012 08:05 988 3

ИРМИ организира конференция за АЕЦ "Белене"

  • ирми-
  • аец белене

 

Институтът за регионални и международни изследвания (ИРМИ) организира конференция-дискусия под наслов: АЕЦ "Белене": между референдума и стратегическата рационалност", съобщиха от института.

Конференцията ще започне в 14 часа в зала "Александър" на Радисън Блу Гранд Хотел в София, пл. "Народно събрание" 4.

През март 2012 г. българското правителство се отказа от съвместния руско-български проект за строеж на втора атомна електроцентрала край Белене, наченат през 80-те години, съживен от правителството на Симеон Сакскобургготски и продължен от това на Тройната коалиция. Мотивите на сегашното правителство бяха свързани с висока цена на централата (около 20 млрд. лева), висока очаквана себестойност на произвежданото електричество, неоправдана задлъжнялост на бъдещите поколения и неоправдан екологичен риск, особено след трагедията във Фукушима. Впоследствие българската опозиция, начело с БСП, организира подписка за референдум "за" или "против" строежа на АЕЦ "Белене" и "развитието на българската ядрена енергетика", като необходимият брой подписи вече е събран и първият общонационален референдум е реална перспектива в българския политически живот в краткосрочен план, припомнят от ИРМИ.

Конференцията цели да се поставят отново на обществено обсъждане технологичните, икономически и геостратегически аспекти на проекта за строеж на втора ядрена централа в България в контекста на вече обявения отказ на Правителството от него, на евентуалния референдум и на предявения иск от страна на руския партньор "Атомстройекспорт" към НЕК в размер на 1 млрд. евро. Конференцията ще събере специалисти, политици и дипломати с вече изградена експертна и гражданска позиция по проекта за АЕЦ "Белене". Към настоящото съобщение прилагаме и програмата на събитието.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 kiro

    0 0 Отговор
    Glasuvaite za GERB
  • 2 иво

    0 0 Отговор
    ти луд ли си ,да гласуваме тия
  • 3 долу герб

    0 0 Отговор
    те малко останаха безмозъчните който да гласуват за герб