Last news in Fakti

11 Септември, 2012 14:42 1 524 2

Нетаняху: Хизбула стои зад атентата в Бургас

  • бойко борисов-
  • израел-
  • хизбула-
  • бургас-
  • атентат
Нетаняху: Хизбула стои зад атентата в Бургас - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Израел има неопровержими доказателства, че атентатът на летище Бургас е извършен от Хизбула. Това заяви израелският премиер Бенямин Нетаняху след разговора си в Йерусалим с българския министър-председател Бойко Борисов.

По думите на Нетаняху случилото се в Бургас наподобява провалена в друга страна терористична акция срещу израелски граждани.

"Ние знаем това, което казваме. Ние не предполагаме, ние знаем, че това е Хизбула. Хизбула работи близко с Иран, също знаем и това. Искам да обясня нещо, което е важно - има разлика между информацията, която имаме и която държим, и между това, което показваме, което би застрашило източниците на нашата информация. Ние търсим най-добрите начини за съвместна работа с българското правителство и с други правителства, за да доведем до резултати, които се очакват от нас", заяви Нетаняху.

Премиерът Бойко Борисов заяви, че към момента България не разполага с достатъчно информация кой е извършителят на атентата.

"Тъй като израелските служби са с доста големи възможности, а нашите партньорски служби също така, ние имаме извършителя - 100-процентово лице, фейс, пръстови отпечатъци, имаме неговия ДНК-профил. Службите трябва да поработят много добре и ние да разберем кой е този човек, откъде е дошъл. По този начин ще разгадаем цялата схема и взаимовръзки. Затова аз много категорично казах на премиера Нетаняху, че винаги бихме застанали срещу всеки терорист, тероризъм и държава, която произвежда такъв, стига да имаме достатъчно доказателства. В момента ние ги нямаме и затова продължаваме много усилено да работим по разследването с, повтарям, всички служби, които могат да допринесат за това", подчерта Борисов.

Международната общност не може да иска от Израел да чака, преди да предприеме действия срещу Иран, ако не установи червени линии за Техеран заради ядрената му програма, заяви израелският премиер Бенямин Нетаняху.

"Светът казва на Израел: "Чакайте, все още има време", а аз казвам: "За какво да чакаме? Докога да чакаме?", заяви Нетаняху. "Представителите на международната общност, които отказват да поставят червени линии пред Иран, нямат морално право да налагат червена светлина пред Израел", заяви израелският премиер на съвместна пресконференция с българския си колега Бойко Борисов.

Дипломацията и санкциите не помогнаха и Иран продължава да напредва към целта си за създаване на ядрено оръжие, заяви той. "Фактът е, че с всеки изминал ден Иран се приближава все повече към ядрени бомби. Сега, ако Иран знае, че няма червена линия, ако Иран знае, че няма краен срок, какво ще направи? Точно това, което прави - продължава без никаква намеса да върви към капацитет за създаване на ядрени оръжия, а оттам и към ядрени бомби", заяви Нетаняху.

Второто съвместно правителствено заседание на правителствата на България и Израел съвпада с един ден, 11 септември, който е знаков. Това каза премиерът. „Хиляди съболезнования и поклон на всички жертви на терористични атаки в Мадрид, Лондон, Ню Йорк, Сарафово, Кербала, Буново. В Буново загинаха седем души, две от които деца”, каза премиерът Бойко Борисов.

Българският премиер Бойко Борисов и израелският му колега Бенямин Нетаняху подписаха няколко споразумения за разбирателство между двете страни, включително за увеличаване на сигурността на израелците, посещаващи България, съобщават израелските медии.

Клаузите на споразумението предвиждат обучаване на български служители на силите за сигурност за мисии на местни туристически обекти, размяна на разузнавателна информация по въпроси от въздушната сигурност, поставяне на камери на българските летища и обучение на охранители за туристически автобуси.

Българското и израелското правителство провеждат съвместно заседание в Йерусалим, основна тема на което е атентатът от 18 юли на летище Бургас, при който загинаха петима израелски туристи и българския шофьор на автобуса.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 муспи

    0 0 Отговор
    Изсраел не може да не знае дали Хисбола стои зад атентата, след като е подведомствена на Мосад. Друг е въпросът дали изсраел казва истината - такъв случай още не е имало.
  • 2 руснака

    0 0 Отговор
    ами да нападат Иран, като са толкова смели! най-накрая ще се свърши с тая тъпа държава Израел! най-накрая ще го унищожат!