Отидете към основна версия

3 823 17

Каролев: Не фиданки, а водороден хъб ни е нужен

  • водород-
  • карта-
  • енергетика

В Стара Загора е най-евтиният и най-бърз вариант, тъй като трите огромни ТЕЦ-а може в следващите 30-40 години да се преобразуват в централи на газ/водород

Снимка: Фейсбук

Коментар на Владимир Каролев във "Фейсбук"

Докато в България си правим сметките как едни европейски милиарди по Зелената сделка ще потънат в риене и облагородяване на земя и ограждане на терени за индустриални зони, в Западна Европа се готвят до 20 години да направят газова мрежа за транспорт на водород с основен хъб държавите от Бенелюкс.

Вече се подготвя и почвата на използването на зелен водород и технологии за улавяне на въглерод да бъде дадено масивно данъчно предимство, така че в средносрочен план използването не само на въглища и петрол, но и до 30 години на природен газ на територията на ЕС да стане нерентабилно.

Зеленият водород изисква специфична комбинация от възобновяеми енергийни източници, произвеждащи чрез електролиза водород, който след това да тръгва към различни електро- и топло-централи.

Първите такива проекти показват как икономическата логика е за скупчване на мощностите за водород и индустрията. Подозирам, че след данъчните облекчения ще се окаже и че вече подсигурени откъм възвращаемост централи ще разполагат със значителни възможности да подават не само евтин водород, но и евтин ток към близки индустриални производства (водород-торове на "Ибердрола", водород-дейта център на "Майкрософт", т. н.). Сега, очевидно България ще изтърве влака с водородния хъб в Западна Европа.

Но е добре да вземем пример от това как те си свързват енергетиката от следващо поколение с индустрията на местно ниво. И вместо да планираме рекордно засаждане на фиданки и удвояване и утрояване на количествата индустриални зони у нас (все едно някой се е залетял), да започнем преговори с водещите енергийни и индустриални инвеститори за 2-3 такива центъра.

Но освен локация и местни лобита, тези хъбове трябва да вземат предвид наличието на що-годе качествена работна ръка, което ги ограничава до макс 2-3 места.

В Стара Загора е най-евтиният и най-бърз вариант, тъй като трите огромни ТЕЦ-а може в следващите 30-40 години да се преобразуват в централи на газ/водород и до тях да се ситуират няколко средни по мащаб индустриални производства (разбира се, ако спрем да ползваме американците за предизборна пропаганда и да субсидираме безнадеждно държавния).

В София е безспорно най-квалифицираната работна ръка като дъгата Божурище - Кремиковци също е привлекателна. Проблемът тук е липсата на готови за преобразуване енергийни мощности, които ще трябва да се градят почти от нулата.

Та дали идеологически и философски ни харесва посоката на европейското развитие за индустрия и енергетика е едно на ръка, но съвсем друго е какви рационални действия трябва да предприеме държавата, за да не изтърве всички влакове. Засега не е особено оптимистично положението.

* Заглавието е на ФАКТИ

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 10 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове