Отидете към основна версия

2 456 34

Илхан Кючук: Няма риск Европа да ни спре парите

  • илхан кючук-
  • дпс-
  • резолюция-
  • еврофинансиране-
  • европейски пари-
  • европейско финансиране-
  • върховенство на закона

Общо 12 евродепутати от групата на либералите гласувахме „Въздържал се” по резолюцията за България, защото сме на различно мнение по някои въпроси, заяви представителят на ДПС

Снимка: БГНЕС

Общо 12 евродепутати от групата на либералите гласувахме „Въздържал се” по резолюцията за България, защото сме на различно мнение по някои въпроси. Ние смятаме, че констатацията на Европейския парламент, в частта за основните човешки права и свободи е правилна, но в същото време другите констатации са недостатъчно задълбочени. Ако направим паралел между доклада на ЕК, който е експертен, то по-скоро позицията на ЕП е по-скоро политическа, т.е. получи се сблъсък между лявото и дясното. Това каза евродепутатът Илхан Кючюк пред "Дарик радио".

Относно протестите, в началото те бяха със силно изразени позиции на младите хора, докато видяхме, че в един последващ етап имаше и други, които бяха с по-скоро пошъл характер. Пример за това е поругаването на 3-те флага, които символизират единството и европейския просперитет на страната. Става въпрос за знамената на България, на партия АЛДЕ и на ДПС, което се случи преди дни пред централата на Движението за права и свободи, коментира той.

Основното искане на ДПС е да се говори на друг език, освен официалния български, по време на предизборна кампания, когато ситуацията го налага и има осигурен превод. ДПС категорично подкрепя връщането на достъпа на журналистите до депутатите в НС.

В ДПС ние се отнасяме отговорно към избора на тримата големи, ние нямаме отношение по избора на главен прокурор. Наясно сме с нашите правомощия, нашата власт е в рамките на НС и ЕП, както и там, където сме в местната власт на страната. Ние нямаме друга власт, но и не търсим, за разлика от други политически сили.

До края на годината с колегите трябва да изготвим позиция на ЕП, която да отбелязва напредъка, добрите тенденции, но и някои проблематични моменти в Северна Македония.

С правителството на Зоран Заев, Северна Македония определено тръгна по правилния път, има потвърден проевропейски път, има голям напредък в борбата с корупцията и организираната престъпност. Смятам, че в бъдеще, Северна Македония, бидейки част от ЕС, няма да има по-добър приятел от България.

Евродепутатът коментира и еднополовите бракове: по българското законодателство, в момента не е възможно двама души от един пол да сключат брак.

Относно чуждестранните инвестиции на фондации и сдружения, позицията ни е категорична, че не трябва да се превръщаме във втора Унгария. Не трябва да има такива рестрикции, категоричен е той.

За момента няма риск парите от Европа да спрат заради резолюцията, но по-важното е да не допускаме да бъдем в такава ситуация. В първоначалния текст на тази резолюция имаше тежък призив да се започне наказателна процедура срещу България и да се активира чл.7, нещо под което сега са Унгария и Полша. Ние трябва да сме наясно, че има проблеми в страната и обществото ни, голяма част от тях могат да се решат с общ национален консенсус, заяви Кючюк.

Ако България не направи адекватни действия и като предложение, и като консултации, ние ще изпуснем възможности, които ни се предоставят, ще бъдем губещи, от това ще страдат следващите поколения, предупреди той.

Идеята на членството ни в ЕС беше и си остава да сме част от съюз, който дава възможности, а не ни ограничава.

Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 10 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове